Oman kukkaron herraksi – 8 keinoa varallisuuden kasvattamiseen

Säästämisen aloittaminen ja varallisuuden kasvattaminen ovat asioita, joita kaikki haluavat tehdä, mutta joiden aloittaminen voi aluksi tuntua vaikealle. Palkasta ei tunnu jäävän pakollisten maksujen jälkeen käteen juuri mitään ja jollakin pitäisi myös elää. Oli kyseessä sitten pienituloinen tai aivan kuka tahansa, ovat hyvät vinkit säästämiseen ja varallisuuden kasvattamiseen aina tarpeen. Kaiken voi aloittaa aina pienelläkin rahasummalla, sillä jokainen euro säästössä on jo plussaa. Alla on kahdeksan vinkkiä siihen, kuinka henkilö voi kasvattaa varallisuutta ja säästää enemmän rahaa entistä helpommin ja nopeammin!

 

  1. Muista laittaa rahaa säästöön
    Varallisuutta on lähes mahdotonta kerryttää, jos ei muista laittaa rahaa säännöllisesti säästöön. Hyvä tapa aloittaa säästäminen on päättää tietty rahasumma, jonka on valmis pistämään sivuun joka kuukausi. Tämä summa voi olla aivan mikä tahansa, ja jo esimerkiksi 50€ kuukausittainen säästäminen on huomattavasti enemmän, kuin mitä henkilö todennäköisesti säästäisi ilman tämän summan laittamista sivuun. Rahaa on myös mahdollista saada enemmän säästöön muun muassa muuttamalla ruokailutottumuksia ja ostamalla halvempia vaihtoehtoja kalliimpien vaihtoehtojen sijasta.

 

  1. Tarkkaile ja rajoita omaa kulutusta

On aina tärkeää tarkkailla ja rajoittaa omaa kuluttamista. Tässä ei tarvitse mennä liiallisuuksiin, mutta on hyvä alkaa pohtimaan omia valintoja erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi ruoan laittaminen kotona on paljon halvempaa kuin ravintolassa syöminen, ja aina kauppoja kierrellessä ei ole pakko käyttää rahaa spontaanisti ja huolettomasti asioihin, joiden ostamista ei aiemmin ole harkinnut. Yleisesti ottaen taloudellisesti vakaat henkilöt ovat tunnetusti hyviä hillitsemään heidän omaa impulsiivista ostokäyttäytymistä.

 

  1. Kirjaa ylös kaikki tulot ja menot

Usein jokaisen henkilön arjessa on useita yllättäviä pieniä menoeriä, joita ei lasketa mukaan budjettiin ja jotka voivat koostaa yhdessä yllättävän suuren rahasumman pitkällä ajanjaksolla. Tähän on hyvä vaikuttaa budjetoimalla ja kirjaamalla ylös kaikki tulot ja menot. Tällä tavoin on mahdollista varmistaa, että rahat käytetään juuri niihin asioihin, joihin se on alun perin suunniteltu käytettäväksi. Lisäksi tällä tavalla voidaan myös huomata yllättäviä menoeriä, joihin  ei muuten ole normaalissa arjessa huomattu menevän näin suurta rahamäärää.

 

  1. Älä aikaile laskujen maksuissa

Yllättävää kyllä, myös laskujen maksamisella on merkitystä varallisuuden kasvattamisessa ja pääsemisessä kukkaron herraksi. On hyvä tapa luoda rutiini siihen, että laskut maksetaan saman tien, eikä niiden kanssa viivytellä ja aikailla. Yllättävän usein jos laskuja ei makseta saman tien, saattavat ne unohtua ja tällöin ylittää eräpäivän. Tällöin laskuihin kertyy myös korkoa ja viivästysmaksua, joka luonnollisesti hidastaa varallisuuden kasvattamista. Nykyään suuri osa laskuista on niin sanottuja e-laskuja. Jos menot ovat kuta kuinkin samaa luokkaa joka kuukausi, voi näitä e-laskuja laittaa menemään automaattisesti maksuun eräpäivinä verkkopankin kautta. Näin ollen laskujen maksut eivät koskaan viivästy.

