Arffman Consulting, Ely-keskus ja Husein Muhammed, miljoonien huijaus?

Husein Muhammed Vihreiden ehdokas, ely-keskuksen maahanmuuttajien kotouttamispalveluiden kilpailutuksessa vastaava maahanmuuttopäällikkö 2014 vuoden loppuun ja 2015- Arffman Consulting Oy:n kehittämispäällikkö.

Ely-keskuksessa toimiessaan Mohammed vastasi kilpailutuksista. Mohammed keskeytti kilpailutuksen esimerkiksi vuonna 2014. Uutinen Vantaan Sanomat 2014

 • Maahanmuuttajien työvoima- ja kotoutumiskoulutukseen liittyvän kieliopetuksen tarjouskilpailu on mennyt puihin Vantaalla.
 • Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) perui syksyllä järjestämänsä kilpailutuksen tulokset havaittuaan sen toteutuksessa ikäviä virheitä.
 • Ely-keskus katsoi, että kilpailu kohteli osaa tarjoajista epätasapuolisesti ja syrjivästi ja kolme palveluntuottajaa valittiin väärin perustein.

Syynä kilpailutuksen päättymiselle: ”Kilpailutuksessa oli pari kriteeriä, jotka vaativat tarkennusta, koska tarjoajat ymmärsivät ne eri tavoin. Tarkennusta vaativat tarjouksen kokonaishinnan määräytyminen sekä opettajien riittävyyden varmistaminen, selvittää ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Husein Muhammed . Uuteen tarjouskisaan odotetaan mukaan kourallinen yrityksiä ja oppilaitoksia. Sen tulokset valmistuvat aikaisintaan helmikuussa, Muhammed arvioi.”

Mitä tapahtui Helmikuun kilpailutuksessa Tästä kertoi taas Vantaan Sanomat?
 • Vantaan aikuisopisto ei enää jatka maahanmuuttajien työvoimapoliittisten suomen kielen kurssien järjestämistä Vantaalla. Vuosia kotoutumiskoulutusta toteuttanut opisto hävisi Uudenmaan ely-keskuksen tarjouskisan.

Ely-keskus valitsi kilpailutuksessa Vantaalle kolme kielikoulutuksen järjestäjää: ensimmäinen näistä oli kajaanilaisen Arffman Consulting Oy. Samaan aikaan  2014-2015 vuosien taitteessa Mohammed siirtyi Arffman Konsulting oy:n kehittämispäälliköksi. Näihin aikoihin alkoi myös Arffman Konsulting oy:n nousukausi.

Montako sopimusta Muhammed ehti tehdä Arffmanille ennen ely-keskuksesta lähtemistä?

Arffman Oy on haastanut Kaakkois-Suomen elinkeino- , liikenne- ja ympäristökeskuksen syystä, koska keskus on valinnut Kotkan Haminan seudun koulutuskuntayhtymän tarjouksen. Tarjousten arvo liikkui 1-5,5 miljoonan välissä. Oikeus ratkaisi tapauksen Arffmanin voitoksi 2016. Muhammed raivasi ensin kilpailijoita tieltään Ely-keskuksen kautta ja myöhemmin oikeusteitse. Asiasta kertoo Voima.fi sivuillaan kattavasti. Muutamia poimintoja:

 • Uudenmaan ELY-keskuksen kilpailutuksessa menestyivät pääkaupunkiseudulla Arffman Consulting ja Spring House. Kumpikaan yrityksistä ei noudata opetusalan työehtosopimusta, koska ne luokittelevat itsensä konsulttiyrityksiksi.
 • Alalla vuosikymmeniä toimineet Amiedu ja Axxell puolestaan hävisivät sopimuksia. Molemmat ovat investoineet koulutuksen kehittämiseen, ja molemmilla on omat tilat palveluiden toteuttamiseen.
 • Alunperin kotouttamispalvelut kilpailutettiin jo viime syksynä. Asiakirjoissa olleiden epäselvyyksien takia kilpailutus poiki lukuisia valituksia markkinaoikeuteen. Uusitussa kilpailutuksessa kriteerit säilyivät kuitenkin samoina.
 • Voiman haltuunsa saamaan, Arffmanin tarjoamaan sopimukseen sisältyy ainakin kaksi ongelmaa, jotka ovat laillisuuden rajoilla. Ensinnäkin, palkallinen työntekijän perehdytys on kirjattu tapahtuvaksi ennen työsuhteen alkua. Työsuhteen alku on puolestaan sidoksissa koulutuksen alkuun, joka puolestaan saattaa siirtyä määrittelemättömästä ”muusta syystä”.
 • Korvaus perehdytyksestä maksetaan kuitenkin vasta ensimmäisen palkanmaksun yhteydessä. Näin ollen perehdytyksen jälkeen työntekijä joutuu mahdollisesti odottamaan koulutuksen alkua palkatta.
 • Toinen ongelma sopimuksessa liittyy työsuhteen päättymiseen. Työntekijä sitoutuu täyttämään velvoitteensa työn raportoinnin suhteen myös työsuhteen mahdollisen päättymisen jälkeen. Voidaan tulkita, että työntekijä saattaa joutua tekemään palkatonta työtä työsuhteen päätyttyä.

