Tutkimus: Puolet suomalaisista uskoo valtamedian tuottavan keksittyjä, valheellisia uutisia

Tietoykkönen Oy:n tekemä valeuutisia käsittelevä tutkimus julkistettiin eilen Mediapäivä 2017 -tapahtumassa Helsingissä. Tutkimusta varten haastateltiin lokakuussa tuhat 18 vuotta täyttänyttä mannersuomalaista.

Tutkimukseen vastanneista 43 prosenttia kertoi törmäävänsä verkossa viikoittain uutisiin, jotka eivät ole täysin totuudenmukaisia. Suoranaisesti valheellisiin uutisiin törmää viikoittain 29 prosenttia vastanneista. Nuoremmat ikäluokat havaitsevat ei-tosia uutisia selvästi vanhempia useammin.

Merkillepantavin seikka tutkimuksen tuloksissa on se, että peräti 49 prosenttia vastaajista arvioi kotimaisen median, eli sanomalehtien, aikakauslehtien, tv:n ja radion, tuottavan paljon tai ainakin jonkin verran keksittyjä ja valheellisia uutisia.

Kyseessä on nimenomaan valtamedia, sillä vaihtoehtoisille medioille oli tutkimuksessa oma kategoriansa, jossa vastaava prosentti on vielä korkeampi.

Sitä voisi jo pitää hälyttävänä, että Suomen valtamedia on omalla toiminnallaan saattanut uskottavuutensa niin alhaiselle tasolle, että noin puolet kansasta uskoo sen tuottavan valheellista sisältöä.

Tutkimuksen tulokset voit lukea kokonaisuudessaan tästä linkistä (pdf).

Lähde: Medialiitto

5 thoughts on “Tutkimus: Puolet suomalaisista uskoo valtamedian tuottavan keksittyjä, valheellisia uutisia

 • 15.11.2017 at 10:56
  Permalink

  Kaleva lehti,lestojen oma seiska. Paskaa kaikki ja sipilä määrää mitä kirjoitetaan. Iltalehti ja sanomat ja hesari. Kirjoittavat juuri niin kuin Orpo ja Sipilä käskee. Manipuloivat kansaa tekaistuilla jutuilla.

  Reply
 • 15.11.2017 at 12:38
  Permalink

  Valtamedian valehtelu on jatkuvaa, järjestelmällistä ja täysin tahallista. Tarkoituksena on valheellisella tiedolla muuttaa ihmisten ajatusmaailmaa ja tukahduttaa yksilöiden oma ajatustoiminta yksipuolisella ”uutisoinnilla”

  Reply
 • 15.11.2017 at 13:57
  Permalink

  Ja silmään pistää monessa ”mediassa” rajua mielipiteen muokkausta, joka lyö monesti itseään vastaan, lähinnä ärsyttää järkevää ajattelevaa ihmistä. Myös mainokset ovat muuttuneet rajusti muutamassa vuodessa. Sensuuri ja tämä yhden puolen esille tuominen on lisännyt vaihtoehtomedioiden suosiota.Valtamedialta ei saa puolueetonta tietoa kuin urheilu uutisista.

  Reply
 • 15.11.2017 at 14:35
  Permalink

  Vallanpitäjien median valheellisuuteenhan ei tarvitse edes uskoa, riittää että näkee ja toteaa tämän tosiasian.

  Printtimedia on täynnä ”toimittajien” kieroutuneita mielipiteitä, ja televisio-ohjelmissa toistetaan ”oikeaa” mielipidettä lässyttämällä kuin pikkulapsille. Ja kehtaavat kutsua itseään ja toisiaan journalisteiksi. Oksetus.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.