Kinkun paistaminen: Näin onnistuu joulukinkku – Yksinkertainen ja idioottivarma resepti myös kinkun kastikkeelle

Perinteiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluu perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, rosollia, sillejä, graavikalaa ja vaikka minkälaista toinen toistaan parempia ruokalajeja, mutta yksi on ja pysyy. Nimittäin joulukinkku… Sen asemaa ei ole pystynyt syrjäyttämään kalkkuna tai rakennusmiehen varpaanväleiltä maistuvat tofu-rämmäleet, vaan yhä vieläkin suurimmassa osassa suomalaisista joulupöydistä on kinkku.

Noin sadan vuoden ajan on kinkku kuulunut suomalaiseenkin perinteeseen, mutta muissa pohjoismaissa joulukinkun tiedetään olleen olennainen osa joulua jo ennen kristinuskon saapumista kylmään pohjolaan. Sen valmistaminen on herättänyt usein keskustelua, sillä ”puritaanisimmat” kinkun ystävät väittävät, ettei joulukinkkua voida valmistaa oikein muualla kuin puilla lämmitettävässä leivinuunissa, kun taas toiset kinastelevat vaikkapa paistopussin tarpeellisuudesta, paistomittarin sijoittamisesta tai siitä, tarvitseeko uuniin laittaa vesiastia paiston ajaksi.

Nykysuomi selvitti kinkun paistamisen salat ”sillä yleisimmällä menetelmällä”, eli sähköuunissa. Ohje toimii kaiken kokoisille ja kaikin suolaus-tyylein esivalmistetuille kinkuille.

Joulukinkku ja kinkun kastike –

 1. Ota kinkku huoneenlämpöön 4-5 h ennen paistamista. Mikäli laitat kylmän kinkun uuniin, kuivuu se tarpeettomasti paistamisen aikana.
 2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen (kiertoilmauunissa 175 astetta, tai voit poistaa kiertoilman käytöstä) ja poista muovi kinkun päältä.

Tärkeää: Älä missään tapauksessa poista kinkun ympärillä olevaa verkkoa, sillä kinkku hajoaa uunissa ilman sitä.

 1. Aseta uunin pohjalle korkeareunainen uunipelti, jossa on valmiiksi noin 1cm vettä. Pelti kerää kinkusta poistuvat nesteet ja vesi kostuttaa kinkkua paiston aikana. Huom: Vettä voi lisätä paiston aikana.
 2. Laita kinkku uuniritilälle kamarapuoli, eli valkoinen ”rasva” ylöspäin ja aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Tärkeää: Älä työnnä paistomittaria niin, että se koskettaa luuhun. Luu lämpenee eri tavalla kuin liha sen ympärillä ja tämä saattaa pilata koko ruokalajin onnistumisen.
 3. Laita kinkku ruskistumaan 200 asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen pudota uunin lämpötila 125 asteeseen.
 4. Kinkun paistoaikaan on olemassa oiva nyrkkisääntö: Yksi tunti per yksi kilo kinkkua. Näin ollen esimerkiksi kahdeksan kilon kinkku viettää kahdeksan tuntia 125 asteisessa uunissa. Kinkku on ”täydellinen” kun paistomittari näyttää 73-75 astetta. Mikäli satut pitämään ylikypsästä kinkusta, on 85 astetta vielä siedettävä, mutta lämpötilan mennessä sen yli, on lopputulos kuiva ja jopa mauton.
 5. Kun kinkku on kypsä, poista verkko. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Poista ruskistunut kamara ja sivele kinkku sinapilla. Kerros ei saa olla liian paksu, sillä muuten ”huntu” valuu hyödyttömänä pohjapellille. Tämän jälkeen sirottele sinapin päälle hieman korppujauhoja niin, että jauhoja on jokaisessa kohdassa. Sinappi toimii tässä tapauksessa eräänlaisena pohjusteena, joten sen sivelyssä on syytä olla tarkka parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Lopuksi voit työntää kuivattuja neilikoita kinkkuun sekä koristeeksi että makua antamaan. Tee veitsellä pieni reikä niihin kohtiin, joihin haluat neilikan laittaa. Huom: Mikäli et tahdo hunnuttaa kinkkua, kuten artikkelin kuvassa, poista verkko sekä kamara ja laita kinkku sellaisenaan 250 asteiseen uuniin, kunnes rasva on ruskistunut kauniin väriseksi.
 6. Jos tahdot kauniin ruskean pinnan huntuun, aseta kinkku 250 asteiseen uuniin niin pitkäksi aikaa, että haluamasi väri on saavutettu.
 7. Ota kinkku pois uunista ja siirrä se suoraan tarjoiluastialle.

Voit käyttää pellille kertyneen paistoliemen herkullisen ja yksinkertaisen kinkun kastikkeen tekemiseen. 0,5 litran kastikkeeseen, aseta noin 1,5dl paistolientä kattilaan ja kiehauta. Mausta liemi mustapippurilla, sinapilla (n.1tl) ja hunajalla (1.2tl). Sekoita 1,5dl kylmää vettä ja kukkurallinen ruokalusikallinen vehnäjauhoja erillisessä astiassa ja kun seos on tasaista, lisää se kinkun liemeen. Anna kiehua hiljakseen noin 5-10 minuuttia. Sekoita kastikkeeseen 2dl kuohukermaa, ota kattila pois levyltä ja viimeistele halutessasi pienellä tilkalla konjakkia tai jaloviinaa. Myös viskiä voi käyttää, mikäli pitää siitä enemmän.

Kyseinen ohje on idioottivarma, joskin se vaatii tarkkuutta esimerkiksi kinkun lämpötilan kanssa.

Hyvää joulua Nykysuomen lukijoille!

2 thoughts on “Kinkun paistaminen: Näin onnistuu joulukinkku – Yksinkertainen ja idioottivarma resepti myös kinkun kastikkeelle

 • 23.12.2017 at 15:24
  Permalink

  Isoilla pojilla on kaapeissaan vielä kai nuoruuden leikkikalu peniksen kehittäjä ! ? Se tuplaa kohteen paksuuden ja antaa pituutta 17 cm … hhmmm ?? Soveltuskohan 2 kg :n tuorekinkulle ??

  Reply
  • 24.12.2017 at 02:56
   Permalink

   Pello kuvittelee olevansa hauska ,mutta tolla kommentilla vain näytät oman keskinkertaisuutesi ja kuinka köyhä olet älyllisesti !!

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.