Sydäntenmurskaaja Lastun Leka on poissa

Suomen suosituin ratsuori Lastun Leka eli Leevi, menehtyi eilen 24- vuoden iässä kotitilalla omistajansa Noora Ojanperän vierelle.

 

  • Leevillä oli ilmeisesti iän puolesta suolistollisia muutoksia, jotka sitten aiheuttivat erilaisia ähky-oireita pitkin kuluvaa vuotta. Oli jo keväällä tunne siitä, että lopullinen ratkaisu tulee eteen viimeistään syksyllä, mutta Leevin matka päättyikin aikaisemmin. Soittaessani eläinlääkärille, pyysin varautumaan lopetukseen, ja niinhän siinä sitten kävi, kertaa surullinen Noora tapahtumia.

 

Lastun Leka on hurmannut hevosihmiset laidasta laitaan vuosien saatossa, ja osoittanut myös epäilijöille Suomenhevosen laajan monipuolisuuden, ja osaamisen ratsastuksen maailmassa.

Noora muistelee lämmöllä miten Leevi oikoi ennakkoluuloja laaja-alaisesti Suomenhevosten suhteen, ja kertoo, että mm Wahlströmin Jykke aikanaan joutui myöntymään Leevin taitojen edessä.

Leevi tunnetaan monipuolisista kyvyistään erityisesti kouluratsastuksessa, ja erityisesti myös hienosta luonteestaan.

Leevin lempeät silmät ovat jääneet myös monien mieliin, ja sydämiin.

Noora ja Leevi tapasivat ensi kerran kauan sitten Haminassa, missä Noora oli ratsastuskilpailuissa Ukkosen Pojan kanssa, ja joissa väliaika-näytöksessä tuotiin esille Suomenhevosten rikasta värimaailmaa. Leevi herätti heti Nooran huomion, ja Noora muistaa kauniin hevosen kiiltävine kuparisine kylkineen, ja hevosen kauniit liikkeet. Hevosen pysähdyttyä katsomaan Nooraa suoraan silmiin, oli Noora myyty. Hiljaa sydämessään hän tiesi, että tiet tulevat vielä kohtaamaan.

Ja niinhän siinä kävi kuten muinaiset viisaat asian osaavat parhaiten ilmaista: hevonen valitsee aina ihmisen, ihminen ei valitse hevosta.

Lastun Lekan myynti-ilmoitus tuli Nooran tietoon, ja Noora ryhtyi hieromaan kauppaa. Leevi oli sillä kertaa kuitenkin liian arvokas perhettä perustavalle nuorelle naiselle.

Jonkun ajan kuluttua hevonen tuli uudelleen myyntiin, ja kaupat tehtiin. Leevin omistaja oli tyytyväinen Nooran sille tarjoamasta uudesta kodista, joka sijaitsi etelämpänä tuoden lisää mahdollisuuksia oriin tehtäville jatkaa sukua, ja arvokasta Suomenhevos rotuamme.

Joulukuussa 2008 Noora haki Leevin lumisesta Oulusta uuteen kotiin, ja siitä yhteinen hieno ja kokemusrikas matka alkoi.

Lastun Lekasta tulikin arvokas ja arvostettu siitos ori, joka on jättänyt jälkeensä 141 varsaa. Myös Nooran tyttären tamma on Leevin jälkeläinen, jolle  syntyi varsa juhannuksena.

Leevin hieno herkkä luonne oli ihailun kohde, ja haluttu ominaisuus omien ratsujen jälkikasvulle. Leevin elastisuus,joustavuus, ryhdikkyys ja palvelualttius osoittivat oriin voivan olla käytökseltään helppo, ja erinomainen ratsastettava.

Vaikka Leevi muistetaan ratsu-oriina, sykki sen suonissa tuttujen isoisien ja isoäitien verta ajopuolelta, joilta on kirjattu omat ennätyksensä: Pusta, Vekkuli, Elotar ja Ukko-Veto. Lisäksi sen suvusta löytyy Suomenhevosten  kanta-isiin lukeutuva Murto, joka löytyy myös lukuisten ravi-kuninkaallisten suvuista.

Leevin isä Pilven Poika tunnetaan  kouluratsastus menestyksestään.

Noora Ojanperä sai hyvästellä rakkaan ystävänsä eilen laitumelle. Kiiltävät kupariset kyljet ovat nyt levossa, mutta elämää täynnä Nooran, ja hevosväen muistoissa.

 

 

 

LASTUN LEKA

Ori

Suomenhevonen

Syntynyt: 30.6.1997

Isä: Pilven Poika

Emä: Akuli

Lähisuku: Pusta, Vekkuli, Elotar ja Ukko-veto

Omistaja: Noora Ojanperä

Kasvattaja: Urpo Väätäinen

 

 

 

Haastattelussa: Noora Ojanperä

Haastattelu ja teksti:  Hevostelua-juttusarja

Kuva: Lastun Lekan sukuposti, kuvaaja Tanja Ukkonen, Noora Ojanperän kuvagalleria

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.