Finlandia-ajo 8.5. SUOMENHEVOS- LÄHTÖJEN VOITTAJAT

Monte-lähdön (raviratsastus)voitolla Finlandia-ajo viikonlopun avasi Josveis Nelly-Janika Korpikosken ratsastamana.

Ravikatsaus tavoittaa Antti Ojanperän ”kotistudiosta” joka kertoo olleensa tallihommissa kilpailulähdön aikaan ja katseltuaan valmennettavansa hienoa juoksua puhelimesta.

”Ja jo kohta pitäisi taas tallille lähteä”, tuumailee Antti.

Ojanperä oli tyytyväinen juoksuun ja suoritukseen ja kertoo, että Josveis on ratsastettu muutamia kertoja kotioloissakin kevään aikana.  Hevonen toimii niin ratsastuksessa kuin kärryillä oikein hyvin ja aikanaan ratsastettu sillä Antin mukaan paljonkin.

Lisäksi Josveis pysyy Antin mukaan notkeampana kun sitä välillä ratsastelee.

 

 

 

Kakkoslähdön voittajaksi juoksi Villi Vilpertti Arto Hammarin ohjastamana.

” Hienosti meni. Sisältä johtavan rinnalle. Ihan hienosti meni, on kuitenkin lapsi vielä eikä ihan vielä osaa kilpailla, mutta iso oli parannus aikaisempaan,” kertoo Arto.

”Se on mielenkiintoinen ja nimensä veroinen hevonen”, nauraa Arto Hammar tyytyväisenä.

 

 

 

Neljännen lähdön voittajaksi juoksi Suviruusuli joka valmentajansa sekä ohjastajansa Marko Majaniemen mukaan on mielenkiintoinen ja hieno nuori tamma jonka varaan voi rakentaa tulevaisuuden odotuksia.

”Raviurheilu on monien muuttujien laji  ja tänään meillä meni kaikki kohdalleen: juoksun kulku, hevosen päivän vire. Kaikki oli kohdallaan. Hevonen oli niin hyvä kuin olla ja voi. Juoksun kulku sopi täydellisesti meille. Oli alunperin hyvä lahtöpaikka. Kaikki onnistui”, suitsuttaa selvästi onnellinen Marko Majaniemi.

Marko on ajanut Suviruusulia vuoden verran kilpaa ja muutama kuukausi sitten ryhtyi myös valmentamaan sitä.

”Näillä pikamatkoilla Suviruusuli on jo Suomen tammahuipun tuntumassa. Saatetaan kokeilla lyhyillä matkoilla Suomen parhaimmistoon kuuluvia tammoja vastaan tämän kesän aikana. Kuninkuusravit on kaukainen haave jossain takaraivossa,” tuumaa tyytyväinen Marko Majaniemi.

 

 

Seitsemännen lähdön voittajaksi porhalsi Heporix Ari Moilasen ohjastamana. Konkari-ohjastaja on tänään kokonaisvaltaisesti kahminut lukuisia voittoja niin kylmäveristen kuin lämminveristen lähdöissä. TammaDerby (lämminveriset)voitto tuli myös Moilasen nimiin.

Millainen hevonen Heporix on ?

”Se on kevyt ajaa. Joskus Suomenhevoset voi olla vähän rajuja, mutta Heporix on helppo hevonen”, kertoo Ari.

”Näkisin niin, että oli tuon hevosen kohdalla paras juoksu mitä minä olen sitä ajanut ja olen sitä jo ajellut useamman vuoden. Kahdeksantoista oli ensimmäinen viisisatanen (aika 500 m matkalla)ja se on sille hevoselle hirmu kova vauhti. Arveluttikin miten se kestää sen matkavauhdin (koko matkan)mutta saatiin sitten se seuraava viisisatanen pikkuisen rauhallisemmin mennä ja kyllä se sitten pitikin vastustajat takanaan, ” kertaa Ari Moilanen tapahtumia.

Miltä kilpailupäivä Suomenhevosten osalta mestarista näyttäytyi?

”Tänään on ollut Suomen parhaita Suomenhevos- tammoja startissa ja huomenna oriiden vuoro. Ei tämmöistä viikonloppua tahdo saada aikaan oikein missään. Aikaisemminhan nämä on olleet yksipäiväiset kilpailut mutta ei näin hyviä lähtöjä saa yhteen päivään mahtumaan millään. Ihan ylivoimaisesti hyvä ajatus on ollut rakentaa kilpailuista kaksi päiväiset”, Moilanen tuumii.

 

 

Yhdeksäs ja viimeinen päivän kylmäveristen lähtö päättyi B.Riitun ja Jukka Torvisen voittoon.

”Tamma teki hyvän juoksun. Joutui tekemään vähän töitä koko matkan ja kiertämään  ulkorataa. Se on monesti vaativa paikka,  mutta sitkeästi puristi maaliin. Positiivinen suoritus, hienosti tsemppasi maaliin asti, ” Jukka Torvinen kertaa kilpailu tapahtumia.

Millaista on ajaa kahta eri rotua, onko niissä eroja ?

”On se vähän erilaista mutta jalostus on mennyt eteenpäin koko ajan eikä niissä valtavia eroja ole,” Jukka toteaa.

Jukka Torvinen on kilpaillut jo aika pitkäänkin B.Riitun kanssa. Millaisia suunnitelmia tamman kanssa on ?

”Tamma on kyllä näyttänyt tasonsa ja kuntonsa joten kyllä päämäärä on se mihin kaikki tähtää eli Kuninkuusravit. Se on parantanut tänä vuonna todella paljon. Oli sillä hyviä suorituksia aikaisemminkin mutta tasaisuus on puuttunut joka on nyt löytynyt ja ollut joka lähtöön hyvä. Jos tamma jaksaa pitää kuntonsa ja tasaisuutensa koko kauden niin sitten hyvillä mielin voisi lähteä Kuninkuusraveihin yrittämään” Jukka listaa.

Jukka tuumaakin, että B.Riitu on hyvin pärjännyt avoimet tammalähdöt ja tullut kärkijoukoissa maaliin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja Haastattelut: Teija Kangaslampi

Kuva : Monte-lähtö, Josveis ja Nelly-Janika Korpikoski, Finlandia-ajo 2021, kuva Juho Hämäläinen Hippos

One thought on “Finlandia-ajo 8.5. SUOMENHEVOS- LÄHTÖJEN VOITTAJAT

  • 9.5.2021 at 11:04
    Permalink

    Hyvin ja mielenkiintoisesti kirjoitettuja ravijuttuja! Hienoa

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.