Miten toimit havaittuasi valheellisen uutisen ”valtamediassa”?

Kuinka vale- ja vihauutiset saadaan kitkettyä?

Koska ”valtamedia” tuntuu elävän omassa kuplassaan, eikä vastaa sanomisistaan millään tapaa, vaatii tämä kansalaisilta aktiivisuutta. ”Valtamedian” (todellinen valhemedia)  on saatava vastuuseen valheistansa. On uutisia millä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, ja koska ”valtamedia” julkaisee puolueellisia ja joskus suorastaan valheellisiakin uutisia, mitä yksittäinen kansalainen sitten voi tehdä löytäessään verkosta ”valtamedian” artikkelin, jossa kerrotaan epätotuuksia, uutisoidaan puolueellisesti, valikoiden tai valheellisesti?

 1. Tee epäasiallisesta uutisoinnista kantelu Julkisen Sanan Neuvostoon. Kantelun voit tehdä tästä linkistä (tämä on usein turhaa, koska JSN on heidän omavalvontajärjestelmä).
 2. Jos asiaton artikkeli täyttää mielestäsi jonkun rikoksen tunnusmerkistön, tee toimittajasta ja julkaisun vastaavasta päätoimittajasta rikosilmoitus. Sen voit tehdä sähköisesti tästä linkistä. Tämä on melkein ainut väylä, joka voi edes teoriassa vielä Suomessa toimia.
 3. Voit myös pyytää artikkelin julkaissutta tahoa poistamaan jutusta virheelliset, puolueelliset ja valheelliset tiedot, ja vaatia tasapuolista, puolueetonta ja totuudenmukaista tiedonvälitystä. Käytännössä tämä kuitenkin on usein turhaa, sillä he harvoin edes vastaavat oikaisupyyntöihin.

Vain aktiivisen toiminnan kautta tulee muutoksia.

 

 

4 thoughts on “Miten toimit havaittuasi valheellisen uutisen ”valtamediassa”?

 • 8.2.2018 at 19:20
  Permalink

  Tämä maa on pian täysin Orwellilainen yhden totuuden helvetti.
  Sensuuria ja kyttäystä piisaa.

  Reply
 • 8.2.2018 at 21:06
  Permalink

  aika jännä homma… yle paskalaitos porskuuttaa ekana, mitä tulee poliittisesti väritettyihin ”uutisiin”

  Reply
 • 9.2.2018 at 01:42
  Permalink

  Mitä tapahtuu, kun JSN:ltä ulostuu ”langettava päätös”? Ei tapahdu yhtään mitään. Mitä varten tuollainen läjä ihmisiä kokoontuu? Lohivoileipiä firman piikkiin ja päälle hilloa tolpalta?

  Reply
 • 9.2.2018 at 09:02
  Permalink

  Vaikeus on siinä, ettei valtamedian tarjontaa voi aina varsinaisesti väittää valheeksi vaikka se olisi vastenmielistä, voimakasta propagandaa mitä se pääasiassa nykyisin on.

  Pari esimerkkiä: syksyllä (kun vielä aamutelkkareita seurasin) Ranskan presidentinvaalien aikaan maikkarin Huomenta Suomessa päiviteltiin sekä juontajan että vieraana olleen jonkun talousasiantuntijan Nordea-pankista taholta, että jos Marine Le Pen pääsisi valtaan niin Ranskan valtionvelka räjähtäisi pilviin ja siten talous romahtaisi. Mutta sanaakaan kumpikaan ”keskustelijoista” ei maininnut nykyisestä Ranskan taloustilanteesta eli massiivista valtion velkaa

  https://tradingeconomics.com/france/government-debt-to-gdp

  Toinen esimerkki jonka bongasin tuolta MV:n keskustelufoorumilta ( itse en Helsingin Sanomiin pitkällä tikullaan koske) eli ”uutinen” jossa Lapin matkailuyrittäjä ja työntekijä eivät päässeet yhteisymmärrykseen palkan määrästä. Työnantaja tarjosi 9 e tunnissa ja työntekijä olisi halunnut 13 e tuntipalkan.

  Tässä Hesarin (Suomen Pradvaksikin nimetty) jutussa epäsuorasti annettiin ymmärtää että työnantaja on paha ”riistäjä” . Sanaakaan ei mainittu korkeasta verotuksesta ja muista pakollisista maksuista (mm. palkan sivukulut) työnantajalle eikä yrittämistä varsinkin pienyrittämistä vaikeuttavasta sääntelyistä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.