Synnytyksen jälkeen vauva ja äiti teho-osastolle – Vauva menehtyi – Valitus Valviraan

Muutama vuosi sitten vaikea ja kivulias synnytys päättyi vastasyntyneen lapsen kuolemaan hänen ollessa vain neljän vuorokauden ikäinen. 

Muutama vuosi sitten Hyksin alueen sairaalassa naisen synnytys käynnistyi ja hän sai epiduraali puudutuksen ja siitä huolimatta kärsi kovista kivuista. Kun kohdunsuu todettiin olevan täysin auki, sikiön sydänkäyrään ilmestyi laskuja, kunnes sydänkäyrä katosi kokonaan. Kun löydettiin uudelleen sikiön sydänäänet, paikalle soitettiin lääkäri.

Ponnistusvaiheen aloitettua äidin yrittäen ponnistaa tuloksetta, sairaalan henkilökunta päätti tehdä imukuppivedon. Sikiön sydänäänet jälleen heikkenenivät.

Vauva syntyi kuudennella imukuppivedolla ja ja hän oli eloton ja kärsi hapenpuutteesta. Vauva siirrettiin teho-osastolle hengityskoneeseen jatkohoitoon. Neljä vuorokautta myöhemmin vastasyntynyt vauva menehtyi.

Myös äiti siirrettiin synnytyksen jälkeen teho-osastolle. Vatsaontelon avausleikkauksessa huomattiin, että kohtu oli repeytynyt ja se päätettiin poistaa.

Lääketieteellisessä kuolemansyyn selvityksessä paljastui vauvan kuolemansyyksi vaikea syntymäasfyksia. Muiksi syiksi merkittiin vaikea aivosauraus ja kalvojänteen alainen päälakiverenvuoto. Äidin kohdun repeäminen arvioitiin vaikuttavan vauvan kuolemaan.

Äiti teki kantelun Valviraan 

Menehtyneen vauvan äiti teki kantelun sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valviraan. Valviran mukaan synnytyksen hoito ei sujunut kaikilta osin asianmukaisesti:

”kätilö ja lääkärit olisivat toisin toimimalla voineet ehkä vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Äidin supistuksia ei seurattu riittävästi, eikä sikiön sykekäyrän katoamiseen reagoitu riittävän nopeasti.”

Valviran mukaan tapahtumien kulkuun olisi voitu mahdollisesti vaikuttaa, jos aktiivinen ponnistusvaihe olisi aloitettu aiemmin. Ja, lääkärien olisi pitänyt aloittaa imukuppiveto nopeammin, etenkin silloin, kuin sikiön sydänkäyrä on selvästi poikkeava.

Supistuksia kuvaava anturi ei ollut käytössä synnytyssalissa ja tästä syystä sikiön sydänkäyrää tai sen laskuja ei voitu luotettavasti tulkita.

Asiasta uutisoi: Iltasanomat