 

  1. Muista myös nauttia elämästä

Varallisuuden kasvattaminen ei tarkoita sitä, että ihminen ei voi samaa aikaa nauttia elämästä. Esimerkiksi satunnainen ravintolassa tai elokuvissa käyminen, uuden vaatekappaleen ostaminen tai pelaaminen vedonlyöntisivustoilla Suomessa ei tarkoita, että kaikki säästäminen ja varallisuuden kasvattaminen on mennyt hukkaan. On siis kannattavaa muistaa, että kaikista asioista saa kyllä nauttia, mutta säästämisen ja varallisuuden kasvattamisen näkökulmasta näin kannattaa tehdä vain kohtuuden nimissä. Jos henkilö käyttää muuten todella fiksusti rahaa, voi itsensä hemmottelu myös motivoida säästämään rahaa jatkossakin.

 

  1. Vältä lainojen ja velkojen ottamista

Kaikki lainoja ei kannata vältellä, mutta turhia lainoja ei kannata koskaan ottaa. On eri asia ottaa lainaa asuntoa tai tarvittavaa autoa varten kuin esimerkiksi muuta shoppailua varten. Kaikki lainat ja velat eivät myöskään ole keskenään samanlaisia. Yleensä esimerkiksi juuri asuntolainat tai opintolainat ovat matalakorkoisia, kun taas erilaiset pikavipit ja viivästyneet luottokorttimaksut voivat sisältää todella suuret korkoprosentit. On siis hyvä olla tietoinen paljonko itsellä on lainaa tai velkaa, näiden korkoprosenteista ja takaisinmaksuista.

 

  1. Kokeile erilaisia sijoitusmuotoja

Jotta talous olisi tulevaisuudessa vakaampi ja varallisuutta olisi enemmän, ei koskaan ole liian myöhäistä kokeilla sijoittamista. Monet eivät ole ajatelleet, että sijoittaa voi usealla erilaisella tavalla. Yleisin sijoituskohde ovat osakkeet ja rahastot. Tämän lisäksi jos varallisuutta on jo valmiiksi hieman enemmän, on mahdollista kokeilla esimerkiksi asuntosijoittamista. Periaatteessa sijoitusmuodolla ei ole väliä, kunhan henkilö itse tietää varmasti, mihin hän on ryhtymässä. Esimerkiksi useat pankit tarjoavat loistavaa sijoitusneuvontaa, ja pelkän puhelimen tai tietokoneen avulla on jo mahdollista päästä loputtoman tiedonlähteen pariin ja tutustua asiaan paremmin itse. Sijoittaminen on hyvä aloittaa jo hyvissä ajoin, mutta sitä ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa.

 

  1. Aseta tavoitteita ja niille aikatauluja

Jos varallisuutta lähdetään kasvattamaan määrätietoisesti, on sitä varten hyvä asettaa tavoitteita ja niiden saavuttamiselle aikatauluja. Haluatko esimerkiksi säästää 1000€ vuodessa, saada ostettua tietyn summan arvoisen asunnon viiden vuoden päästä vai kasvattaa oman säästötilin saldon tiettyyn summaan tietyssä ajassa? Yleisesti ottaen on aina hyvä olla tavoitteita, ja niille aikatauluja. Tietyn aikarajan asettaminen auttaa pysymään suunnitelmassa, mutta ei kannata olla liian ankara itselleen, jos aikataulu lipsuu henkilöstä riippumattomista syistä. Tavoitteet voivat myös muuttua ajan kuluessa, mutta pääasia on se, että idea tavoitteiden taustalla pysyy samana, eli kasvattaa varallisuutta ja päästä oman kukkaron herraksi.

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.