Helsinki tarjoamassa paperittomille mittavat ilmaiset terveyspalvelut, lääkkeet, majoituksen ja ruoan

Helsingin kaupunginhallitus käsitteli eilisiltaisessa kokouksessaan valtuutettu Veronika Honkasalon aloitetta paperittomien tilanteen edistämisestä.

Valtuutettu Veronika Honkasalo sekä 40 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupungin eri virastot laativat valtuustolle ehdotuksia siitä, millä toimenpiteillä Helsinki voi edistää niin sanottujen paperittomien henkilöiden tilannetta sekä erityisesti omankieliseen tiedotukseen, asumiseen, lasten oikeuksiin ja lastensuojeluun, perusopetukseen, terveydenhuoltoon, toimeentuloon, mielenterveyspalveluihin ja työntekijöiden vaitiolovelvollisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Kaupunginjohtaja asetti 3.5.2017 työryhmän turvapaikanhakijoiden ja paperittomien henkilöiden palvelutarpeiden koordinoimiseksi kaupungissa. Työryhmän työskentely käynnistyi 14.9.2017. Työryhmä ottaa aloitteessa mainitut asiat käsiteltäväkseen, tekee selvityksen niiden nykytilasta ja tekee selvitystyön pohjalta esityksen tarvittavista linjauksista.

Kaupunginhallitus sai käsiteltäväkseen vastaehdotuksen, jonka ovat tehneet Sanna Vesikansa ja Paavo Arhinmäki. Vastaehdotuksen mukaan esittelijän perusteluihin lisätään viimeiseksi uusi kappale:

”Kaupunginhallitus toteaa, että paperittomille taataan välttämätön huolenpito ja toimeentulo. Välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon sisältyvät ainakin välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet, majoitus ja ruoka. Oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon julkisessa terveydenhuollossa määräytyy terveydenhuoltolain 50 § mukaan. Kiireellisen hoidon lisäksi kaupunki varmistaa paperittomille välttämättömän sairauksien hoidon, lääkityksen ja seurannan sekä rokotukset ja suun terveydenhuollon samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoille.

Raskaana oleville ja perheille, joissa on 0–2-vuotiaita lapsia, taataan mahdollisuus pidempikestoiseen kriisimajoitukseen. Tarpeen vaatiessa rahoitusta voidaan lisätä hätämajoitukseen vielä kohdentamattomista varoista, jotta perustuslain suojaamat välttämättömät edellytykset inhimilliselle elämälle toteutuvat paperittomienkin osalta.

Jokaisen avun tarve arvioidaan ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt tukevat paperitonta löytämään tilanteeseensa kestävämpiä ratkaisuja ja polkuja pois välitilasta, johon paperittomuus henkilön kohdalla johtaa. Tapaamisilla kiinnitetään erityisesti huomiota luottamussuhteen syntymiseen ja psykososiaalisen tuen antamiseen. Paperittomien terveydenhuolto tapahtuu ensisijaisesti kaupungin omilla terveysasemilla tai tarvittaessa erikoissairaanhoidossa. Joissain tilanteissa henkilö voidaan ohjata myös järjestöjen järjestämiin palveluihin. Myös muussa vastaanottotyössä selvitetään mielenterveyspalveluiden tarvetta ja toteutustapoja paperittomille. Maksukyvyttömyys ei saa muodostua esteeksi palvelujen saamiseksi.

Paperittomille tarjotaan maksutonta oikeudellista neuvontapalvelua hankkimalla sitä järjestöavustuksilla kolmannelta sektorilta. Lisätään lastensuojeluviranomaisten ja koko sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön koulutusta yleisesti paperittomien tilanteesta ja erityisesti paperittomien lasten oikeuksista ja lasten asemaan liittyvästä salassapitovelvoitteesta. Kaupunki selvittää, kuinka hyvin paperittomille henkilöille myönnetyn toimeentulotuen määrä vastaa todellista tarvetta.

Helsinki myös varmistaa, että kaupungin internet-sivuilla kerrotaan riittävästi paperittomien oikeudesta palveluihin sekä yhteystiedot palveluiden saamiseksi monilla kielillä, kuten arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi. Myös tiedotusta ja koulutusta kehitetään siten, että kaupungin työntekijät ovat täysin selvillä tarjottavista palveluista ja käytännöistä sekä osaavat kertoa paperittomille heidän oikeuksistaan palveluihin.”

