Näkökulma: Pihisteltiinkö työllistämisrahoja tarkoituksellisesti vai eikö vain osata?

Eräs yhdistystoiminnassa mukana oleva tuttavani kertoi, kuinka heidän yhdistyksensä olisi halunnut palkata viime keväänä työntekijän TE-toimistosta haettavalla palkkatuella. Yhdistyksen tarve työntekijälle oli todellinen, samoin työntekijän tarve ja halu työllistyä.

Asiasta TE-toimistosta tiedusteltaessa tuttavalle oli sanottu, että palkkatuen myöntäminen täysimääräisenä olisi ns. läpihuutojuttu. Isku vasten kasvoja tuli kuitenkin pian. TE-toimisto oli saanut ohjeistuksen, jonka mukaan palkkatukia oli myönnetty vuoden ensimmäisten kuukausien aikana niin paljon, että huhti-toukokuun jälkeen loppuvuoden ajan myönnetään ainoastaan puolikkaita palkkatukia.

Käytettävissä olleiden resurssien niukkuuden vuoksi yhdistys ei pystynyt puolikkaalla tuella palkkaamaan työntekijää. Täten TE-toimisto päätöksellään esti henkilön työllistymisen.

Työministeri Jari Lindström (loik.) ja muutkin aktiivimallin puolestapuhujat selittivät pitkin viime syksyä ”kohtaanto-ongelmasta”. Heidän mielestään työnantajat ja työttömät pitää saada kohtaamaan toisensa.

Esimerkkitapauksessamme kohtaaminen oli tapahtunut, ja työnantajan ja työntekijän välillä vallitsi yhteisymmärrys työllistymisestä, mutta TE-toimiston pihtaaminen palkkatukirahojen käytössä esti työsuhteen syntymisen.

Tuttava kertoi tiedustelleensa asiaa uudelleen vielä syksyllä, ja vastaus oli edelleen sama: määrärahojen niukkuuden vuoksi täyttä tukea ei voida myöntää.

Asian varsinainen pihvi tulee tässä. Viime viikolla uutisoitiin, että työllistämismäärärahoja oli jäänyt viime vuodelta käyttämättä jopa 70 miljoonaa euroa. Asiasta uutisoitiin myös tällä viikolla. Näitä rahoja suunnitellaan nyt käytettäväksi työllisyyspalvelujen vahvistamiseksi aktiivimallin tultua voimaan. Asiasta ovat julkisuudessa selittäneet sekä valtiovarainministeri Orpo (riistoporv.) että työministeri Lindström (takinkäänt.).

Tämä aiheuttaa suurta ihmetystä. Miksi työllisyyteen korvamerkittyjä rahoja pihisteltiin jo alkuvuodesta, kun niitä loppujen lopuksi jäi käyttämättä peräti 70 miljoonaa euroa?

Oliko tämä tietoinen veto? Pitikö hallitus suunnittelemansa aktiivimallin läpimenoa niin varmana, että annettiin TE-toimistolle ukaasi säästellä työllistämisrahoja viime vuonna, jotta sieltä säästyisi rahaa tälle vuodelle käytettäväksi aktiivimallin vaatimiin lisäpalveluihin?

Käyttöä noille rahoille olisi varmasti ollut monella muullakin taholla kuin esimerkkitapauksessamme. Ei-oota on varmasti kaupattu monelle muullekin palkkatuen hakijalle. Tuolla 70 miljoonalla eurolla olisi saatu palkattua tuhansia henkilöitä viime vuonna. Kun ne rahat käytetäänkin tänä vuonna, pääsee hallitus paukuttelemaan henkseleitään aktiivimallin työllisyyttä parantavasta vaikutuksesta, vaikka oikeasti kyseessä on pelkkä silmänkääntötemppu, joka tosin ei ole ensimmäinen laatuaan Sipilän hallitukselta.

Jos kyseessä ei ollut tahallinen pitkän tähtäimen suunnitelma, siinä tapauksessa kyse on täydellisestä osaamisen ja ammattitaidon puutteesta budjetoinnissa sekä rahan käytössä ja kohdentamisessa. Miten muutenkaan tämän asian voisi nähdä?

Mutta eihän sillä ole mitään väliä, sillä tämänkin vahingon kärsivät nahoissaan työttömät, jotka jo muutenkin kieriskelevät rahoissaan ja nauttivat niin runsaista eduista, että niitä on hallituksen mielestä välttämätöntä karsia entisestään.

Katso myös:

12 thoughts on “Näkökulma: Pihisteltiinkö työllistämisrahoja tarkoituksellisesti vai eikö vain osata?

