Vedonlyönti ja urheilun seuraaminen

Kuinka moni aikuinen suomalainen on lyönyt vetoa kavereiden kanssa kaupungin lätkä- tai futisherruudesta? Silloin panoksena on saattanut olla, vaikka olut, tai kuskina toimiminen viikonloppuna.Vedonlyönti on aika normaalia, niin kaveripiireissä kuin sitten rahalla, oletko sinä tehnyt jompaakumpaa tai peräti kumpaakin?

Ihmiset ovat lyöneet vetoa kamppailuista jo Antiikin ajoista lähtien varmuudella – kenties jo ennen sitäkin, eli siinä ei ole mitään uutta. Me haluamme olla voittajien puolella hurraamassa, mutta toisaalla osa meistä haluaa luottaa siihen yllättäjään – vähän kuin tapahtui niissä Antiikin taruissa. Mitä vedonlyönti nykyään sitten on, ja miten se on viime vuosina muuttunut?

Vedonlyönnin muuttunut maailma

Vedonlyönnin muuttumiseen on viime aikoina vaikuttanut useampi asia, joista osa on ollut isompi yhteiskunnallinen muutos ja osa teknologiaan liittyvä muutos:

–          tekninen kehitys: internet, mobiiliteknologiat

–          suoratoistokanavat

–          vapaa-ajan lisääntyminen

–          lisääntyneet lajit

Samalla taustalla on vaikuttanut nimenomaan internetin ja sen palveluiden kehitys aina sieltä 90-luvulta nykypäiviin, ja sitä kautta myös viimeisten vuosien aikainen mobiiliteknologian kehitys. Vielä 90-luvulla suurin osa vedonlyönnistä tapahtui kioskeilla ja vetosaleissa, mutta nykyään Euroopassa ja USA:ssa pelaaminen siirtyy vähitellen nettiin, ja sielläkin mobiiliin – tässä Pohjoismaat ovat olleet suunnannäyttäjiä.

Lisääntynyt vapaa-aika on yksinkertaisesti jo tarkoittanut sitä, että aikuiset ovat alkaneet harrastaa uusia lajeja, ja tekniset kehitysaskeleet ovat tuoneet lajit myös sohville – kuten myös pelaamisen.

Suoratoisto lisäsi palveluita

Muutama vuosi sitten Suomessa oli mahdollista katsella televisiokanavilta lähinnä suomalaista jalkapalloa ja jääkiekkoa, englantilaista jalkapalloa ja satunnaisesti öisin talvella NHL-otteluita. Myös F1-kisat ovat olleet jo vuosia suomalaisten urheilun seuraajien saatavilla, kuten myös Wimbledonin ottelut ja satunnaiset koripallo-ottelut. Kaikki muuttui ensin satelliittikanavien tultua ja vielä enemmän suoratoiston tuotua kymmeniä urheilukanavia kaikkien saataville pienellä maksulla, ja monessa tilanteessa jopa maksutta – nyt voi seurata lähes sarjaa kuin sarjaa, maasta kuin maasta – ja ne ovat kaikki myös samalla avoimina kohteina pelattavissa vedonlyöntisivustolla.

Suoratoiston ja kanavatarjonnan kehitys toi vedonlyöntiin myös uusia palveluita, syntyi livevedot, eli vedonlyönti, joka tapahtuu ottelun aikana, ottelun tapahtumien mukaisesti. Livevedonlyönti tarkoitti, että entisen voittajavedon tai tulosvedon lisäksi yhdestä ottelusta tai tapahtumasta voitiin lyödä tapahtuman aikana jopa parista kymmenestä eri tapahtumasta ja kohteesta vetoja. Livevedot ovat jalkapallossa esimerkiksi seuraava kulmapotku, tuleeko vapaapotkusta maali, kuka saa seuraavan keltaisen kortin jne.

