FINLANDIA-AJOT 2021/ Täyttä ravia koko viikonloppu

Finlandia-ajoja on ajettu vuodesta 1980 alkaen. Parisen vuotta sitten Finlandia-ajoja ryhdyttiin ajamaan kahtena päivänä. On selvää, että niin suomalainen ravikansa kuin valmentajat, ohjastajat ja hevosurheilun ammattilaiset kokonaisuudessaan, ovat olleet tyytyväisiä tähän päätökseen.

Kilpailun tuloksia voi ihailla, ja seurata niin Vermon, kuin Hippoksen sivuilta, jossa pääsee katsomaan esimerkiksi hevosen nimellä kilpailun kulkua. Hippoksen sivuilta, lähtöjen seuraaminen ei vaadi erityistä tunnistautumista.

Tänä vuonna varsinaisen Finlandia-ajon, eli Thermidas VET Finlandia -ajon, voittaja- kolmikkoon mahtui yksi suomalainen; Iikka Nurmonen ja Next Direction, jotka tulivat kakkoseksi . Voiton vei ”Hikotteleva Nalle Puh” eli Hickothepooh ja Vidar Hop. Kolmantena Vernssage Grif ja Alessandro Gocciadoro.

Sunnuntaille riitti muitakin hienoja elämyksiä lauantain tapaan. Parvelan Retu ei tuottanut pettymystä, ja kiri tehokkaasti 30.peräkkäiseen voittoonsa samalla tarmokkuudella, ja päättäväisyydellä, kuin tähänkin asti. Samaa voi sanoa tahdosta, ja päättäväisyydestä Marschall Matchia ja Korven Pekkaa koskien, sekä An-Dorrasta ja Jukka Torvisesta.

 

Muita omien lähtöjensä voittajia 9.5. olivat:

 1. lähtö Qepe Pointti / Ari Moilanen
 2. läbtö Monte Prix: Sunbeam/Jenni Koskela
 3. lähtö H.Vi Tuuri/Iikka Nurmonen
 4. Parvelan Retu/Hannu Torvinen
 5. Pandora Brick/Tuomas Korvenoja
 6. An-Dorra/Jukka Torvinen
 7. Marschall Match/Pekka Korpi
 8. Callela Lincoln/Santtu Raitala
 9. Lissun Eerikki/Ari Moilanen
 10. Aston Bar/Alessandro Gocciadoro
 11. MAS Champ/Santtu Raitala
 12. Hickothepooh/Alessandro Gocciadoro

 

Mika Forss oli tyytyväinen Gerris Trixin juoksuun, ja oman lähtönsä (8) kolmanteen sijaan. Mika kertoo hevosen olleen tosi hyvä, ja tuntuneen hyvältä koko matkan, mutta ihan ei matkavauhti riittänyt. Mika vaikuttaa omien sanojensa mukaan nykyisin 99% Ruotsissa, mutta käy aina välillä kilpailemassa koto-Suomessa. Ruotsissa raviurheilu on hieman erilaista monella tavalla.Ilmapiiri on rennompi.

 • Finlandia-ajot ovat samantyyppiset kilpailut, kuin Kuninkuusravit, joissa ilmapiiri on mahtava, ja  jonka rakentaa juuri kilpailujen kilpailupäivien lukumäärä. Raviurheilun näkökulmasta, kilpailujen Finlandia-ajojen kaksipäiväisyys, tekee kilpailuun, ja tunnelmaan ihan oman säväyksensä, ja ihmisten välille syntyy nopeasti yhteenkuuluvuuden tunne, kertoo Mika.

Mika Forss ei vielä tiedä nähdäänkö häntä tänä vuonna Kuninkuusraveissa, mutta on kyllä niissä käytettävissä. Suomenhevosen nykytilanteesta Mika tuumii seuraavaa:

 • Jalostuksen, ja urheilusuoritusten puitteissa voidaan olla todella ylpeitä meidän omasta rodusta, Suomenhevosesta. Ja täytyy ilman muuta vaalia sitä. Jalostuksellisessa puolessa pitäisi varmaan seuraavien vuosikymmenien  aikana miettiä sukuhaaroja, ja miettiä miten Suomenhevonen saisi uutta ”verta”.