Vastaehdotus voitti äänestyksen äänin 8-7, joten ehdotettu lisäys toteutetaan. Lisäyksen puolesta äänestivät: Arhinmäki Paavo, Honkasalo Veronika, Ohisalo Maria, Rantala Marcus, Razmyar Nasima, Sinnemäki Anni, Vanhanen Reetta, Vesikansa Sanna. Täten kaupunginvaltuuston käsittelyyn asia etenee ehdotetun kaltaisena.

Päivitetty klo 11.00: Jussi Halla-ahon kommentit asiaan voit lukea tästä linkistä.

Lähteet: Esityslista, Päätöstiedote

Katso myös:

20 thoughts on “Helsinki tarjoamassa paperittomille mittavat ilmaiset terveyspalvelut, lääkkeet, majoituksen ja ruoan

 • 21.11.2017 at 09:37
  Permalink

  Eiköhän ne tämän kuullessaan vaella noista muistakin maista, ilmaisien höyryävien halal liha patojen ääreen. Mikä tätä maata vaivaa? #kokomaailmansosiaalitoimisto

  Reply
  • 21.11.2017 at 16:33
   Permalink

   Hei tiivitaavi, kuinka monen valtion sosiaalihuolto on Suomen vastuulla? Muistatko vielä millaisia ovat Suomen perustuslait ja mitä niissä on säädetty?

   Reply
  • 22.11.2017 at 06:56
   Permalink

   Perustetaan Helsinkiin kaksi vokkia. Toinen pääministerin ja toinen pressan asuntoon. Siellä on aidatkin ympärillä. Kulut saa maksaa Helsinki, kun se hyysää jo niitä. Valtion ei tarvitse maksaa mitään, nostakoon veroja jos ei riitä. Pressa voi asua linnassa joka kalliisti korjattiin ja pääministeri voi asua kotonaan.

   Reply
 • 21.11.2017 at 09:53
  Permalink

  Voi vuohen elin, geelipäät ohittivat kantasuomalaisen. Tehkää nyt saatana samalla tuhat moskeijaa ja mineraatteja että saavat huutaa tuskaansa ja vuohien puutetta ympäri Suomea. Suomalaisilla alkaa nyt läikkyä pikkasen yli tämä sikailu. Tämä tieto kun leviää niin miettikää sitä matujen paljoutta mitä tänne ryntää. Varmaan sitten vanhukset telttamajoitukseen että silta insinööreillä on hyvä olla vanhainkodeissa. Orpo ja Sipilä on hekuman huipulla kun kassakone laulaa.

  Reply
 • 21.11.2017 at 10:23
  Permalink

  ’-Valtuutettu Veronika Honkasalo sekä 40 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupungin eri virastot laativat valtuustolle ehdotuksia siitä, millä toimenpiteillä Helsinki voi edistää niin sanottujen paperittomien henkilöiden tilannetta sekä erityisesti omankieliseen tiedotukseen, asumiseen, lasten oikeuksiin ja lastensuojeluun, perusopetukseen, terveydenhuoltoon, toimeentuloon, mielenterveyspalveluihin ja työntekijöiden vaitiolovelvollisuuteen liittyviä kysymyksiä’.

  Luvattomasti maassamme olevien tilannetta edistetään parhaiten ohjaamalla heidät kotimaahansa tai siihen turvalliseen maahan jonka kautta Suomeen tulivat. Joskun on vain viisainta palata omille juurilleen ja alkaa kehittää kotimaansa olosuhteita peremmiksi tulevia sukupolvia varten.

  Väärä sääli johtaa kaikkien tuhoon – ennemmin tai myöhemmin.

  Reply
 • 21.11.2017 at 10:54
  Permalink

  Näille suomalaisille maanpettureille täytyy alkaa tehdä jotain. Ja se jotain tarkoittaa kovia vastatoimia. Ei mitään tyhjänpäiväistä lässytystä.

  Tämä Veronika Honkasalo on feministi ja vasemmistopoliitikko. Yli 4000 hyväksikäytettyä äänestäjää meni lankaan ja uskoi tämän sosiaalipummin vaalipuheita. Honkasalo puhui lämpimikseen vanhusten auttamisesta, että voitaisiin pienentää päiväkotien ja luokkien ryhmäkokoja jne. Siis täyttä propagandaa. Hän tiesi jo tuolloin että oman kansan kustannuksella tekee aloitteen laittomien ulkomaisten sosiaalipummien hyväksi joille tarjotaan käytännössä kaikki ilmaiseksi.

