Jopot yhä pyörävarkaiden kiikarissa- Poliisilta ohjeet pyörävarkauksien ehkäisemiseen

Kesä tuli aikaisessa ja polkupyörien varkausrikokset ovat lisääntyneet. Hyvillä keleillä pyöriä ja niiden osia varastetaan ahkerasti. Hyvät pyöräilysäät saavat myös pyörien ostajat liikkeelle, joten varastetut pyörät menevät hyvin kaupaksi. Etenkin Jopon omistajille on suuri riski joutua rikoksen uhriksi.

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta laskeskelee, että tämä vuoden toukokuussa ovat pyörävarkauksista tehdyt rikosilmoitukset lisääntyneet yli 700 rikosilmoituksen verran edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden.

Tilastojen mukaan polkupyörät ja niiden tarvikkeet ovat kuluvan vuoden aikana olleet rikoksen kohteina yhteensä 4 259 kertaa. Vuoden aikana määrä on noin 20 000.

– Rikosilmoituksissa esille nousevat erityisesti Itä-Uudenmaan ja Itä-Suomen poliisilaitokset, joissa erot vuotta aikaisempaan ovat silmiinpistävät. Itä-Uudellamaalla ilmoituksissa lisäystä on 171 sekä Itä-Suomessa 158 kappaletta. Vain Lounais-Suomen sekä Lapin poliisilaitoksissa luvut ovat pienemmät kuin vuotta aikaisemmin, Aho kertoo.

261 varastettua Jopoa

Tehdyistä ilmoituksista selviää, että Jopot ovat edelleen rikollisten suosiossa.

– Tänä vuonna yksinomaan toukokuussa sana Jopo löytyy yhteensä 261 eri rikosilmoituksesta. Niitä on anastettu perinteisesti asuntojen pihoista, taloyhtiöiden pyöräkellareista ja yleisiltä paikoilta. Osa pyöristä on ollut lukituissa tiloissa, mutta lukitsemattomina. Osassa paikalle on jäänyt auki murrettu lukko.

Kuvaa pyöräsi ja ota tunnistetiedot talteen

Ilman tunnistetietoja pyörävarkaiden sekä mahdollisiin kätkemisrikoksiin tai rikkomuksiin syyllistyneiden kiinnisaaminen on haastavaa. Jyrki Aho muistuttaakin, että, pyörä pitäisi kuvata ja ottaa kaikki mahdolliset tunnistetiedot talteen.

Miten estää pyörävarkaus?

• Ota pyörän malli ja runkonumero talteen.

• Valokuvaa pyöräsi.

• Hanki kunnollinen lukko ja käytä sitä oikein. Parhaan suojan antaa ns. U-mallinen lukko, jolla pyörä lukitaan rungosta kiinni pyörätelineeseen tai muuhun kiinteään.

• Säilytä pyörä mahdollisuuksien mukaan lukitussa tilassa.

• Tee varkaudesta rikosilmoitus.

• Pyörävaras on useasti nuorehko päihdeongelmallinen mies, joka ei juuri mieti kiinnijäämisriskiä. Hän tekee tekonsa myös päiväaikaan ja toisten nähden. Jos epäilet pyörävarkautta, soita hätänumeroon 112.

Älä osta varastettua pyörää

Suurimman osan varastetuista pyöristä ostavat tavalliset kansalaiset. Kun jälkimarkkinat ovat hyvät, pyörien ammattimainen varastelu kannattaa. Jyrki Ahon mukaan suurin osa varastetuista pyöristä myydään netin kauppapalstoilla ja kirpputoreilla. Osa pyöristä puretaan ja myydään varaosina.

Ostajalla on tietty velvollisuus selvittää käytetyn pyörän alkuperää.

– Jos ostaa varastetun tavaran, voi syyllistyä kätkemisrikokseen joko tahallisesti tai tuottamuksellisesti eli huolimattomuuttaan. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos on esimerkiksi ostamassa 400 euron arvoista uudenveroista pyörää 100 eurolla, Aho muistuttaa.

Käytettyä pyörää ostettaessa olisikin hyvä pyytää myyjältä henkilöllisyystodistus ja pyörän ostokuitti, erityisesti jos kyseessä on uudempi pyörä. Maksu kannattaisi tehdä pankkitilille. Lisäksi pyörän runkonumero on hyvä tarkistaa, koska varastetuissa pyörissä runkonumeroa on usein pyritty häivyttämään.

Lähde: Poliisi

3 thoughts on “Jopot yhä pyörävarkaiden kiikarissa- Poliisilta ohjeet pyörävarkauksien ehkäisemiseen

 • 30.5.2018 at 17:21
  Permalink

  Ammuttava tavattaessa vähentää rikoksen ”uusimisriskiä”.

  Reply
 • 30.5.2018 at 21:39
  Permalink

  Mutta muista että jos näet tummaihoisen nuoren miehen kantavan lukittua jopoa niin jo epäilys että kyseessä olisi pyörävaras on rasismia.

  Reply
 • 31.5.2018 at 05:17
  Permalink

  Nuorison suosikki joita on tuolla tienvarsilla pilvin pimein kouluaamuina ja lukistemattomina kuin tarjottimella. Itse pyöräilen paljon ja tämä on pistänyt silmään.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.