Alueiden näkymät valoisia – Työvoimapula kuitenkin yleistyy

Alueilla ennakoidaan talouden ja työllisyyden nousujohteisen kehityksen jatkuvan lähitulevaisuudessa. Odotukset ovat myönteiset kaikilla alueilla ja myös takavuosina rakennemuutoksista kärsineet alueet ovat päässeet kasvu-uralle.

Positiivista on, että kasvu on laaja-alaista ja koskee monia toimialoja.

Talouden ja työllisyyden kasvaessa yhä useammalla alueella koetaan kuitenkin kasvavaa huolta osaavan työvoiman saatavuudesta. Työvoiman kohtaanto-ongelmat tulevat yleistymään.

– On ilahduttavaa, että kehitys alueilla on saatu kääntymään. Samalla on etsittävä uusia keinoja siihen, miten saamme tekijät ja työn entistä paremmin kohtaamaan. Sen vuoksi kokosimme kehysriihessä työllisyyspakettiin joukon nopeasti vaikuttavia toimia osaamisen päivittämisen ja uranvaihdostilanteiden tueksi, korostaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanne aiempaa parempi koko
Suomessa

Alueilla arvioidaan, että elinkeinoelämän ja yritystoiminnan osalta tilanne on koko Suomessa parempi kuin vuosi sitten. Vain Turunmaalla tilanne on heikentynyt vuoden takaiseen nähden. Näkymät sekä puolen vuoden että vuoden päähän ovat hyvin positiiviset.

Pohjois-Suomessa odotetaan elinkeinoelämän osalta kasvuloikkaa, mikä pohjautuu ennen muuta kaivosteollisuuden ja biotalouden tulossa oleviin ja suunniteltuihin investointeihin sekä matkailun hyvään kasvuun.

Lounais-Suomessa näkymät ovat jatkossakin hyvin positiiviset. Kasvun kärkenä on auto- ja meriteollisuus, mutta muutkin alat ovat vahvassa kasvussa. Turun telakan tilauskanta on erittäin hyvä ja myös Rauman telakalle odotetaan uusia tilauksia. Uudenkaupungin autotehdas työllistää nyt noin 4000 henkilöä ja aikoo rekrytoida vielä noin 1000 uutta henkilöä lisää. Työvoimaa haetaan alueelle kautta maan.

Sellun, kartongin ja paperin kysynnän kasvun myötä metsä- ja paperiteollisuus on investoinut mm. Kaakkois- ja Keski-Suomessa.  Keski-Suomen viime aikojen kasvupyrähdyksen takana on ollut ennen muuta Äänekosken biotuotetehtaan suurinvestointi. Biotalouteen kohdistuu edelleen uusia investointisuunnitelmia, joiden realisoitumista odotellaan mm. Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa. Jo toteutuneiden investointien johdosta työvoimatarpeet esimerkiksi puunkorjuuseen ja kuljetuksiin ovat kasvaneet.

Asuntorakentamisen kasvu jatkuu, varsinkin väestön kasvusta hyötyvissä maakuntien keskuskaupungeissa. Asunto- ja korjausrakentamisen lisäksi alaa työllistävät eri puolilla maata menossa tai käynnistymässä olevat useat julkiset toimitilahankkeet ja liikenneinfrahankkeet. Suuria rakennusinvestointeja on käynnissä tai suunnitteilla mm. pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa.

Matkailun hyvä kasvuvauhti tukee alueiden positiivisia odotuksia erityisesti Lapissa, Helsingin seudulla ja Saimaan alueella. Alan investoinnit ovat merkittäviä muun muassa Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Työllisyys kohentumassa edelleen

Työttömyys on laskenut kaikilla alueilla ja hyvän kehityksen ennakoidaan jatkuvan lähitulevaisuudessa. Myös pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorten työttömyyden odotetaan helpottuvan.

Talouskasvun myötä työvoiman kysyntä on vilkastunut, mikä näkyy TE-toimistoihin ilmoitettujen uusien avoimien työpaikkojen määrän kasvuna. Myös eläkkeelle siirtyvien korvaaminen luo kysyntää työmarkkinoille.

Alueelliset kehitysnäkymät

Alueelliset kehitysnäkymät -katsaus tiivistää kaksi kertaa vuodessa ELY-keskusten ja muiden aluekehittäjien näkemykset seutukuntien ja ELY-keskusalueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä.

Työvoiman saatavuuden haasteet ovat nousseet talouden kasvun myötä yleiseksi puheenaiheeksi. Positiivisen rakennemuutoksen Lounais-Suomen kasvaviin työvoimatarpeisiin haetaan helpotusta mm. markkinointikampanjoilla, tehostamalla työnvälitystä ja panostamalla koulutukseen.

Rekrytointiongelmista kärsitään myös esimerkiksi Kainuussa, jossa rakenteellisena ongelmana on työikäisen väestön väheneminen. Toimialoittain tarkasteltuna varsinkin metallialalla, rakentamisessa ja ICT-alalla pula osaajista on kasvussa ympäri maata.

Tiedot käyvät ilmi Alueelliset kehitysnäkymät -raportista, joka julkaistiin 17.4.2018.

