Ajokortin hinta putoaa rajusti? Hallituksen esitys eduskunnan käsittelyyn

Hallituksen esitys ajokorttilain muuttamiseksi on edennyt eduskunnan käsiteltäväksi. Läpimennessään uudistunut laki vähentäisi sekä teoria- että ajotuntien vähimmäismäärää ja poistaisi nykyisen ”syventävän” vaiheen ajokorttikoulutuksesta, korvaten sen riskientunnistamiskoulutuksella. Edellä mainittua koulutusta on kaavailtu esityksessä kahdeksan tuntiseksi josta puolet olisi teoriaa ja puolet ajo-opetusta. Tämän lisäksi ajo-opetuksen saisi aloittaa jo 16 vuotiaana, ajokortin saamiseen vaadittavan iän pysyessä yhä nykyisellään 18 vuodessa.

Uusi laki vähentäisi teoriakoulutusta radikaalisti 19 tunnista neljään tuntiin ja ajo-opetustakin 18 tunnista kymmeneen. Muutosten jälkeen ajokortin kokonaishinta putoaisi kaikkineen noin 1030-1330 euron paikkeille, nykyisen hintatason ollessa useimmiten reilustikin yli 2000 euroa. Vanhemman toimesta tapahtuvan ajo-opetuksen hinta näyttäisi laskevan vielä enemmän. Uutta lakia on kaavailtu jo ensi kesäksi, suunnitellun voimaantulopäivän ollessa 1.7.2018.

Lähde: IL

 

3 thoughts on “Ajokortin hinta putoaa rajusti? Hallituksen esitys eduskunnan käsittelyyn

 • 16.11.2017 at 00:01
  Permalink

  se on hyvä niille jotka on oppineet auton käsittelyn ennen ja ajaneet liikenteessä, mutta miten on ensikertalaisten kanssa? En tue ajatusta.

  Reply
 • 16.11.2017 at 08:05
  Permalink

  Se, että hinta putoaa on hyvä ja puolustettava asia, mutta kun nykyiselläkään koulutuksella ei osata vilkun käyttöä eikä ryhmityssääntöjä, mitä autokouluissa sitten opetetaan? Ratin vääntämistäkö?

  Tavoite oppia joustava, ja samalla säästävä ja turvallinen ajotaito, on kyllä saavutettavissa nykyistä koulutusaikaa lyhentämällä, jos keskitytään tärkeimpään. Nyt niin ei ole ollut!

  Reply
 • 16.11.2017 at 09:19
  Permalink

  Miten niin ”reilusti yli 2000e”? Se on 2400e jos pääsee kerralla läpi. Miksi meillä kaiken pitää olla niin kallista? Saksassa koko elinikäisen ajokortin saa kahdessa viikosa ja hintaa kertyy halvimmillaan 670e. Siinä on kesä- ja talvikoulutukset. Suomessa pitää erikseen ajaa talvikoulutus, nyt joku …keleen riskienhallintakoulutus (jota ennen sanottiin ennakoivaksi ajoksi) ja senkin jälkeen ajokortti on määräaikainen: 5 vuotta. Ja jos et sitä käytä, se voidaan ottaa sinulta pois.

  Mielipuolista. MIksi aina näin Suomessa? Meillä perikunta on ajanut ajokortit Saksassa. Niillä saa ajella ympäri eurooppaa niin paljon kuin haluaa. Olemmehan EU:ssa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.