 • 23.1.2018 at 15:48
  Permalink

  Peräti ”isänmaallista”. Eivät sitten menneet kyseistä ”pikkusummaa” antamaan ”drunckerille” (Jean-Claude Juncker) hänen viinikellarinsa nopeasti hupenevien vuosikertojen ”elvyttämiseksi”.
  Maanpetturi-hallitukselta voi odottaa mitä tahansa kusetusta varsinkin kun on kyse kantasuomalaisten työllisyyden ja yleisen hyvinvoinnin kohentamisesta rahalla.

  Reply
 • 23.1.2018 at 16:18
  Permalink

  Sama ongelma Itä-Uudenmaan läänissä. Pitkäaikaistyötömän pitäisi päästä 6kk duuniin mutta kun rahaa ei kuulemma ole. Kunnan pitäisi työllistää mutta vaikeeta on. Eilen Jari Lindström A-Studiossa myönsi että rahaa on ja samalla myönsi että Aktiivimalli kusee jo nyt. Missä ne rahat on Jari Lindström? Sinisten saunailloissa vai missä?

  Reply
 • 23.1.2018 at 18:03
  Permalink

  Tää on just tätä.
  Vähä-älyiset päättämässä asioista.

  Reply
  • 25.1.2018 at 15:09
   Permalink

   Älyä saattaa pienessä määrin löytyä mutta selkäranka puuttuu kokonaan.

   Reply
 • 23.1.2018 at 18:32
  Permalink

  Vai poistettiin kommentti. työministerin ja hallituksen arvostelusta

  Reply
  • 23.1.2018 at 19:05
   Permalink

   Kuukauden banni Facebookissa joka nyt jo neljäs peräkkäinen, pari viikkoa pystyy kommentoimaan ja uusi banni. Tämä viimeinen tuli kun Laura Huhtasaarta haukuttiin natsi huoraksi ja puutuin siihen ja kappas banni tuli kuin miljoona Sipilän tilille. Sananvapaus meni kortille Sipilän hallituksen aikana. Ne kolme muuta bannin aihetta olivat ” takaluukku, viidakko, valkoinen pipo ”. Tuttu sai bannin sanasta ” isänmaallinen ”. Suomi 100v kiittää.

   Reply
  • 23.1.2018 at 22:26
   Permalink

   Ehkäpä tuossa vain sattui käymään niin, että kun tarkoitus oli osoittaa kuinka hurjan hyvin Suomella menee loppuvuonna 2017 tarkasteltuna, satsattiin kaikki kerralla tuon harhan tuottamiseen. Nyt vain kävi niin, että asiain realistinen tila paljastui vähän turhan ennen aikojaan rahojen loppuessa. Vai olenko kartalla ollenkaan?
   En voi kuin ihailla Kekkosen tyyliä – ”Saatanan tunarit!”

   Reply
 • 24.1.2018 at 07:26
  Permalink

  Palkkatuella työllistäminen on järjetöntä tekotyöllistämistä. Verovarojen haaskaamista.

  Reply
  • 25.1.2018 at 05:39
   Permalink

   Moni työantaja käyttäätätä hyväkseen kierrättämällä näitä onnettomia firmoissaan. Työmotivaatio on varmaan aivan hurja kun tietää että potku perseelle tulee heti kun rahat loppuu. No pääseehän joku vähän ihmisten ilmoille välillä, ei tästä muuta hyötyä ole.

   Reply
   • 25.1.2018 at 07:57
    Permalink

    Niin käyttää hyväkseen moni ”hyväntekeväisyys”firma eli Suomen Punainen Risti (Kontti kierrätystavaratalot), Martta-liitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto yms. vaikka varsinkin kahdella ensin mainitulla on sijoitusvarallisuutta kymmeniä miljoonia euroja.

    Reply
 • 25.1.2018 at 12:49
  Permalink

  Kehä III tievalaistus läntiseen päähän. Valtio tuhlaa miljardeja suojtyöpaikkoihin ja matuihin mutta ei saa tievalaistusta pääkaupunkiseudun vilkkaalle pääväylälle, KEHÄ III:lle.

  Autoilijoilta kupataan miljardit mutta teiden ylläpito on jätetty hunningolle.

  Nyt heti tievalaistus kuntoon Kehä III:lle!

  Reply
 • 1.2.2018 at 20:51
  Permalink

  Nämä moraalittomat välistävetäjät tulevat vielä näkemään ja tuntemaan tekojensa seuraukset.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.