Ennen kun ostat sähköauton lue tämä

Mitä sähköauto vaatii? Vastaus tähän on paljon akkuja ja akut tarvitsevat kobolttia toimiakseen.

Maailman kaikista louhituista kobolttivaroista 42% käyttää akkuteollisuus, loppu 58% menee teollisuudelle ja armeijan hankkeille. Kobolttia saadaan usein sivutuotteena samalla kun louhitaan nikkeliä ja kuparia. Eniten kobolttia maailmassa louhitaan Afrikassa (60%) ja tarkemmin Kongossa. Kongon kaivoksien omistajasuhteet menevät näin.

 1. Freeport-McMoRan Inc. (NYSE: FCX ) omistaa 56 prosentia
 2. Lundin Mining (OTCPK: LUNMF ) omistaa epäsuorasti 24 prosentia
 3. Gécamines, Kongon valtion kaivosyhtiö, omistaa 20 prosentia

Kongon kaivoksista on paljastunut järkyttäviä piirteitä. Kaivoksissa käytetään työvoimana jopa 4-vuotiaita lapsia, jotka tekevät töitä joka ikinen päivä. Tarkemmin ottaen Katanga kaivoksella työskentelee 40 000 lasta. Lapset altistuvat kaivoksilla myrkyllisille pölyille, jotka aiheuttavat mm silmävaivoja, keuhkosairauksia ja ihosairauksia. Lapsien tehtävä kaivoksilla on tarkistaa kivimurskeen seasta kobolttiesiintymiä.

Lapsia ohjataan kaivoksilla kovalla kädellä.

Nyt kun esimerkiksi Britannia on uhannut kieltää bensiini ja diesel autojen myynnin vuoteen 2040 mennessä ja siirtyvänsä sähköautoihin, pelätään kaivostoiminnan ja lapsityövoiman kasvavan räjähdysmäisesti.

Kongosta louhittu koboltti kulkeutuu lähinnä aasiaan, josta siitä valmistetaan akkuja. Suurin osa sähköautovalmistajista käyttää ”kongon” akkuja. Suhteutettuna kännykän akku kuluttaa 10g puhdasta kobolttia ja sähköauton patteristo 15kg.

Maailman suurin liikepankki Goldman Sachs kutsuu kobolttia ”uudeksi bensiiniksi”, Kongon tasavalta vaan ei ole saanut osaansa tästä uudesta rikkaudesta.

Kaivoksilla lapsia käytetään myös eräänlaisina myyrinä, jopa 600m maanpinnan alapuolella.

Jatkuvasti sortumisuhan alla oleviin käytäviin lähetetään lapsia ilman hengityssuojaimia tai muita turvavälineitä. Altistuminen kobolttipölylle johtaa usein kobolttikuumeeseen/ keuhkokuumeeseen ja usein kuolemaan. YK on yrittänyt selvittää paljonko kaivoksilla kuolee vuosittain lapsia, mutta tehtävän tekee mahdottomaksi se, koska kuolleita lapsia ”haudataan” sortuviin tunneleihin. Tyttölasten osa kaivoksilla ei ole mitenkään sen parempi. Tiedossa on kuinka tyttölapsia raiskataan kaivoksilla ja useat tulevat raskaaksi sen myötä.

Britannian kansainvälisen kehityksen osasto (DFID) lahjoittaa 10,5 miljoonan puntaa vuosina 2017-2018 vastuullisemman kaivostoiminnan kehittämiselle. Kongossa ei tosin ole voimassaolevaa lakia, joka kieltäisi lapsityövoiman.

Kiinalainen Huayou Cobalt yhtiö on ilmoittanut

”olisi vastuutonta lopettaa lapsityövoiman käyttö. Se voisi pahentaa köyhyyttä kobolttialueilla ja pahentaa paikallisten kaivostyöläisten toimeentuloa”.

 

Kongon demokraattisen tasavallan jälkeen Australia on seuraavaksi suurin koboltin lähde, jonka varannot ovat 1 miljoonaa tonnia, sen jälkeen Kuuba, Kiina, Venäjä, Sambia ja Zimbabwe. Ihmisoikeuksien hyväntekeväisyysjärjestö Amnesty Internationalin mukaan yksikään 16 sähköauton valmistajasta ei noudata standardeja, mitkä on säädetty juuri kaivostoiminnan valvomiseksi.

 

Lähteet: dailymailtechcrunch

4 thoughts on “Ennen kun ostat sähköauton lue tämä

 • 7.8.2017 at 14:58
  Permalink

  Autojen sähköistäminen on utopiaa. Akkujen valmistus on kallista, yhden akun valmistaminen saastuttaa enemmän kuin usean vuoden ajo bensiinillä ja akku ei kestä montaa vuotta. Mistä sähkö? Poltetaan voimaloissa hiiltä ja rakennetaan tuplasti ydinvoimaloita noin ensialkuun.
  Myöhemmin niitä tarvitaan lisää ja paljon.