 

 

Esa Holopainen pohti haastattelussa hienoa kaksipäiväistä viikonloppua, ja sen antia. Makedreamcometrue oli hevonen TammaDerby lähdössä, jolla konkari ajeli kilpaa ensimmäistä kertaa. Lähtö tilanteessa puhjennut rengas  jarrutti matkavauhtia, mutta hyvällä suorituksella hevonen tuli maaliin, vaikka toki puhjennut rengas vaikuttaa hevosen juoksuun.

Kun kysyn millä nimellä kyseistä hevosta kutsutaan, kun nimi on pitkä. eli Makedreamcometrue, vastaa Esa nauraen pilke silmäkulmassa, että ei osaa vielä sanoa, kun hevonen ei vielä kovin tuttu, mutta lieneekö nimeä ihan helppo kokonaan muistaakaan sellaisessa tilanteessa, jos kutsua pitää.

Raviurheilun tulevaisuus pohdituttaa Esaa perheineen lukemattomien muiden raviurheilijoiden tapaan. Esan poika Olli-Pekka Holopainen kilpailee myös ammattilaisena. Onneksi valtio tukee vielä ainakin muutaman vuoden alaa, joka helpottaa ammattilaisten painetta. Korona-tilanne on vaikeuttanut raviurheilua, ja ammattilaisten elämää vahvasti ympäri Suomea jo liian pitkään.

Esa on tyypillinen alan ammattilainen, joka nauraa, että elämä pyörii vahvasti hevosten ympärillä, ja voisi joskus ajatella itseäkin. Kun hevonen vähän yskähtää, niin sitä on heti viemässä klinikalle.

 

 

Ari Moilanen toteaa voitokkaasta viikonlopustaan seuraavaa:

 • Qepe Pointin ob hirmu lahjakas hevonen, mutta sillä on vielä niin vähän rutiinia kilpailuissa. Paljon tullut alkukiihdytyksessä laukkoja, mutta nyt päästiin ravilla matkaan. Hevonen näytti osaamistaan, ja meni 23 aikaa viimeistä viittäsataa- metriä.
 • Lissun Eerikki oli sellainen kuin on ollut tänä vuonna, eli kun pääsi johtopaikalle. niin piti sen varmasti, Ari kertaa.

Ari Moilasta on hevoskärpänen haukkaissut ison palan Arin ollessa parikymppinen, eli nyt neljäkymmentä vuotta on uraa takana. Lappeenrannassa ravirata rakennettiin  kotipaikkaa vastapäätä, ja sinne tarvittiin käsiohjelmien myyjiä, koska siihen aikaan myytiin niitä raveihin tulijoille. Samassa tuli kaikki ravit käytyä. Sitten rakentui hevostalli raviradan yhteyteen. ja Risto Lanki tuli siihen valmentajaksi. PIkkuveljen kanssa Ari alkoi käydä tallilla, ja siitä ura lähti käyntiin. Ari oli vuosia töissä Ristolla, ja Pekka Korvella  useamman vuoden tämän jälkeen.

Ari kuvailee ammattinsa olevan elämäntapa, ja  kotona on myös hevosia: yksi Suomenhevonen ja kaksi lämminveristä, joista toinen on tyttären Monte-hevonen.

 

 

 

Teemu Okkolin ja Vilkkeen Velmu otti kolmannen sijan kylmäveristen lähdössä lauantaina. Teemu kuvailee hevosen olleen todella hyvä, ja tauon jälkeen hevonen on parantanut joka kerta, ja tulevaisuutta ajatellen todella hyvältä näyttää.

Kaksipäiväiset ravikilpailut ovat Teemun mielestä tosi iso asia raviväelle, ja Suomen kansalle. Paikalla on huippu-hevosia joten isossa kuvassa rooli on suuri.

Teemulla tällä hetkellä osa hevosista tauolla, ja nuorten kanssa treenaaminen arjessa enemmän esillä.

