Keinuhevonen

Sen selässä on viiletetty pitkin pilviteitä.

Se on ollut uskollisena ratsuna hurjissa cowboy- leikeissä ja

pienten prinsessojen yksisarvinen.

Monien lasten rakkain lelu.

 

KEINUHEVONEN

 

Aina kun voin, tuen Suomalaista käsityötä ja taidetta.

Ja kyllä se vain on niin, että Keinuhevonen kuuluu Hevostelua juttusarjaan sinä ihan ensimmäisensä hevosena, jonka niin moni lapsi leikkeihinsä pienenä löytää. Ja kun vuodet vierivät, tulee siitä monen kodin sisustus-esine, tai omien lasten rakkain lelu.

Lapsen maailma eroaa aikuisen maailmasta. Lapsi valitsee lelunsa toisin perustein, kuin aikuinen työkalunsa. Ehkä juuri sen vuoksi Jukka-puulelut ja pelit ovat suorastaan klassikkoja.

Oy Juho Jussila on perheyritys, joka toimii jo neljännessä polvessa. Yhtiö on perustettu 1923 ja muuttunut osakeyhtiöksi 1934.

Suomessa melkein kaikki taloudessa tarvittavat puu-esineet oli 1900-luvun alussa ulkolaista alkuperää. Juho Jussila heräsi ajattelemaan asiaa ja ihmetteli, miksi näin piti olla. Niinpä hän ryhtyi suunnittelemaan ja valmistamaan puuleluja.

 

Puuleluja lapsille jo 98-vuotta !

 

Haastattelussa Jussilan perheyrityksen markkinoinnista ja tiedotuksesta vastaava Maija Jussila.

Hyvä Maija Jussila, milloin teillä on valmistettu ensimmäiset keinuhevoset ?

  • ”1940-luvun puolivälissä”.

Kuuluiko keinuhevonen perheenne lasten ensimmäisiin leluihin ja millaisia kokemuksia ja muistoja keinuhevosista löytyy ?

  • ”Keinuhevosta suositellaan yli 2-vuotiaalle lapselle. Joten ihan ensimmäisiä leluja se ei ole ollut. Mutta leikki-iässä monissa leikeissä mukana.”

Ilmeisesti Suomalaisen käsityön kysyntä on keinuhevosen suhteen hyvä, koska sivuillanne todetaan kyseisen lelun kohdalla, että tällä hetkellä saa vain yhtä väriä joka johtuu siitä, että ette ehdi niitä valmistaa ?

  • ”Keinuhevonen on kysytty tuote sen ajattomuuden vuoksi. Se toimii leluna ja sisustus elementtinä elämän tilanteesta riippuen. Se on myös arvostettu lahja ja haluttu käyttöesine jolla on jälleen myynti arvoa.”

Kuka on suunnitellut keinuhevosenne ja ovatko ne samalla muotilla valmistettuja kuten ensimmäiset keinuhevosenne ?

  • ”Keinuhevosella ei ole yhtä nimettyä suunnittelijaa. Juho Jussilan pojalla, Erkki Jussilalla oli iso osuus keinuhevosen suunnittelussa, mutta ilmeisesti tuote syntyi lopulliseen asuunsa monen henkilön yhteistyönä. Keinuhevonen on säilynyt melkein alkuperäisessä asussa, mutta joitakin pieniä muutoksia pään, hännän ja kaulan muodoissa on ollut.””

Millainen prosessi on keinuhevosen valmistaminen ?

  • Keinuhevosen valmistusprosessi on pitkä ja haastava. Tuotteeseen tarvitaan paksua hyvälaatuista puuta ja siinä on paljon muotoja, joita on vaikeata työstää ja maalata”.

Kuuluvatko oikeat elävät hevoset elämäänne jollakin tavalla ?

  • ”Oikeat hevoset eivät kuulu elämäämme, mutta ne ovat kauniita ja näyttäviä eläimiä, joita on mukava katsella”.

Mitä kuuluu Suomalaiselle puu-alan yritykselle vuonna 2021?

  • ”Kysyntä Suomalaisille tuotteille on kasvanut kuluttajan vastuullisuuden lisäännyttyä. Ja kestävä kehitys on kasvattanut kysyntää puisille leluille ja peleille vaihtoehtona muovituotteille. Suurin osa Jukka-tuotteista menee vientiin”.

 

 

 

www.juhojussila.fi

 

 

 

 

 

 

Haastattelussa: Maija Jussila

Haastattelu ja teksti: Teija Kangaslampi

Kuva: Maija Jussila, yrityksen kuvagalleria

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.