PAM jätti lakkovaroituksen kiinteistöpalvelualalle – Työnantajaliitto esittää työaikalisien poistamista

Palvelualojen ammattiliiton PAMin hallitus päätti lakkovaroituksen antamisesta useisiin eri kohteisiin kiinteistöpalvelualalla eri puolilla Suomea. Lakot alkaisivat 1.3. mikäli siivoojille, kiinteistönhoitajille ja talonmiehille ei sitä ennen saada työehtosopimusta. PAM katkaisi neuvottelut työehtosopimuksista tiistaina.

PAM ja Kiinteistötyönantajat palasivat neuvottelupöytään tiistaina melkein kaksi viikkoa jatkuneen neuvottelupaussin jälkeen.
”Tilanne neuvotteluissa oli se, että työnantaja toi entiset esityksensä pöytään ja sanoi ei meidän esityksillemme. Palkankorotuksista luvattiin vain yleistä linjaa. Totesimme, että tästä emme kykene jatkamaan”, PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoo.

Lakko toteutetaan 12 yrityksessä eri puolilla Suomea. Se alkaa 1.3. klo 06.00 ja päättyy 3.3. klo 06.00. Lakon piirissä on työntekijöitä yhteensä noin 1100. PAMin 1.2. julistama ylityökielto on voimassa edelleen.

”Pahoittelemme jo nyt lakosta mahdollisesti koituvaa haittaa ihmisille ja siivous- ja kiinteistönhoitokohteille. Toisaalta uskomme, että näin teemme näkyväksi myös siivoojien ja kiinteistönhoitajien työn merkityksen kaikkien arjen sujumisessa”, Selin sanoo.

Kiinteistöpalvelualan työntekijät – siivoojat, kiinteistönhoitajat ja talonmiehet – ovat olleet erittäin huolissaan työnantajaliiton tekemistä esityksistä, esimerkiksi sunnuntai- ja muiden työaikalisien poistamisesta. Huoli on koskenut toimeentuloa. Samalla he ovat kokeneet esitysten olevan osoitus siitä, miten vähän arvoa työnantaja heidän työlleen antaa. Se on suututtanut.

”Meillä on tavoitteena päästä kehittämään muun muassa alan palkkausjärjestelmää ja palkkatasoa sen lisäksi, että haluamme torjua heikennykset. Kiinteistötyönantajien nyt esittämillä eväillä alan kehittäminen ei onnistu”, Selin toteaa.

Neuvottelujen ohella on hiertänyt se, että Kiinteistötyönantajat tekevät yhteistyötä elinkeino- ja koulutuspolitiikassa yhdistyksen kanssa, joka on edustavinaan työntekijöitä. Tässä Kiinteistötyönantajat pönkittää yhdistystä.

”Työnantajien motiivi pönkittämiseen voi olla se, että emme ole heidän kanssaan aina samaa mieltä”, Selin arvelee.

PAM neuvottelee parasta aikaa useille muille yksityisen palvelun sopimusaloille työehtosopimusta. Suurimpia niistä ovat kaupan ala ja majoitus-, ravitsemus-, ja vapaa-ajanpalveluala.

”Minkään muun alan neuvotteluissa ei ole tällaisia vaikeuksia, vaikka tavoitteet työnantajaliittojen kanssa voivat olla hyvinkin erilaisia”, Selin sanoo.

Käytännössä lakkovaroituksen antaminen merkitsee sitä, että valtakunnansovittelija kutsuu osapuolet jossain vaiheessa ennen lakkojen alkamista sovitteluun.

Kiinteistöpalvelualan yleissitovan työehtosopimuksen piirissä on noin 70000 työntekijää.

PAMin lakkosivuston löydät tästä.

Lähde: PAM

4 thoughts on “PAM jätti lakkovaroituksen kiinteistöpalvelualalle – Työnantajaliitto esittää työaikalisien poistamista

 • 15.2.2018 at 12:06
  Permalink

  Saattaapi olla että valtakunnansovittelijalle sattuu äkkilähtö etelään kyseiselle ajankohdalle…

  Reply
 • 15.2.2018 at 17:06
  Permalink

  PAMM tuleekin lähitulevaisuudessa olemaan PUMMMM !!!
  Nimittäin suomalaiset laiskimukset korvataan 50 snt/h tienaavilla tehopakkauksilla, siis tällä EK:n ”itkemällä” ”halpuutus” -työvoimalla.

  Reply
 • 15.2.2018 at 17:31
  Permalink

  Uskon että todella moni PAMiin kuuluvakin on ollut vahvasti tukemassa avoimia rajoja sekä haittamaahanmuuttoa mikä on SYY sille että työnantajapuolella on ylitarjontaa ja se pystyy vedättämään jo entuudestaan alhaiset palkat orjatyön tasolle.

  Kansallismieliset ovat tästäKIN asiasta varoittanut jo vuosikausia -olisiko kenties nyt viimein aika ymmärtää miksi tänne TUODAAN jatkuvasti lisää ulkomaalaista halpatyövoimaa milloin mitäkin tekosyytä hyväksikäyttäen? Vai vielä PAMilaisille ja muille perusduunareille menee samat ”se ei ole keneltäkään pois” valehtelut läpi?

  H E R Ä T Y S !

  Reply
 • 16.2.2018 at 06:08
  Permalink

  Työnantajat jatkaa samalla orjalinjalla vaikka maailma muuttuu.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.