Lähde: TEM

11 thoughts on “Alueiden näkymät valoisia – Työvoimapula kuitenkin yleistyy

 • 17.4.2018 at 10:57
  Permalink

  Vmp! taas! Työvoimapulasta on jauhettu ainakin sellaiset 30 vuotta. Eipä ole vieläkään näkynyt. Työvoimapula puheilla on vain pedattu työvoiman liikkuvuutta entisistä itäblikin maista Suomen rakennustyömaille telakoille ja teollisuuteen.
  Entäpä Lintilän itkemä kohtaanto ongelma? Samaa kusetusta sekin. Miksi ihmeessä vaikka 15 vuotta ammatikseen hitsaillut luokkajhitsari vaihtaisi uraa ja ammattia jos työnantaja on potkinut pois töistä ja ottanut puolalaisen hitsarin hänen tilalleen? Ja miksi vaikka joku prosessinhoitaja opiskelisi 20 vuoden uran päätyttyä potkuihin uuden ammatin, kun samaan aikaan uusia prosessinhoitajia valmistuu joka vuosi kemiantekniikan kursseilta ja ammattikouluista?
  Sitä paitsi automaatio ja digitalisaatio syö koko ajan pois työpaikkoja. Varsinkin työajan kyttäys järjestelmät ovat niin kehittyneitä, että ihmiset syövät lounaan wessa käynnin yhteydessä ettei kulu työnantajan aikaa näihin välttämättömiin ihmisruumiin toimintoihin.

  Ehkäpä Lintilä tarkoittaa että työvoimapulaa on vihapuhe poliiseilla ja facebook bannereilla sun muilla stasin sensuurimenetelmistä genitaalialueensa kovettavista ja limoittavista hyypiöistä?

  Reply
  • 17.4.2018 at 11:34
   Permalink

   juuripa näin se menee. Tälläkään kylällä ei ole ollut kuin levyseppähitsaajan koulutusta. Vaimoni, FM, ei kyllä ajatellut osallistua tällaiselle kurssille ja Lindströmmin aktiivimalli rankaisi, vaikka haki joka ainotta sopivaa työtä.

   Reply
 • 17.4.2018 at 11:02
  Permalink

  Ministerit valehtelevat varsin sujuvasti suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

  Reply
 • 17.4.2018 at 11:56
  Permalink

  Menis toikin kepu paska oikeisiin töihin, mutta kun ei ole koskaan oikeita töitä tehnyt, niin mitäpä kädettömillä tekee. Ulos kun lentää vaalien jälkeen, niin kepu kehittää jonkin suojatyön, tai pääsee sopeuusrahalle. Kumma että kohin sopeutuseläkkeiden poistosta hyytyi heti, kun nämä kusipäät vaihtoivat tälle vastikkeettomalle rahalle nimen. Eikä ole sekoomus paska urpokaan saanut veroparatiisejä kuriin, mutta kateudessaan halusi eläkeläiset vero pakolaiset verotuksen piiriin, vaikka puhutaan hiukan eri summista.

  Reply
 • 17.4.2018 at 13:25
  Permalink

  Valehtelua!! Ei Suomen työllisuusnäkymät ole valoisia. Väite on vale. Työttömiä tulee koko ajan lisää. Ja se on tosiasia.

  Reply
 • 17.4.2018 at 13:38
  Permalink

  ”Työvoimaa haetaan alueelle kautta maan.”
  Tässäpä se ns. työvoimapulan perimmäinen syy on.
  Ihmiset joilla on asuntolaina ja lapset koulussa ja näillä kaverit ja sukulaiset lähellä eivät noin vain lähdekään töihin firmaan jonne kestää ajaa pari kolme tuntia suuntaansa.
  Koskahan nämä hokaavat perustaa tuotantoyksiköitä sinne missä ihmiset ovat?
  Äh. Mitäs turhia. Tilataan itä-euroopasta sinkkumiehiä vääntään hommia ja viemään rahat mukanaan.
  Onhan Iso-Jehu Oy:n liikevaihto ja boonukset tärkeämpi asia kuin kansakunnan hyvinvointi.

  Reply
 • 17.4.2018 at 14:14
  Permalink

  Vielä 3 vuotta sitten kiinnosti työpaikat, nyt ei enää vaikka paikkoja olisi.Toiset suunnitelmat kiikarissa koska 35 vuotta palkkatyötä riittää loisijoiden ylläpitoa ja lisää lappaa rajojen yli joka viikko. Tämä joutenolo on avannut silmäni lopullisesti. Kyllä sitä onkin ollut sekaisin.

  Reply
 • 17.4.2018 at 15:13
  Permalink

  Mixi noi tänne tunkeutuneet ei tee duunia.Esim Somaloiset ovat olleet täällä jo vuosia ilman duunia….

  Reply
 • 17.4.2018 at 18:32
  Permalink

  Lisää kieli-, luku- ja kirjoitustaidottomia afganistanilaisia lammaspaimenia ja somalilaisia kamelikuskeja. Niiden avulla vallanpitäjämme nostavat Suomen korkean teknologian ja talouden kärkimaaksi!

  Reply
 • 18.4.2018 at 00:34
  Permalink

  Pula asunnoista jollakin seudulla näkyy heti kohonneina asuntojen hintoina ja vuokrina. Työvoimapula sen sijaan…

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.