Valemuistot
Jatketaan artikkelisarjaa aiheena Lastensuojelu. Aiempia artikkeleita: Lastensuojelun mielivalta, Vainottu ja Suomalainen rekisterijärjestelmä.
Artikkelisarjan tarkoitus, on tuoda esiin ongelmakohtia ja tapauksia, jotka olisi terveellä ja ammattitaitoisella virkamies-työskentelyllä koska tahansa ehkäistävissä.
Valemuistot ovat muistoja, jotka syntyvät monenlaisista eri syistä.
Kun lasta kuullaan oikeudessa tai lastensuojelussa sekä terveydenhuollossa, tulee pitää huolta siitä, että kuuleminen tapahtuu lakien vaatimalla tavalla. Asiakassuunnitelma esimerkiksi vaatii tarkankin protokollan, mutta Suomessa on tavanomaista, että ko suunnitelmaa ei toteuteta lain vaatimalla tavalla, tai sitä ei tehdä lainkaan. Muut esimerkiksi oikeudelliset kuulemiset on myös säännelty miten ne tulee hoitaa, silti näitä ohjeistuksia ei noudateta.
Käytössä tulee olla lasta ja tämän vanhempia koskevat mahdollisimman hyvät ja tosiasioihin perustuvat tiedot . Asiansa osaava terveydenhuollon toimija ei kuule lasta puutteellisilla tiedoilla.
Jos kumpikin vanhempi ei ole mukana kuulemisessa, tai lapsen asioiden selvittämisessä, toimii toimija puutteellisen sekä myös mahdollisesti virheellisen tiedon pohjalta. Hän vääristää tilannetta myös psyykkisesti antamalla lapselle kuva, että toista vanhempaa ei tarvita, tai vanhempia lainkaan jos näitä ei ole pyydetty mukaan prosessiin.
Ongelma erotilanteissa on se, että kuulevalla asiantuntijalla ei ole riittävää ymmärrystä useinkaan siitä, mihin hän itse asettaa omat ammatilliset rajansa toiminnassaan. Rajaton sosiaalityöntekijä voi saada ison määrän vahinkoa aikaan vuosiksi eteenpäin.
Kun lapsi kärsii, esimerkiksi väkivaltaisen huostaanoton seurauksista ja läheisistä ja vanhemmistaan erottamisesta, on lapsi mitä ilmeisemmin kokenut vakavat kovaa kipua aiheuttavat trauma-kokemukset.
Kärsimykset ovat useinkin lapsen kohdalla jopa fyysisiä. Sama koskee vanhempia. Valemuistot synnytetään useinkin traumaattisten tapahtumien kautta, ja pitkäkestoisen henkisen ja fyysisen väkivallan seurauksena.
Lapsella on tarve tulla hyväksytyksi, ja kun painostus lasta kohtaan on riittävää ja tätä pyritään erottamaan vanhemmistaan, voi sosiaalitoimi sekä terveydenhuolto aiheuttaa lapselle valemuiston jonka turvin lapsi koettaa selvitä erostaan vanhemmistaan. Pahimmassa tapauksessa samaa harjoittaa toinen vanhemmista lasta kohtaan esimerkiksi erottuaan toisesta vanhemmasta. Nämä usein eristävät lapsen kokonaan toisesta vanhemmasta, ja onnistuvatkin manipuloimalla virkakoneistoa usein jopa vuosiksi eteenpäin. (Huom väitöskirja Eron jälkeiset vainot, artikkeli Vainottu)
Traumat jättävät syvät jäljet ja ne jättävät jäljet jopa solu-tasolla ihmiseen. Kun on kyse lapsesta, on vaikutus mekanismi erilainen kuin aikuisella. Lapsi voi kestää yllättävän kauan traumaattista kiputilaa erossaan vanhemmastaan. Usein varsinainen romahdus kuitenkin tapahtuu hetkessä. (Eija Palosaari:Lupa särkyä)