Husu Hussein: En tiedä ainuttakaan tapausta, jossa tyttö olisi viety takaisin Somaliaan leikattavaksi

Iltalehden haastattelussa Husu Hussein kertoo Somalien ympärileikkauksista oman kantansa. Kanta poikkeaa vahvasti uusista tutkimustuloksista.

Husseinin väittämät iltalehdessä:

 1. En myöskään tiedä ainuttakaan tapausta, jossa tyttö olisi viety takaisin Somaliaan leikattavaksi.
 2. Ei ole ollut mitään näyttöä siitä, että Suomessa olisi tehty ainoatakaan silpomistoimenpidettä.
 3. Joka kerta, kun olen käynyt asiasta keskustelua somaliyhteisössä, ovat näkemykset olleet aina kielteisiä, enkä ole tavannut ketään äitiä, joka haluaisi, että tuo toimenpide heidän tyttärilleen suoritettaisiin.
 4. Naiset ovat silpomisen äänekkäimpiä vastustajia.

Fenix Ry:n julkaisemat tiedot neljältä haastatellulta ympärileikatulta suomalaiselta Somali tytöltä:

 1. Lähes kukaan heistä ei ollut tietoinen matkan tarkoituksesta etukäteen.
 2. Äiti oli puhunut etukäteen omasta kokemuksestaan ja siitä, kuinka ympärileikkauksen myötä tytöstä kasvaa nainen.
 3. Yhdessä haastattelussa tyttö kertoi yrittäneensä kertoa ympärileikkauksestaan isälleen matkan jälkeen, mutta isä käski vaieta asiasta. Oliko tyttö yrittänyt keskustella asiasta ulkopuolisten kanssa? ” En, koska tiesin että siitä ei saa puhua. Ja olisin saanut piiskaa jos olisin sotkenut ulkopuolisia asiaan, jossa he ei edes osaisi auttaa välttämättä. ”
 4. Haastatelluista kolme oli sitä mieltä, että ympärileikkaus on täysin turha toimenpide, jonka tekeminen pitäisi lakkauttaa. Yksi tytöistä kuvasi asiaa näin: ”Ennen ajattelin, että se on osa uskontoa, mutta nyt, kun olen tutkinut, niin olen ymmärtänyt, että se ei ole niin ja minulle se oli ylimääräinen kivulias toimenpide.
 5. ”Ihmiset, etenkin musliminaiset uskovat että se on joku rituaali, että nyt tyttö on nainen ja sen kanssa voi mennä naimisiin. Ne pelkää, että jos tyttöä ei ympärileikata niin hän voi harrastaa s***iä ennen avioliittoa ja sen jälkeen kukaan ei halua häntä.” 
 6. Tytöt eivät myöskään tienneet ympärileikkauksen laittomuudesta. Yksi oli arvellut näin olevan siitä syystä, että leikkaus tehtiin ulkomailla.
Tarina terveydenhoitajan silmin:

Toimin muutaman vuoden ajan freelance-tulkkina, jonka aikana jouduin tulkkaamaan erittäin ahdistavia asioita. Kaikista mieleenpainuvin ja surullisin oli suorittamani tulkkaus koulun terveydenhoitajan vastaanotolla. Surullista siitä teki sen että, vanhemmat olivat vieneet ala-aste ikäisen tyttärensä Kurdistaniin silvottavaksi. Perhe oli asunut Suomessa tuolloin alle 5-vuotta ja olivat todella uskovaisia. Äidillä oli niqab ja kädetkin olivat peitetty.

Kouluterveydenhoitaja meni shokkiin ja kysyi että miksi? Tytön äiti vastasi kylmän varmasti, että tämä kuuluu uskontoon, johon kouluterveydenhoitaja vielä kysyi, että luuleeko tämä tehneen hyvää tytölleen. Tytön äiti ei enää vastannut muuta kuin. että, se kuuluu tehdä.”

On myös muita tapauksia, jossa ulkopuoliset ovat huomanneet, ettei kaikki Somaliperheessä kunnossa. Nykysuomi haastatteli Somaliperheen naapuria, joka kertoo oman näkemyksensä.

Kaikki alkoi siitä, kun perhe lähti Somaliaan lomalle, lomaan osallistui äiti, kolme poikaa ja tytär, isä jäi Suomeen.

Perhe saapui takaisin noin 2 kuukauden päästä. Tällöin huomasin, ettei kaikki ollut kunnossa. Perheen ainoa ja aina iloinen tyttö oli muuttunut radikaalisti. Tyttö ei enää hymyillyt, eikä kävellyt kunnolla, eikä enää pihalla näkynyt paljoakaan, myös huntu kuului tytön uuteen pukeitumiseen. Tyttö oli silloin 11 vuotias.

Tyttö ei saanut enää leikkiä pihan poikien kanssa jos ei tytön isoveljet olleet paikalla, aikaisemmin mitään tälläisiä rajoitteita ei ollut.

Tytön kotiinjäänyt isä muuttui myös todella paljon. Aikaisemmin isä tuli pihalla aina juttelemaan ystävällisesti. Perheen loman jälkeen isä vältteli kaikkia pihalla olevia ihmisiä, kuin häpeillen jotain.

Perheestä tehtiin myös lastensuojelu ilmoitus, koska muutkin tajusivat mitä oli tapahtunut. Kukaan ei tiedä tuliko ilmoituksesta mitään sanktioita, vai käsiteltiinköhän asiaa edes ikinä?

Mitä tarkoittaa naisen ympärileikkaus?

 1. Naisten sukupuolielinten silpominen on yleisintä Somaliassa.
 2. Käytännössä kaikki somalinaiset silvotaan.
 3. Yleensä kyse on faraonisesta ympärileikkauksesta, jossa pienet ja/tai suuret häpyhuulet typistetään ja typistetyt häpyhuulet liitetään yhteen niin, että virtsan ja kuukautisveren poistumiseksi jätetään vain pieni aukko.
 4. Klitoris saatetaan joko poistaa tai jättää emätinaukkoa kaventavan ”kannen” alle. Operaatio on erittäin kivulias.

Lähteet: IL, Fenix ry, Somaleiden naapuri

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.