Näistä ongelmista löytyy kokoelma kommentteja, jotka tukevat juuri voimalehden selvittämiä ongelmia. Muutama kommentti:

Valitukset Suomi24 keskustelusivulla keskittyvät lähinnä koulutuksen tasoon, työ oloihin, palkan saanti ongelmiin ja koulutusmateriaalin puutteeseen. Amiedu esimerkiksi joka järjestää myös koulutuksia vuosien kokemuksella, omaa tilat ja asiantuntevan koulutustushenkilökunnan on siirretty sivuun Arffmanin tieltä. Toisen koulutus yrityksen Axxellin yksikönpäällikkö Merja Vannela kertoo kuinka, Arffman on yrittänyt alivuokrata heiltä tiloja ja yrittänyt rekrytoida henkilökuntaa heiltä itselleen. Vannela ihmetteleekin missä jamassa Arffman on ollut tarjouksia tehdessään?

”On kyseenalaista, että toiminta on tällä tavalla kilpailutettu. Tämä on pysyvää toimintaa, joka ei näytä ihan heti loppuvan. On aika älytöntä, että heitetään hukkaan vuosien varrella kartutettu osaaminen ja kehitystyö”, Vannela kertoo.

Mohammadin ollessa päättämässä Ely-keskuksella kilpailutuksen kriteerit olivat, hintaa painotettiin 75 prosentilla ja laatua 25 prosentilla. Normaalisti esimerkiksi pohjoisen  ely-keskuksen konttoreilla hinta määrää 20% ja laatu 80%.

Muhammed siirtyi Arffmanille toisen tarjouskilpailun jälkeen jonka Arffman voitti, eli toukokuussa 2015.

7.9.2017 Talous Sanomat 

Työttömiä ohjataan nyt yritysten ”sparrattaviksi” – nämä firmat jakavat 5 miljoonan euron potin

Hallituksen piti alun perin palkata yksityisiä yrityksiä tekemään vuoden alussa aloitettuja työttömien määräaikaishaastatteluja. Perustuslaki esti sen, joten korvikkeeksi hallitus päätti ostaa yrityksiltä viidellä miljoonalla eurolla ”työttömien työnhakua tukevia palveluita”. Palveluun osallistuvien yritysten kilpailutus valmistui kesän alussa, ja nyt jo suurin osa Suomen te-toimistoista ohjaa työttömiä yritysten järjestämille puolen vuoden ”palvelujaksoille”.

Kilpailutusta dominoivat miltei kaikilla alueilla samat kolme yritystä: Valmennuskeskus Public, VMP Group ja Arffman Consulting.

Arffman Consultingin Uudenmaan aluejohtaja Risto Rantala ”Täällä on 2 500 ihmistä jonossa koulutuksiin. Riskiä ei käytännössä ole.”

Edellemainittujen kolmen kilpailijan kärjen on ollut tarkoitus työllistää 7000 henkeä. Kokonais saldo kolmella yrityksellä on 200 työllistettyä. Valtio ohjaa nyt 5 miljoonan potin näille yrityksille…

Muhammedin vaalivideo vuodelta 2011:

4 thoughts on “Arffman Consulting, Ely-keskus ja Husein Muhammed, miljoonien huijaus?

 • 11.8.2017 at 23:17
  Permalink

  Muslimi on muslimi, vaikka voissa p…si.

  Reply
 • 12.8.2017 at 06:02
  Permalink

  Mihin koira karvoistaan pääsee pätee tämäkin huijarin kohdalla. Malliesimerkki hyvin kotoutuneesta arbista, huijataan niin paljon kuin hölmöt SUOMALAISET päättäjät sallivat. Tuo videohan on kuin Al-Qaidan ja Osama bin-Ladenin kehoitus länsimaille alistua islamilaisten lakien alaisuuteen.

  Reply
 • 13.8.2017 at 09:07
  Permalink

  Ostaisitko asunnon tai ihan mitä muuta tahansa kuvan näköiseltä hiekkaneekeriltä. On meinaan sen verran epärehellisen näköinen, että entinen ammatti kotimaassaan taisi olla ”kusettaja basaarissa”.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.