Ahvenanmaan rahoitusasemaa koskevia säännöksiä täydennetään

Hallitus esittää maakuntien perustamista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta koskevan esityksen täydentämistä Ahvenanmaan rahoitusasemaa koskevien säännösten osalta. Hallitus antoi täydentävän esityksen eduskunnalle 8. kesäkuuta.

Hallituksen esityksen tarkoituksena on varmistaa, että sosiaali- ja terveydenhuolto- ja maakuntauudistus toteutetaan Ahvenanmaan kannalta neutraalisti.

Ahvenanmaan maakuntavähennys laskettaisiin verovelvollisen kunnallisverotuksen verotettavaa tuloa koskevien tuloverolain säännösten perusteella. Ahvenanmaan itsehallintolaissa tarkoitetun tasoitusperusteen muuttamisesta annettu lakiesitys ehdotetaan poistettavaksi.

Kun sosiaali- ja terveydenhuolto- ja maakuntauudistuksen lopulliset taloudelliset laskelmat valmistuvat keväällä 2018, hallitus antaa eduskunnalle esityksen, joka sisältää muun muassa ehdotuksen laiksi Ahvenanmaan itsehallintolaissa tarkoitetun tasoitusperusteen väliaikaisesta muuttamisesta vuosille 2019–2021.

Hallitus katsoo, että sote-uudistus voidaan toteuttaa verohyvityksen osalta neutraalisti Ahvenanmaan valtuuskunnan lausunnossaan esittämällä tavalla. Verohyvityksen poistuma kompensoidaan Ahvenanmaalle siten, että uudistus on Ahvenanmaan rahoitusaseman kannalta neutraali.

Lähde: Valtiovarainministeriö

3 thoughts on “Ahvenanmaan rahoitusasemaa koskevia säännöksiä täydennetään

 • 8.6.2017 at 16:32
  Permalink

  Luonnollisesti myös Etelä-Savon hyvitys on kunnossa?

  Reply
 • 8.6.2017 at 23:23
  Permalink

  Ehdotan, että asevelvollisuus voimaan myös Ahvenanmaalle, samoin pakkosuomi ja pakkomatut.

  Reply
 • 8.6.2017 at 23:43
  Permalink

  Miksi suomalaisten pitää maksaa ahvenanmaalaisten kulut? Lahjoitetaan koko saari Ruåtsille. Venäläiset jo omistavat sitä joten silloin olisi Venäläisiä Ruåtsinkin maaperällä.

  Suomalaiset säästäisivät verovaroissaan yksien maatalaoustukien verran kun koko saariryhmä erotettqisiin Suomesta.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.