Kolumni: Uusi alkoholilaki on hyvä(hkö), joskin tekemistä riittää yhä…

Eduskunta hyväksyi tänään uuden alkoholilain tiukkaakin tiukemman äänestyksen jälkeen. Kansakunnan kiihkoilija Päivi ”KukaKOrvaaAlkoholiKuolemat” Räsänen toki muistutti olemassaolostaan ja ehdotti myytävien juomien alkoholipitoisuuden ylärajan laskemista 3,5%, mutta kuten tavallista, Räsänen jäi ehdotuksineen ”hieman vitsiksi”… Kuten otsikossa vihjasin, uusi alkoholilaki on mielestäni suuri askel oikeaan suuntaan. Erityisesti mieltä lämmitti ravintoloiden, nykyisellään kohtuuttoman byrokratia-pannan löysääminen.

Hieman jäi kyllä kaivelemaan tuo nostettu 0,8% sinänsä, koska se ei vaikuta juuri muihin kuin oluesta ja lonkerosta pitäviin. Vaikka en itse ole viinin ystävä, olisi ruokakaupoissa myytävien viinien alkoholikattoa voitu huoletta korottaa vaikkapa 11 volttiin. Tosin puliukot tästä olisivat riemastuneet, mutta eipä koko valtakuntaa koskevia päätöksiä voida oikein marginaalien mukaisesti tehdä.

A,B, ja C lupien poistuminen ja uuden, yksiselitteisen anniskeluluvan tulo lisää varmasti uusien yrittäjien määrää vähentäessään byrokratiaa yms… Samoin ravintoloiden oikeus käyttää pidennettyä aukioloa omalla ilmoituksella, nykyisen lupahakemusmenettelyn sijaan on huippuhyvä uudistus. Käsittääkseni ravintolat saavat tulevaisuudessa, samoin pelkällä ilmoituksella tarjota palveluitaan erilaisissa tapahtumissa, kunhan muut asiat anniskelun kannalta ovat kunnossa. Tämä varmasti näkyy lisääntyneenä tarjontana ja jopa hintakilpailuna esimerkiksi festareilla? Joko vihdoin jäisivät kahdeksan, yhdeksän euron festarituopit historiaan?

Kotiviinien ja muiden käymisteitse kotona valmistettujen juomien naurettavat rajoitukset (viiniä sai tehdä omenasta muttei tuotteesta x yms…) poistuivat, mutta ponun ystävien harmiksi tislauskielto pysyy voimassa. Kielto on luullakseni aikanaan pystytetty alkon monopolin suojelemiseksi ja epäilenkin, ettei kovin monelta nykyisin löydy välineitä tai osaamista tislattujen alkoholien valmistukseen? Tosin, räjähtävä pontikkapannu trendikkäässä (lue. puisessa) kerrostalossa ei varmasti ole mukava kokemus kenellekkään naapureista, saati itse kemistille…

Joitakin kummallisuuksiakin löytyy… Esimerkiksi: Mitä iloa on ravintoloiden ulosmyyntioikeudesta klo 09-21 välisenä aikana? Väitän, että mikäli kylässä on anniskeluravintola, on siellä myöskin kauppa ja tämä tarkoittaa sitä, että vaikkapa pussikaljaa saa noin viisi kertaa halvemmalla kaupasta kuin ravintolasta. Tietenkään hinta ei määrää kaikkea, mutta beach volleyta rantsuun pelaamaan menossa oleva kundiporukka ei välttämättä koe merkittävää eroa siinä, onko kassissa Olvin keppanaa vai Chimayn trappistiolutta? Ach… Mutta ei sillä väliä olisikaan, nimittäin pääosaa ”paremmista oluista” uudistus ei koske! Uusikaan 5,5% raja ei riitä vaikkapa mainitsemani Chimayn voltteihin. No, onhan se lonkero ihan kiva…

Erityisesti täytyy kuitenkin muistaa kohtaa, jossa ravintoloista poistuu sekä vuorovastaavan typerät pätevyysvaatimukset että 18 vuoden myynnin alaikäraja. Eli uuden lain myötä 16 vuotias voi työskennellä anniskeluravintolassa tiskin takana, kunhan vuorovastaava valvoo työntekoa. Tämä avaa uskomattomat määrät ovia alan opiskelijoille!

Ensimmäinen, pieni ja vaatimaton sulka tämän hallituksen hattuun.

Petri Perta

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.