Ozan Yanar (vihr): Olisin ylpeästi Suomen presidentti

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanarin mielestä Suomessa tulisi luopua perustuslakiin kirjatusta tasavallan presidentin syntyperävaatimuksesta. Yanar katsoo, että Suomessa ulkomaan kansalaisena syntynyt tai muualla syntynyt voisi edustaa yhtä hyvin Suomea kuin syntyperäinenkin presidentti, uutisoi Uusi Suomi.

– Tämän pitäisi olla meidän lain viesti, ja tällä hetkellä se ei ole. Minä esimerkiksi toimisin maahanmuuttajataustaisena, 14-vuotiaana Suomeen tulleena henkilönä ylpeästi esimerkiksi Suomen presidenttinä, jos tilanne joskus olisi niin, sanoo Yanar.

Eduskunnassa käsiteltiin keskiviikkona SDP:n kansanedustaja Pilvi Torstin lakialoitetta, joka esittää syntyperävaatimuksesta luopumista. Aloite päädyttiin lähettämään perustuslakivaliokuntaan. Aloitetta käsittelevässä keskustelussa perussuomalaisten kansanedustaja ja presidenttiehdokas Laura Huhtasaari vastusti aloitetta. Huhtasaaren mukaan syntyperävaatimus kytkeytyy kansallisvaltioaatteeseen ja itsenäisyyden turvaamiseen.

– On olemassa sellainen kuin ”ylisukupolvinen me”. Esimerkiksi minun isovanhempani puolustivat Suomen itsenäisyyttä, ja se herättää velvollisuutta tätä maata kohtaan: millaisen Suomen ovat edeltäjät meille antaneet ja millaisen Suomen jätämme jälkeen. Tämä ei mielestäni ole jäänne, tämä on perinne, ja tällä on vahva symbolinen arvo, Huhtasaari puhui.

Yanar vastasi siihen, että perinne on hänestä heikko argumentti. Yanar korosti, että kansa päättää, kuka on sopiva presidentiksi.

– Meillä on täällä puolueitakin, jotka käyttävät slogania ”kansa päättää” — no annetaan kansan päättää. Jos henkilö on rakentanut sellaisen luottamuksen, niin kyllä näen, että tämä asettaa selkeän rajauksen siihen, kuka pääsee näihin virkoihin, Yanar sanoi.

Lähde: US

10 thoughts on “Ozan Yanar (vihr): Olisin ylpeästi Suomen presidentti

 • 13.10.2017 at 10:45
  Permalink

  Siinä vaiheessa meikäläinen muuttaisi vaikka Puolaan.

  Reply
 • 13.10.2017 at 11:21
  Permalink

  Minäkin olisin ylpeästi esim. Sveitsin presidentti. Mutta se ei vaan ole mahdollista. Sokeakaan ei pääse bussikuskiksi eikä änkyttäjä uutistenlukijaksi.

  Reply
 • 13.10.2017 at 12:19
  Permalink

  Nykyään tuolta Arkadianmäeltä kuuluu huolestuttavan usein varsin levottomia ulostuloja…
  Mielelläni kuitenkin näkisin tulevaisuudessakin presidentin joka edustaa enemmistöä ja on syntyperäinenkin….

  Reply
 • 13.10.2017 at 12:46
  Permalink

  Kaiken maailman kiintiöruskeat vinkuu eduskunnasta käsin syrjintää kun ei pääse presidentiksi. Samaan aikaan mm Thaimaassa vierasmaalainen ei saa omistaa edes mopoa vaikka olisi asunut maassa 40 vuotta, puhumattakaan talosta tai maapalasta. Ainoastaan valkoisissa maissa on yk:n ja juutalaislobbyjen tuella masinoitu ongelmaksi asti se että jokaisella maailman ihmisellä ja kädellisellä ei ole samoja etuuksia ja oikeuksia kuin esim meidän pienellä heimolla.

  Reply
 • 13.10.2017 at 16:58
  Permalink

  Nyt sit janari se vitun turpa kii takas sinne vitun kotimaahas!

  Reply
 • 13.10.2017 at 17:50
  Permalink

  Kas kun ei samantien kuninkaaksi. Voi vittu mikä ……o.

  Reply
 • 15.10.2017 at 12:37
  Permalink

  Mielestäni syntyperällä ei ole väliä. Tuo mies on aivan liian kiihkosuvakki (kuten monissa telkkarihaastatteluissa on nähty). On menettänyt hermonsakin suorassa lähetyksessä kun vastapuolen mielipide ei ole miellyttänyt. Ei todellakaan sovi johtohahmoksi.

  Reply
 • 8.11.2017 at 11:50
  Permalink

  Minä en aikoihin ole ollut ylpeä suomalaisuudestani. Syynä ovat nämä omaan pesään paskantajat, kaiken ylpeydenaiheiden mädättäjät, ahneet isänmaan petturit!

  Reply
 • 13.3.2018 at 13:22
  Permalink

  Minä voisin olla Turkin keisarinna, mutta siellä kun ei saa nainen olla presidenttinä, eikä saa olla kaksoiskansalainen ollenkaan. OZAN YANAR PYRI TURKIN PRESIDENTIKSI.

  Reply
 • 21.1.2019 at 15:33
  Permalink

  Ozan, Kannattaisi vaikka lähteä sinne Kurdistaniin taistelemaan oman itsenäisyytenne puolesta. Tosin eihän ole miestä tällaiseen.
  Mikä sinä olet sanomaan mitä Suomen ja suomalaisten pitäisi tehdä?
  Tulen tekemään kaikkeni että tästä maasta ei tule mikään muslimivaltio.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.