Rattijuopumukset sakkomenettelyyn – Ajokiellon määrääminen oikeudelta poliisille

Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan 1. kesäkuuta 2019 alkaen siirtämällä ajokiellon määrääminen kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä.

Nykyisin ajokielto on määrättävä käräjäoikeudessa, mikä estää sakkomenettelyn käytön rattijuopumuksissa. Sakkomenettelyssä rikosta ei käsitellä tuomioistuimessa, vaan syyttäjä määrää sakkorangaistuksen poliisin vaatimuksen perusteella. Tuomioistuimessa käsitellään jatkossakin törkeät rattijuopumukset samoin kuin rattijuopumukset, jotka johtavat vankeusrangaistukseen.

Uudistuksen myötä poliisi määrää ajokiellon sen jälkeen, kun liikennerikos on ratkaistu joko sakkomenettelyssä tai tuomioistuimessa. Lisäksi ajokieltomenettelyä uudistetaan muun muassa siten, että poliisi voi kuulla kuljettajaa jo tapahtumapaikalla. Poliisin ajokieltopäätökseen voi vaatia oikaisua ja sen jälkeen valittaa hallinto-oikeuteen.

Sakkomenettelyyn liittyvää suostumusta koskevaa sääntelyä kevennetään. Uudistuksen tultua voimaan on riittävää, että rikoksesta epäilty suostuu asian käsittelemiseen sakkomenettelyssä. Hänen ei enää ole välttämätöntä tunnustaa tekoa tai ilmoittaa hyväksyvänsä seuraamusta, jotta asia voitaisiin käsitellä sakkomenettelyssä.

Sakkomenettelyn käytön laajentaminen nopeuttaa rikosasioiden käsittelyä ja parantaa siten oikeuden saatavuutta. Sakkomenettelyn laajentamisen tavoitteena on pääministeri Juha Sipilän hallituksen strategisen ohjelman mukaisesti mahdollistaa tuomioistuinten keskittyminen ydintehtäviinsä.

Uudistuksen esitetään tulevan voimaan ensi vuonna, koska se edellyttää muutoksia viranomaisten tietojärjestelmiin. Voimaantulo on tarkoitus vahvistaa presidentin esittelyssä tiistaina 30. tammikuuta.

Lähde: Oikeusministeriö

One thought on “Rattijuopumukset sakkomenettelyyn – Ajokiellon määrääminen oikeudelta poliisille

  • 25.1.2018 at 17:02
    Permalink

    Tarkoittaako tämä sitä, ettei autoa ajaessa saa ”ajatella väärin”?

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.