Faktabaarin ja Aalto-yliopiston rahoittamassa tilaisuudessa esiteltiin laiton henkilölista – Propagandisti Janne Riiheläinen levitti vahingoittavaa aineistoa
Aalto-yliopiston ja Faktabaarin rahoittamassa tapahtumassa rikottiin räikeästi sekä journalistisia että laillisia periaatteita, kun tunnettu informaatiosodan toimija ja propagandisti Janne “Rysky” Riiheläinen esitteli tilaisuudessa henkilölistan, jossa nimettiin useita suomalaisia kansalaisia negatiivisessa ja leimaavassa yhteydessä.
Julkaistu YouTube-video osoittaa yksiselitteisesti, kuinka Riiheläinen esittelee yleisölle diaesityksen, jossa listataan nimeltä suomalaisia henkilöitä. Esityksessä ei ainoastaan viitata listattuihin henkilöihin kriittisesti – heidät liitetään kontekstiin, joka esittää heidät uhkana tai osana vihamielistä verkostoa. Tällainen viestintä ylittää mielipiteen ilmaisun rajat ja muuttuu leimaavaksi ja vahingoittavaksi henkilöön kohdistuvaksi maalittamiseksi.
Laiminlyöty tietosuoja – lista ilman suostumusta, levitetty julkisesti
Esitelty henkilölista ei ole pelkkä mielipide tai esimerkkikooste – se on henkilötietoja sisältävä kooste, joka täyttää EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) tunnusmerkit. Henkilöitä ei ole informoitu, eikä heidän suostumustaan ole pyydetty. Mikäli lista ja sen esityskonteksti täyttävät rikoslain kunnianloukkaus- tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tunnusmerkistön, kyseessä voi olla myös rikos.
Kuulemamme mukaan ainakin kaksi listalla esitettyä henkilöä on tehnyt tapahtuneesta rikosilmoituksen. Tämä ei yllätä, sillä esityksen sävy ja asiayhteys antavat ymmärtää, että kyseessä on enemmänkin ideologinen vihollisluettelo kuin asiallinen analyysi. Kyseessä on käytännössä digitaalinen lynkkaus, jota nyt jaellaan yliopistoympäristössä verovaroin.
Faktabaari ja Aalto-yliopisto rahoittajina – mihin verovarat oikein menevät?
Tilaisuuden järjestämisestä ja rahoituksesta vastaavat tahot, kuten Faktabaari ja Aalto-yliopisto, eivät ole kommentoineet, miksi he rahoittavat propagandistista tilaisuutta, jossa levitetään laitonta ja vahingoittavaa aineistoa yksittäisistä kansalaisista.
On perusteltua kysyä, onko Faktabaari enää uskottava toimija faktantarkistuksessa, kun se samanaikaisesti tukee tilaisuuksia, joissa vääristellään, maalitetaan ja leimataan nimettyjä yksilöitä. Entä Aalto-yliopisto? Onko Suomen johtava teknillinen yliopisto todella valmis seisomaan sen takana, että sen rahoituksella esitetään yksityisiä kansalaisia mustamaalaavia listoja?
Onko suomalainen media- ja akateeminen kenttä vaarassa politisoitua peruuttamattomasti?
Tämä tapaus nostaa vakavia kysymyksiä suomalaisen akateemisen ja mediaekosysteemin puolueettomuudesta ja etiikasta. Kun entiset toimittajat ja “asiantuntijat” siirtyvät avoin propagandan levittämiseen, ja sitä vieläpä tuetaan julkisilla varoilla, olemme vaarallisella tiellä.