TTIP suojaamassa suurpankkeja oikeustoimilta

Vaihtoehtoisia näkökulmia talouteen ja politiikkaan julkaiseva saksalainen talousmedia Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) raportoi Yhdysvaltain kiirehtivän vapaakauppasopimus TTIP:n allekirjoittamista suojellakseen amerikkalaispankkeja pankkien huijaamien sijoittajien haasteilta. DWN:n osake-enemmistön omistaa helmikuusta 2015 lähtien ruotsalaiskonserni Bonnier, jolla on myös esimerkiksi Akateeminen kirjakauppa, WSOY, Tammi ja MTV.

Otsikolla ”Yhdysvallat suunnittelee koko rintaman hyökkäystä eurooppalaisia oikeusistuimia vastaan TTIP:n avulla” DWN kirjoittaa:

”Yhdysvaltain kiireelle saada TTIP allekirjoitettua Euroopan kanssa on vankka syy: [amerikkalaisten] megapankkien täytyy voida suojella itseään eurooppalaisten sijoittajien vaatimuksilta, jotka väittävät tulleensa huijatuiksi velkakriisin aikana […] Yhdysvaltain Italian lähettiläs John Phillips päästi kissan ulos säkistä – luultavasti vahingossa.”

John Phillips puhui pankkien suojelemisesta käyttäen esimerkkinä saksalaispankki Deutsche Bankia, jota odottanee syyte italialaisen Tranin pikkukaupungin taholta. Italiassa tutkitaan Deutsche Bankin ja amerikkalaisten luottoluokittajien toimia. Deutsche Bank myi Italian valtion velkaa yli 8 miljoonalla eurolla väittäen asiakkailleen lähettämässään myyntikirjeessä, että Italian valtion velka ei anna aihetta huoleen, ja myi sen jälkeen lähes 90 prosenttia hallussaan olleista Italian valtion velkakirjoista. Luottoluokittajatkin ovat tutkinnan alla, koska Tranin kaupunki luotti niiden antamaan luottoluokitukseen Italian valtion velkakirjojen arvosta.

DWN tulkitsee Yhdysvaltain hallituksen sanovan, että mikäli TTIP:ia ei allekirjoiteta ja ratifioida, sijoittajat kykenevät vetämään amerikkalaiset luottoluokittajat ja sekä eurooppalaiset että amerikkalaiset megapankit vastuuseen niiden tekemistä huijauksista.

Amerikkalaispankit – kuten tunnetut rikoksenuusijapankit JP Morgan ja Goldman Sachs – ovat jo joutuneet maksamaan miljardeja huijatuille sijoittajille, koska rahoitussektoria suojaava TTIP ei ole voimassa.

TTIP:n ollessa allekirjoitettu vaateet ohjattaisiin oikeusistuimien sijaan välimiesmenettelyyn erityisessä vapaakauppaoikeusistuimessa kuten Maailmanpankin ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes). TTIP:n astuessa voimaan pankit sen sijaan voisivat hakea korvauksina maksamansa sakko- ja sovittelurahat takaisin nostamalla kanteen välimiesmenettelyn kautta ja panna veronmaksajat korvaamaan menetettyä tuottoa, koska TTIP:n myötä pankkien vastuuttaminen rikollisesta toiminnasta olisi vastoin ”vapaakauppasopimusta”. ICSID:in päätöksistä ei voi valittaa.

Asiasta uutisoi: Vastavalkea

One thought on “TTIP suojaamassa suurpankkeja oikeustoimilta

 • 4.10.2016 at 11:40
  Permalink

  Öööö… ja mitä muuta luulitte? Tämä viiden ihmisen ”oikeusistuin” päättää aina firmojen edunmukaisesti. Eikä siitä voi valittaa. Joten, ihmiset häviävät joka kerta.

  Ihmettelen miksi kansanedstajat eivät pistä hallitusta tiukille tässä asiassa ja tivaa sitä miksi Suomi yhä neuvottelee ja on ollut mukana Saksan SPD:n kanssa allekirjoittamassa TTIP-sopimusta?

  Suomelle eikä suomalaisille ole mitään etua siitä että me hyväksyisimme TTIP:n. Päinvastoin, sen jälkeen järvemme ja pohjavetemme voidaan ottaa ilmaiseksi haltuun ja sanoa että kalastus, uiminen ja veneily loppuu kertaheitolla. Eikä meillä ole oikeutta valittaa siitä. USA:n armeijallakin on oikeus ampua määräystärikkovat, tai asettaa miljoonan dollarin sakko.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.