Livepelaaminen tarkoittaa myös sitä, että voit panostaa kohteeseen, vaikka matkustaessasi junalla tai linja-autolla ja katsella samalla urheilutapahtumaa omalla mobiililaitteellasi – se on livepelaamista. Toisaalla myös ei tarvitse enää panostaa jalkapallo-otteluun jopa päiviä ennen ottelua, kuten aikoinaan esimerkiksi Vakiossa piti vakiolappu niiden 13 kohteen kanssa jättää kioskille jo pari päivää ennen otteluiden alkamista, vaikkei ollut tarkkaa tietoa edes joukkueiden kokoonpanosta. Nykyään pelit voidaan jättää koneisiin juuri ennen pelin alkamista, tai sitten pelata nimenomaan livevetoja, kun varmasti tietää, ketä joukkue saa ottelussa jalkeille. Voidaan siis analyyttisesti sanoa, että livevedot ovat tasoittaneet vedonlyöjän ja operaattorin mahdollisuuksia, sillä molemmilla on käsillään sama tieto tapahtumasta. Kun vielä nykyään tekniikka oikeasti mahdollistaa pelaajille tilastot, ja pääsyn ajantasaiseen tietoon lajista kuin lajista, niin vedonlyönti on todellakin kehittynyt eteenpäin. Mutta ennen kaikkea pelattavaa on tullut enemmän, ja kuka tahansa aikuinen voi missä tahansa kokeilla vedonlyöntiä, ilman ammattimaisuutta, tai edes niin hirveän pitkälle ulottuvia analyysejä, omaa fanitettua kohdetta pelaten, ja joukkuetta kannustaen.

Uudet lajit valtaavat alaa

Tekninen kehitys on tuonut tullessaan myös aivan uusia lajeja, jotka ovat päätyneet myös vedonlyöntilistoille. Näistä suurin ja eniten yhä kasvava on eurheilu, eli elektroninen kilpapelaaminen, missä aikuiset miehet ja naiset pelaavat toisiaan vastaan konsoleilla, tietokoneilla ja mobiililaitteilla turnauksissa, joissa palkintopotit ovat nousseet miljooniin. Tänä vuonna on pelattu mm. Dota2 maailmanturnaus Romaniassa, missä oli voittajajoukkueelle luvassa yli 18 miljoonaa dollaria. Tuo voittopotti lähti Team Spiritin mukana Venäjällä, ja marraskuussa pelattiin Tukholman vanhalla Globen areenalla eli nykyisellä Avicii areenalla kaikkien aikojen suurin CS:GO turnaus, tai ainakin odotetuin CS:GO turnaus, jossa oli jaossa kaksi miljoonaa dollaria. Tukholman turnausta seurasi parhaimmillaan suoratoiston välityksellä ennätyksellinen 2,75 miljoonaa yhtäaikaista katselijaa, kun Natus Vincere eli NaVi vei major-turnausvoiton mukanaan Venäjälle. Suomalaisia oli näissä molemmissa turnauksissa mukana, mutta ei tällä kertaa voittajajoukkueissa.

Eurheilusta on tullut maailmalla kaikkein kasvavin harrastuslaji, ja ammattimaisestikin sen pelaajamäärät kasvavat ja paikallisia rahaturnauksia järjestetään kuukausittain, joten ei ihme että tämä genre, joka pitää sisällään lähes 50 peliä, joita voidaan pelata ammattilaismielessä, on noussut myös vedonlyöntilistoille ja haastamaan vähitellen jopa jalkapallo ja jääkiekkokohteet – harrastajamäärissä monissa maissa eurheilu on jo ohittanut jalkapallon!

Livepelaaminen ja asenteet pelaamista kohtaan

Siinä missä livepelaaminen on tullut kuvioihin, vapaa-aika lisääntynyt, ja tietokonepelaaminen levinnyt viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana kaikkiin ikäryhmiin, on myös asenteet pelaamista kohtaan muuttuneet. Nettikasinoilla on mahdollista voittaa miljoonia, mutta on myös mahdollista hävitä ne omat pelitilille talletetut rahat, ja siksi viime aikoina kaikkialla maailmassa on noussut pelaamisen yhteydessä teemaksi myös vastuullinen pelaaminen.

Vastuullinen pelaaminen tarkoittaa sitä, että sekä pelit tarjoavat operaattori, että pelaaja itse suhtautuvat omaan pelaamiseensa vastuullisesti. Vastuullisuudella tarkoitetaan sitä, ettei operaattori kannusta pelaajaa liiallisiin panostuksiin, eikä pelaaja itse panosta liikaa pelaamiseen verrattuna oma taloudellinen tilanne. Rahapelaaminen on parhaimmillaan jännitystä antavaa hyvää ajanvietettä, ja parhaimmillaan ottelun viime hetkiä seuraavalle otteluun panostaneelle pelaajalle melkoinen jännityslisä. Jännitystä ei voi itse edes ymmärtää, jollei ole koskaan katsonut ottelua viimeisillä minuuteilla voittolappu kädessä ja pallo tai kiekko kolahtaa tolppaan, tai pomppaa korirenkaasta ulos, ja olet voittanut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.