Valtiovarainministeri Petteri Orpo: Kannustaminen on tapa edistää työllistymistä

Viime aikoina olen vieraillut useissa yrityksissä ympäri maan. Keskustelut yrittäjien kanssa ovat vahvistaneet käsitystäni siitä, että Suomi on menossa parempaan suuntaan. Vienti kasvaa, investoinnit ovat elpyneet ja yritykset rekrytoivat uutta työvoimaa. Yhä useammat yritykset viestivät kärsivänsä työntekijäpulasta. Jos yritykset eivät pääse kasvamaan työvoimapulan vuoksi, ne näivettyvät. Jos yritykset näivettyvät, näivettyy koko Suomi.

Työvoimapula on ollut maaseudun yrittäjille tuttu jo pitkään. Mansikanpoimijoita ei ole vuosiin saatu riittävästi kotimaasta. Kasvavien kotieläintilojen tarvitsema aputyövoima on enenevässä määrin rekrytoitu ulkomailta. Äänekosken biojalostamon työmaalla oli kansallisuuksien kirjo. Yhä useammalla alalla on jouduttu etsimään osaajia kotimaan rajojen ulkopuolelta. Näin maassa, jossa työttömyys on muuta Pohjois-Eurooppaa korkeammalla.

Työllisyystilanne on tällä hallituskaudella kohentunut, mutta liian moni suomalainen – liian moni nuori – on edelleen vailla työtä. Se on tilanne, jota emme saa hyväksyä ja johon emme saa tyytyä. Kun on töitä, on helpompi saada hyvä ote oman elämänsä peräsimestä, tarttua mahdollisuuksiin ja tehdä valintoja. Aktiivimallilla yritämme pitää ihmisen työelämän syrjässä kiinni. Lyhytkestoinenkin työ, yrittäjyys ja omaehtoinen opiskelu ovat askelmia, joilta on helpompi ponnistaa kokoaikaiseen työhön.

Meidän on pidettävä huolta siitä, että jokaisella on mahdollisuus löytää työtä tai kehittää itseään. Olemme helpottaneet yrittäjäksi ryhtymistä. Olemme mahdollistaneet uuden uran opiskelun työvoimapoliittisena koulutuksena. Työnsä menettäneitä tavataan kolmen kuukauden välein ja heitä autetaan. Vuonna 2019 käynnistyvä reaaliaikainen tulorekisteri helpottaa silpputyötä tekevän elämää ja lisää lyhytkestoisen työn vastaanottamisen houkuttelevuutta.

Meidän on uskallettava uudistaa myös työttömyysturvaa. Uudistuksen tarpeesta on vallinnut ymmärrys jo pitkään. Oikea hetki uudistamiselle on nyt, kun taloudessa ja työmarkkinoilla on imua. Meillä on tutkittua tietoa ja eri maista saatua kokemusta siitä, että kannustaminen on yksi tapa edistää työllistymistä. Työ taas on paras tapa vähentää köyhyyttä.

Petteri Orpo

Valtiovarainministeri

Lähde: Valtiovarainministeriö

Katso myös:

10 thoughts on “Valtiovarainministeri Petteri Orpo: Kannustaminen on tapa edistää työllistymistä

 • 24.1.2018 at 16:38
  Permalink

  Siinäpä varsinainen urpo.

  Reply
 • 24.1.2018 at 16:46
  Permalink

  Mutta ei tällä tavalla tämä hallitus tekisi suomelle suuren ja ainoan oikean palveluksen eroamalla ja antamalla avaimet niille jotka osaa koska kaikki mihin urpo ja sopuli kavereineen koskee muuttuu paskaksi.

  Reply
 • 24.1.2018 at 17:09
  Permalink

  Urpo Orpo varautuu vaan ihan itse siihen työttömyyteen. Vaalien jälkeen tätä kusettajaa ei nähdä enää töissä eduskunnassa.

  Reply
 • 24.1.2018 at 17:21
  Permalink

  Osaajia? Eikös nämä moniosaajat ole jo vanha vitsi?

  Reply
 • 24.1.2018 at 18:02
  Permalink

  Orpo ilmeisesti haikailee lisää Äänekosken Biotuotetehtaan tyyppisiä työmaita Suomeen. Sinällään hienoa, JOS, siis ISO JOS, työntekijöille maksettaisiin työehtosopimusten mukaista palkkaa. Ei ole ihme, jos suomalaista ammattitaitoista työvoimaa ei ”löytynyt” riittävästi kun virolainen sähkömies teki ympäripyöreää työpäivää 4,5 euron tuntipalkalla.

  https://www.ksml.fi/kotimaa/P%C3%A4%C3%A4luottamusmies-%C3%84%C3%A4nekosken-biotuotetehtaalla-orjaty%C3%B6t%C3%A4-ja-ihmiskauppaa/1054528

  Edellä olevan vuodatukseni olisin toki voinut tiivistää kolmen sanan lauseeseen: Orpo on urpo.

  Reply
 • 24.1.2018 at 20:09
  Permalink

  Ei se päähäntaputtelu auta, vaan esimerkiksi se että yritykset ottavat entistä enemmän vaikkapa oppisopimuksella työntekijöitä ja SITÄ tuetaan tukemalla työnantajia!!

  Reply
 • 24.1.2018 at 22:02
  Permalink

  Ei kannattaisi ääliön kehua velkarahalla tekohengitettyä ”talouskasvua”. Kohta tulee orpollekin ikävä yllätys kun Kiinassa puhkeaa talouskupla, mistä on varoitettu monessakin paikassa.

  Ihmetyttää kans että mikä helvetti siinä on vaikeaa laskea, jos työttömiä on reippaasti yli 300 000, ja avoimia työpaikkoja ehkä 20 000, niin mitä vittua nuo saatanan karenssit, työllistymiskurssit, 9€ päiväraha-orjatyöt silloin auttavat siihen ettei työpaikkoja ole, eivätkä ne riitä kaikille mitenkään. Eivät tainneet nuo lähi-idän moniosaajatkaan oikein työllistyä edes 3-vuodessa.

  Reply
 • 25.1.2018 at 05:53
  Permalink

  Haista sinä orpo iso vittu. Olet kataisen klooni ja varmaan askelmerkit johtavat samankaltaisiin ”arvovalintoihin”. Kuppaamalla suomea EU koijareiden hyväksi, palkintovirkana joku EU:n hyväpalkkainen elinikäinen ylläpito.

  Reply
 • 25.1.2018 at 19:49
  Permalink

  Orpo saa vetää vitun päähänsä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.