  Reply
  • 7.8.2017 at 16:38
   Permalink

   Ja kun mainitsemiisi kohtiin lisätään vielä täysin tukirahojen varassa seisovat (paino sanalla SEISOVAT) tuulimyllyt sekä yksityiseen omistukseen LAHJOITETTU sähköverkosto ryöstön tunnusmerkit täyttävien sähkönsiirtohintojen kera niin lopputulemaksi saadaan, kuten niin monesti ennenkin, suuri kusetus jonka maksumieheksi joutuu tavallinen kuluttaja. Koska suurin osa suur-yhtiöiden tulovirrasta kierrätetään valtion kassan kautta kyseessä on täysin riskitön bisnes -pienen ryhmän täydellinen monopoli.

   -Kaikki tämä tietysti tapahtuu luonnonsuojeluun ja ilmastonmuutoksen estämiseen vedoten…

   Reply
 • 7.8.2017 at 16:28
  Permalink

  Siinäpä on ajattelemisen aihetta ”ympäristöihmisille”, vai sanoisinko -rotille. Näinhän se menee ja kiinailaiset ovat kaikkein pahimpia ja julmimpia orjuuttamaan Afrikkaa ja valtaamaan sekä anastamaan tuon mantereen kultakaivoksia, timantti esiintymiä asevoimin ”villinlännen” lain mukaisesti muiden maiden yksittäisten ihmisistä koostuvista kullankaivajilta, jotka lähtevät turvattomiin sekä vaäkivaltaisiin olosuhteisiin vailla mitään sivistyneen maailman suojaa ottamaan todellisia taloudellisia, mutta ensimmäisenä asettaen itsensä hengenvaaraan. Kaikki eivät suinkaan ole onnenonkijoita tai pelureita, vaan heihin kuuluu kotimaassaan laman aiheuttaman taloudellisen ahdingon kohteeksi joutuminen työttömyyden takia, joka uhkaa viedä talon alta puhumattakaan muista kulutushyödykkeistä, joita ”lihavina vuosina” hankittu leveähköä elintasoa ylläpitämään ja suurin osa näistä tapauksista ovat perheellisiä miehiä, jotka riskeeraavat oman henkensä perheensä hyväksi joutuen jättämään sen kotimaahansa yksin vastaamaan niukasta elämästä laskuvuorien alla, joita putoaa postiluukusta ripeään tahtiin. Sanomattakin selvää on, että nämä amatöörit eivät tiedä kullankaivusta juuri mitään ja maksavat valtausten omistajille maltaiset hinnat. Naapurina olevat kiinalaiset tulevat valtaamaan hyvän maan ”sotavoimiensa” eli alkuasukkaista koostuvan rähinäjoukkonsa kanssa, jotka ovat tietenkin aseistautuneita.
  E85 eli Etanoli bensakin on riistoa Kuubassa, jossa viljellään sokeriruokoa ja työläiset tekevät orjapalkalla mahdottomia urakoita pelloilla, että kansainvälisille tuottajille saataisiin raaka-ainetta ”ympäristöystävällisiin” autoihin mahdollisimman paljon ja halvalla. Lisäksi tietysti sokeriruo’olle olisi parempaakin käyttöä kuin teollisuuden käyttöön ryöstöviljeltynä sekä sen viljeleminen vie leipäviljalta peltoalaa ja se myös köyhdyttään maaperän.
  Loppukaneetiksi voinkin vetää tämän kaiken yhteen, että koko ”ympäristöystävällisyyden ja siitä ”huolta pitäminen” läntisissä teollisuusmaissa vastaa Vihreä puolue, joita muiden puolueiden hörhöt seuraavat muotiasiana ja uutena uskontona, jolla ei loppujenlopuksi tehdä muuta kuin silkkaa vahinkoa niin täällä kuin sielläkin mistä hillot riivitään maasta.

  Reply
  • 7.8.2017 at 17:18
   Permalink

   Näin se menee. Amnestyn sanomiset tai sanomatta jättämiset ei kiinalaisia kiinnosta v*ttuakaan -boikotointiin taas on mahdoton ryhtyä koska kyseessä on haluttu raaka-aine jota on rajoitetusti tarjolla. Niin, ja olisiko innokkaita osallistujiakaan siellä kobolttia ostavalla puolella jota kiinnostaa (niin raadollista kun se onkin) enemmän hinta mikä tietysti tulisi nousemaan jos orjatyö kaivoksella loppuisi.

   -Amnestyllä ei ole pienintäkään sanavaltaa missään länsimaiden ulkopuolella -siksi kyseinen järjestö nykyisin keskittyykin kurmuuttamaan euroopan maita milloin mistäkin ”rikkeestä” vaikka täällä asiat on hoidettu varsin mallikkaasti. Moraalitonta moraalisäteilyä ilman mitään todellisia tuloksia.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.