 • Hevosten ehdoilla kun mennään, niin taukoja ja lomia pitää hevosten välillä pitää, toteaa Teemu.

 

 

Santtu Raitalan viikonloppu sujui menestykkäästi. Nuori mestari tuumailee myös kaksipäiväisten kisojen olevan elämys, ja tuovan mukavasti uralla lisää kokemusta, ja näkemystä.

 • Paljon huippuhevosia, ja tietysti ulkolaiset vieraat tekee oman lisämausteensa kilpailuihin, Santtu kertoo.

Kokonaisuutena Santtu kertoo kilpahevostensa tehneen pääosin hyviä suorituksia viikonlopun aikana.

 • Callela Lincolnin suoritus, sekä voittotulos oli siihen sarjaan oikein kova. Myös MAS Champ teki hyvän juoksun. Ainoa alisuoriutuja oli Zarenne Fas, jonka huono suoritus selvisi startin jälkeen, kun selvisi sen hieman sairastuneen, Santtu Raitala kertaa.

 

 

Hannu Torvinen keräsi myös mainetta nuorten ammattilaisten suhteen. Viikonlopun kilpahevosistaan Parvelan Retun vakiokuskina, Hannu tuntee ajokkinsa hyvin.

Parvelan Retu voitti 30. peräkkäisen juoksunsa. Vieskerin ennätys ei ole kaukana rikottavaksi. Hannu tuumaakin, että olisi se hienoa jos saisi Vieskeriläisen ennätyksen rikottua, ja muistelee Ruotsalaista kylmäveristä, joka aikanaan juoksi voitto-juoksuja kymmeniä peräkkäin.

 • Parvelan Retu on nuoresta asti ollut kunnianhimoinen ja tarmokas, mutta myös lisäksi keskittynyt juoksuun erikoisen hyvin. Se ei muista paljon välitä juostessaan. Tähän asti se on juossut korvat kiinni kaikki matkat, Hannu kertoo.

 

 

IIKKA NURMONEN TULI HIENOSTI KAKKOSEKSI varsinaisessa Finlandia-ajossa Next Direction hevosella. Iikan viikonloppu oli menestyksekäs muutenkin kaiken kaikkiaan.

 • Takarivistä lähdin Next Directionilla hyvin suunnitellusti liikkeelle, toista rataa pitkin ajamaan. Mietin vähän kenen perässä jatkaa, ja päästiin hyvin kolmanneksi toiselle radalle. Kärki piti kovaa vauhtia, joka auttoi meitä, kertaa Iikka kilpailun kulkua.

Iikka on ajanut Next Directionia kolmivuotis- ja nelivuotis- kaudella melkein kaikki lähdöt. Viisivuotis kausi jäi väliin, mutta kuusi- ja seitsenvuotis- kaudet ovat olleet Iikan varmassa otteessa.

 • Se on kehittynyt varsa vuosista, ja oli viime vuoden paras hevonen. Se pystyy tekemään hienoja suorituksia. Nytkin takaa tuli toista rataa, josta lisämetrejä tuli, mutta tullen toiseksi maaliin, ja teki vahvan  loppukirin taas.
 • Se on rauhallinen hevonen. Joskus tuntuu, että vähän liiankin rauhallinen, ja nytkin tuntui, että se ei matkan aikana oikein tosissaan mennyt ,mutta loppukirissä kun toinen hevonen tuli takaa ohi, niin lähti sille vastaamaan ja loppusuoran alussa tuntui, että ei välttämättä saada kärkiparia kiinni, mutta innostui sitten hienosti, ja ohitettiin kärkipari, kertaa Iikka.

Viikonlopun kilpailuissa IIkka Nurmonen ajoi sunnuntaina peräti kymmenen kilpailua, ja saaliiksi tuli yksi voitto, pari kakkos sijaa ja pari kolmos sijaa.

 

 

 

 

 

Haastattelut ja teksti: Ravikatsaus ja Hevostelua-juttusarjat, Nykysuomi

Kuva: Finlandia-ajo 2021 voittajat, kuva Juho Hämäläinen, Hippos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.