  Nyt kysymys kuuluukin että mitä tälle Honkasalon tapaukselle tehdään. Kantavatko nämä 4000 äänestäjää vastuun nyt seurauksista? Eivät tietenkään kanna vastuuta. Jo sana vastuu on täysin vieras käsitys näille pumpulissa eläville sosiaalipummeille.

  Jotain kuitenkin on tehtävä. Ja nopeasti.

  Suomen tilanne huutaa nyt kovia toimia suoraan kansalta. Oma-aloitteiselle suoralle toiminnalle ja oveluudelle on nyt tilaa.

  Reply
  • 21.11.2017 at 13:39
   Permalink

   Maahanmuuttajille kaikki ilmaista ja suomalaiset sairaina leipäjonoon ja asunto sillan alla. Mistä revitte rahat kun oikein nettiin kaikilla kielillä että Suomessa kaikki ilmaista: sairaanhoito, ruoka ja asunto. Ei ihme että sitä vastakkainasettelua tulee.

   Reply
  • 21.11.2017 at 16:39
   Permalink

   Kysymys kuuluu että mitä me tehdään tän valtion politiikalle ja rakenteelle? Vastuu ei ole vain näillä 4000 äänestäjällä, vaan ihan jokaisella joka kokee vääryyttä. Jos sä et saa ääntäs kuuluviin, niin se on sun ongelmas. Idiootit äänestää aina sen vammasen, joka lupaa eniten, joten me ei selvitetä yhtäkään ongelmaa niin kauan ku me ei oteta vastuuta omista teoistamme ja päätöksistämme ja sysätään tää epäfunktionaalinen systeemi. Systeemi jonka tarkoitus on raiskata kansalaisten perseet verille.

   Jos sana vastuu on jollekin täysin vieras niin juuri näille elämän kovan koulun maistereille. Huudetaan kännipäissään vaikka mitä vitun tyhmää eikä tehdä itse asialle yhtään mitään, vaan syytetään poliitikkoja jotka vaan tekee työtään. Pää nyt ulos sieltä perseestä.

   Reply
   • 22.11.2017 at 07:50
    Permalink

    Päätöksentekijät, lainsäätäjät, eli kansanedustajat, poliitikot eivät kanna mitään vastuuta mistään. Mitä tarkoittaa elämän kovan koulun maisteri? Ketä sillä tarkoitetaan? Virkamieskoneisto ei kanna mitään vastuuta mistään.

    Suomessa on erilaisia virastoja pilvin pimein. Kukaan ei näytä tietävän edes kuinka paljon. Näiden pyörittäminen tyhjäkäynnillä maksaa omaisuuden veronmaksajille, kansalle.

    Tutustukaa Pauli Vahteran läpileikkaukseen vallitsevasta tilanteesta joka on täysin kestämättömällä pohjalla.

    https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2014/08/10/liikaa-virkamiehia-liikaa-palkkaa-liikaa-valtaa-liikaa-tuhlausta/

    ”Jos sä et saa ääntäs kuuluviin, niin se on sun ongelmas.”

    Mitäs tämä lause tarkoittaa?

    Ei keskiverto kansalaiselle, tavallisella veronmaksjalla ole juuri mitään keinoja saada ääntään kuuluviin. Vaalit ja äänestäminen toimivat kulissina suuremmille voimille jotka ohjaavat taustalta. Tosin nyt on vaihtoehtomedia jonka kautta kansan on mahdollista saada paremmin äänensä kuuluviin. Ja heti viranomaiset ovat näiden kimpussa. Vedotaan epämääräiseen vihapuheeseen jota edes Suomen lainsäädäntö ei tunne. Vedoten vihapuheeseen viranomaiset, virkamieskoneisto, poliitikot ja muut ”kansaa edustavat päättäjät” yrittävät tukahduttaa sananvapauden.

    Juuri kun kansa on saamassa äänensä paremmin kuuluviin vaihtoehtomedian kautta niin julkinen valta käy koneistonsa voimalla sen kimppuun.

    ”…syytetään poliitikkoja jotka vaan tekee työtään.”

    Mitä työtä he tekevät? Jos he olisivat todella hoitaneet työnsä kunnolla tämä maa olisi nyt aivan erilaisessa tilassa.

    Vastuunkantajia ei tahdo millään löytyä Suomesta.

