Faktat vs. uskomukset: miten todella pysyä turvassa netissä?

Kyberturvallisuuteen liittyvää tietoa on runsaasti tarjolla, mutta mitkä keinot todella ovat hyödyllisiä, minkälaisia uskomuksia VPN-palveluun liittyy ja mitkä neuvot on syytä unohtaa? Lue jutustamme, minkälaisia uskomuksia verkkoturvallisuuteen liittyy, ja tarkista tietosi.

1 Virustorjuntaohjelma riittää kyberturvallisuuden takaamiseen

Laadukas virustorjuntaohjelma on hyödyllinen väline, kun laitteita halutaan suojata viruksilta ja haittaohjelmilta. Se ei kuitenkaan riitä yksityisyyden suojaamiseen, eikä se myöskään pidä hakkereita loitolla.

 

VPN täydentää erinomaisesti virustorjuntaohjelmien tarjoamaa suojaa, sillä se salaa verkkoliikenteen ja estää esimerkiksi sijaintisi ja liikkeittesi seuraamisen IP-osoitteen perusteella. NordVPN:n Threat Protection -ominaisuus on kätevä tapa torjua virukset ja haittaohjelmat: se estää vaarallisten tiedostojen lataamisen, tietoja keräävät mainokset ja seurannan.

2 VPN:lle ei ole tarvetta, jos ei tee mitään laitonta

Verkkoliikenteen salaamiseen on monta syytä, vaikka mitään laitonta ei tekisikään. Käytätkö esimerkiksi verkkopankkia, viestitkö yksityisasioista tai lähetätkö tärkeitä tiedostoja verkossa? Kun verkkoliikenne salataan, toimiasi on paljon vaikeampi tarkkailla.

 

Lisäksi VPN-verkon käytöstä ei kannata tinkiä, jos käytät toisinaan julkisia Wi-Fi-verkkoja. Ne ovat vaarallisia, sillä hakkereiden on helppo päästä käsiksi laitteisiisi niiden välityksellä tai luomalla aidolta Wi-Fi-verkolta vaikuttava huijausverkko.

3 Ilmainen VPN tarjoaa riittävästi suojaa

Miksi maksaa VPN-palvelusta, kun ilmaisiakin on saatavilla? Ilmainen VPN voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta niiden käyttöön liittyy monenlaisia ongelmia. Ensinnäkin ilmaiset VPN-palvelut ovat usein huonoja: palvelimilla on ruuhkaa ja yhteys hidastuu. Se ei kuitenkaan ole suurin riski, vaan ilmaiset VPN-palvelut saattavat kerätä tietojasi ja myydä niitä. Lisäksi ilmaisten VPN-palveluiden taustoja voi olla vaikea selvittää, ne eivät tarjoa asiakastukea eikä toiminnasta ole minkäänlaisia takeita.

 

Maksulliset, ensiluokkaiset VPN-palvelut tarjoavat asiakastukea ja kattavan valikoiman VPN-palvelimia eri puolilla maailmaa, ja mikä tärkeintä, ne eivät kerää käyttäjistään tietoja. Maksullisuus takaa siis sen, että laadukasta, toimivaa, yksityisyyteen panostavaa ja kattavaa VPN-palvelua pystytään ylläpitämään.

4 Kukaan ei ole kiinnostunut tekemisistäni internetissä

Monet ajattelevat, että hakkerit ovat kiinnostuneita lähinnä yrityksistä tai korkeintaan julkisuuden henkilöistä tai rikkaista ihmisistä. Se ei pidä paikkaansa. Hakkerit voivat pyrkiä saamaan esimerkiksi kenen tahansa sosiaalisen median tilejä tai sähköpostitilejä haltuunsa käyttääkseen niitä omiin ikäviin tarkoituksiinsa. Laitteesi saatetaan myös kaapata, jolloin sen avulla voidaan tehdä tihutöitä.

 

Ja jos hakkereilta säästyisitkin, mainostajat ovat taatusti kiinnostuneita liikkeistäsi, sillä näin he pystyvät kohdentamaan sinulle mainoksia. Ja mikä kurjinta, mainokset eivät ole aina harmiton riesa, vaan kohdennettua, kiinnostavaa mainosta klikatessasi saatatkin päätyä lataamaan laitteellesi haittaohjelman.

 

On myös erittäin tärkeää huolehtia lasten tietoturvasta ja yksityisyydestä, sillä vaikka he eivät mitään erityistä internetissä tekisikään, heitä voi olla helpompi huijata kuin aikuisia, ja tuloksena voi olla muun muassa haittaohjelman asentaminen. Huolehdi myös siitä, että perheen ikäihmisetkin tietävät erilaisista internetin vaaroista ja huijauskonsteista.

5 Salasanojen hallintaohjelmat eivät ole tarpeellisia

Muistatko kaikki salasanasi? Jos muistat, ne ovat liian yksinkertaisia ja helppo murtaa. Säilytätkö salasanojasi tiedostossa tietokoneellasi, sillä ne ovat niin monimutkaisia, ettet muista niitä? Huono idea: jos joku pääsee käsiksi koneeseesi, saatat kaiken muun harmin lisäksi menettää pääsyn niin sosiaalisen median tileillesi kuin sähköpostiisikin – ja joku muu voi päästä käsiksi viesteihisi ja lähettämiisi kuviisi ja tiedostoihin. Käytätkö samaa salasanaa usealla tilillä? Jos salasanasi vuotaa, kaikki tilisi, joilla olet käyttänyt samaa salasanaa, ovat alttiina vaaralle. Salasanojen hallintaohjelmat, kuten NordPass, luo vahvat salasanat puolestasi, säilyttävät ne salattuina digitaalisessa holvissa ja täyttävät ne sivustoilla ja palveluissa.

6 VPN tarjoaa täydellisen suojan internetissä

VPN-palvelun käyttö on yksi tärkeimmistä teoista yksityisyyden suojaamiseksi internetissä, mutta ihmeisiin sekään ei pysty. VPN ei siis tarjoa täydellistä anonymiteettiä, eikä se suojaa kaikilta internetin vaaroilta. Vaikka VPN salaakin verkkoliikenteesi, jätämme silti internetiin tietoja itsestämme esimerkiksi tehdessämme verkko-ostoksia tai jakaessamme kuvia sosiaalisessa mediassa. Täydellinen anonymiteetti onnistuu vain olemalla käyttämättä internetiä. VPN-palvelun käytön lisäksi kannattaa joka tapauksessa aina jakaa omia tietojaan erittäin harkiten ja varovaisesti.

 

On myös erittäin tärkeää olla aina valppaana, sillä VPN ei suojaa meitä omalta käytökseltämme, ja usein erilaiset verkkorikolliset käyttävät nerokkaita psykologisia konsteja uhriensa huijaamiseen. Näitä konsteja käytetään muun muassa tietojenkalasteluviesteissä, jotka luovat olon, että meidän on toimittava nopeasti, ennen kuin tapahtuu jotain ikävää – tai vaikkapa napataksemme ainutlaatuisen tarjouksen. Ja kukapa ei olisi kuullut romanssihuijauksista, joissa uhrin tunteisiin vedotaan niin nerokkaasti, että hän päätyy lähettämään rahaa henkilölle, joka on todellisuudessa vain rikollisten luomus.

 

Verkkoturvallisuuteen kannattaa siis suhtautua laajana kokonaisuutena, joka koostuu monesta erilaisesta osasesta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.