Maakuntien valmistelurahoitus on turvattava

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan valtion on huolehdittava perustettavien maakuntien valmisteluun riittävä rahoitus. Vehviläisen mukaan alueellisen valmistelurahoituksen turvaaminen vuosille 2018 – 2019 edellyttää tarkentavia päätöksiä hallituksen linjattua heinäkuun alussa, että sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan vuonna 2020. Käyttötarkoituksen muutos- ja määrärahavarauspäätöksiä on Vehviläisen mukaan tarve tehdä hallituksen budjettiriihessä elokuun lopulla sekä ensi kevään kehysriihessä.

”Uudistuksen siirtyminen vuodella eteenpäin antaa maakunnille tarvittavaa lisäaikaa valmisteluun. Erityisesti tietojärjestelmäratkaisujen osalta lisäaika on tarpeen.  Esivalmisteluvaiheen henkilöstöresurssien riittävyys tulee tarkistaa ensitilassa. Maakunnat tarvitsevat vastuuvalmistelijat muun muassa ICT:n, hankintojen, henkilöstön, talouden ja hallinnon järjestämiseen”, sanoi Kuntajohtajapäivillä Vantaalla puhunut Vehviläinen.

”Maakuntien tähänastisen valmistelun eritahtisuus on johtunut alueiden erilaisesta suhtautumisesta omaehtoiseen ja -kustanteiseen valmisteluun. Hallituksen keskeisimmän reformin valmistelua ja eteenpäin vientiä ei enää voi jättää kuntien vapaaehtoisuuden varaan. Valtion on osoitettava riittävä rahoitus uudistuksen valmistelun, täytäntöönpanon ja voimaantulon varmistamiseksi”, Vehviläinen sanoi.

Maakuntauudistuksella on perustuslakivaliokunnan selkeä tuki

Vehviläisen mukaan perustuslakivaliokunta antoi kesäkuun lopulla lausunnossaan selkeän tuen maakunta- ja sote-uudistukselle.

”Eduskunnassa on käsittelyssä kaikkiaan 41 maakunta- ja sote-esitykseen liittyvää lakia. Perustuslakivaliokunnan mukaan näistä yhdestä eli valinnanvapauslaista on hallituksen valmisteltava uusi esitys. Muiden uudistusta koskevien lakien osalta perustuslakivaliokunnan edellyttämät korjaukset ja täsmennykset voidaan tehdä eduskunnan valiokunnissa. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että muilta osin sote- ja maakuntauudistuksen lakiesitykset eivät ole auki. Esimerkiksi maakuntien rahoituksen perusteet sekä 18 maakunnan määrä saivat perustuslakivaliokunnan hyväksynnän” Vehviläinen sanoo.

Lähde: Valtioneuvosto

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.