    Kansanedustajat eivät kanna mitään vastuuta. Näitä äänestäneet eivät kanna vastuuta. Virkamiehet eivät kanna mitään vastuuta. Tapaus Vehviläinen. Liikenneviraston pääjohtajan eläkevirkakikkailu ei estänyt töiden jatkumista Viestintävirastossa. Toki Vehviläinen ja tuhannet muut hänen kaltaisensa ”tekevät vain työtään” jos sen niin haluaa nähdä – värittyneiden lasien läpi.

    Reply
 • 21.11.2017 at 11:32
  Permalink

  Nyt kun nämä Honkasalot ja kumppanit saavat ”vihapostia” alkaa hirveä valitus, kansalaisten haukkuminen natseiksi ja rasisteiksi!
  Miten voi näin idioottimaisia päätöksiä tehdä?
  Kuka näitä yleensä äänestää?
  Kusipäätkö äänestävät kusipäitä?

  Reply
 • 21.11.2017 at 11:59
  Permalink

  Maanpetturit vallankahvassa toteuttavat EU-diktatuurin Kalergisuunnitelmaa so. eurooppalaisten valkoisten kansanmurhaa, ks. ”Suomen tuhoamisohjelma”, M a g n e e t t i m e d i a s s a 25.8.2015 ja löytyy sivuston otsikkorivin alapuolella näkyvällä haulla Haku… (suora linkki artikkeliin ei mene läpi tässä ”sensuroimattomassa” mediassa).

  Reply
 • 21.11.2017 at 16:24
  Permalink

  Samalla kun valtio syytää tuhottomasti rahaa vasemmalla kädellä rasismin vastaiseen käytökseen, oikealla kädellä otetaan kaikki tietysti veronmaksajilta. Tälläinen epätasaarvoisuus kantasuomalaisia kohtaan ei tee muuta kun nostaa rasismia ja matu vihaa…mitä ne loiset hyvin käyttävät hyväkseen.

  Reply
  • 21.11.2017 at 16:32
   Permalink

   Ehkä sun pitäisi miettiä sitten uudestaan mihin suuntaat vihasi.

   Reply
 • 21.11.2017 at 16:26
  Permalink

  Että osaa olla saapasta porukkaa tääkin maa täynnä. Onneksi vähenevissä määrin. Elämämkoulut on onneks vittu lusittu, tollasia saatanan sisäsiittosia kullinlutkuttajia jaksa kuunnella. Kai te nyt saatanan taliaivot ymmärrätte, ettei tässä ole ensinnäkään mistään uudesta asiasta kyse, vaan edelleen siitä samasta perustuslaillisesta oikeudesta, josta nostettiin haloo pari vuotta sitten viimeksi? Kyseessä ei myöskään ole laittomasti maassa oleskelevien hyysäilystä, vaan paperittomien päänlaskennasta ja henkilöprofiilin luomisesta.

  Reply
 • 21.11.2017 at 18:33
  Permalink

  Pitäiskö jo meidän kantasuomalaiset lähteä KUNNON mielenosoitukseen?Niinkuin etelämaissa tehdään.Täähän on jo ihan järkkyy.Mitä helkkaria noi vallanpitäjät näkee näissä muslimiuskonto kuntiin kuuluvissa???Lisää ja lisää näitä tänne,kun ei kantasuomalaisetkaan saa kunnon terveydenhuoltoa,hammaslääkäreistä mukaan lukien.Kun perus hammastarkastus on kolme vuotta,että pääsee hoitoon!Yksityisillä puoli vuottaEi ole asuntoakaan!!!.Mä kohta RÄJÄHDÄN!!!!!!!! Tänne EI TARVITA ENÄÄ YHTÄÄN PAKOLAISIA,KUN NOIHINKIN PITÄÄ OTTAA VALTION LISÄÄ LAINAA!!!PERKELE!!!HOITAKAA OMAN MAAN ASIAT KUNTOON ENSIN!!!!Ei tuolla syyriassa,somalissa ym.muissa maissa meitäkään hyysätä.tuskin saataisiin kirkkoakaan rakentaa!HYI HELKKARI VALTUUSTOPASKAT!!!!

  Reply
 • 21.11.2017 at 22:54
  Permalink

  Mielenosoitus tietenkin! Mutta eikö tällainen kaupungin toiminta ole laitonta, kun on kyse laittomasti maassa olevista, eikö tuosta päätöksestä pitäisi voida valittaa?!

  Reply
 • 23.11.2017 at 11:27
  Permalink

  Sotaa tämä tietää jos meno ei muutu. On se ”vähäväkinen” ennekin tarttunut aseisiin.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.