Oman kukkaron herraksi

Talouden hallinta on erittäin helppoa ja yksinkertaista. Kaikki menee mitä tulee, eli niin kauan voi tuhlata kun on tuhlattavana ja sen jälkeen odotellaan taas seuraavaa palkkapäivää. Osa

menee pakollisiin elämisen kuluihin, osa suunniteltuihin asioihin ja jäljellä oleva katoaa, kuin tuhka tuuleen.

Ihmisellä on kuin luontainen taipumus sopeutua tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tavat, mieltymykset, ostokset, syömiset ja arki kokonaisuudessaan suunnitellaan omien taloudellisten mahdollisuuksien mukaan.

Mitä pitäisi tehdä, jos haluaisi tehdä pientä säästöä tai saada järkevästi oma talous hallintaan?

Katsaus nykyhetkeen

Useat meistä ei edes koe tarvetta pysähtyä miettimään talouteen liittyviä asioita, kun siihen tutustuminen tuntuu monimutkaiselta. Lähes poikkeuksetta vastaan tulee tietopaketteja osakkeista, säästötileistä, erilaisista kryptovaluutoista ja loputtomasti sanastoa minkä merkityksestä ei ole harmainta aavistustakaan.

Oman talouden hallitsemisen ei välttämättä tarvitse olla tähtitiedettä, vaan pienillä tapa- ja ajatus muutoksilla arjessa voi kuin huomaamatta tehdä säästöä. Mistä tämä kaikki kannattaa sitten aloittaa?

Laske keskimääräiset tulot ja menot

Sanomattakin selvää, että taloudesta olisi hyvä pitää kirjaa. Minä kuulun niihin ihmisiin, josta se tuntuu turhan vaivalloiselta pitää kirjaa kaikista tuloista ja menoista. Kuittien mukana kuljettaminen saatika tietojen syöttäminen tietokantaan tuntuu aivan liian vaikealta.

Totuus on kuitenkin se, että ilman näiden laskemista yhteen on täysi mahdottomuus tehdä säästöä. Välttämättä ei kuitenkaan tarvitse lähteä sentin tarkkaan kuitti- ja laskuralliin. Tärkeintä on saada käsitys siitä kuinka paljon rahaa tulee ja menee kuukauden aikana.

Avuksi voi ottaa halutessa erilaisia sovelluksia, jotka selkeyttävät ja helpottavat talouden ylläpitoa.

 

Viisi vinkkiä talouden hallintaan

Tärkeätä on pitää mielessä, että rikkauteen ei ole oikotietä. Sen eteen pitää kouluttautua, tahtoa ja tehdä sinnikkäästi töitä. Erilaiset rahapelit eivät ole reitti varakkuuteen, vaan ne ovat vain mukavaa viihdettä arkeen.

Kulutustapojen muutoksella voi saada jo paljon aikaan. Tässä muutama käytännön läheinen vinkki talouden hallintaan ja säästämiseen.

  • Asiat tärkeysjärjestykseen

Tärkeintä on itse tietää mitä asioita arvostaa ja mihin haluaa sijoittaa. Jokaiselle on eri asiat tärkeitä, joten tässä vaiheessa on hyvä tehdä konkreettista listaa tai ajatusten järjestelyä näiden asioiden suhteen.

Onko jotain asioita, joista olet valmis luopumaan tai vähentämään? Esimerkkinä auton käyttö ja ylläpito vaatii suhteellisen paljon taloudesta. Mistä kaikesta olet valmis luopumaan kokonaan tai osittain ja mitkä ovat itselle tärkeitä pitää mukana arjessa?

 

Tämä auttaa järjestämään ajatuksia siitä, missä on mahdollista säästää tai käyttää varoja muualle?

  • Kilpailuta säännöllisin aikavälein sopimukset

Taloudessa on paljon pakollisia menoeriä. Näihin kuuluvat vakuutukset, sähkö-, vesi- ja muita laskuja. Tekemällä pidempiaikaisen sopimuksen näistä voi parhaimmillaan säästää jopa satoja euroja.

 

Niinpä säännöllisin aikavälein on kannattavaa päivittää sopimukset ja tarvittaessa vaihtaa ne edullisempiin vaihtoehtoihin. Samalla vaivalla on hyvä käydä läpi myös puhelinliittymät, lehtitilaukset ja erilaiset suoratoistopalvelut.

 

Joukosta saattaa löytyä yllättävän paljon asioita, joista maksaa turhaan. Aiheellista on jättää voimaan sopimukset vain niistä, jotka ovat päivittäin käytössä ja oikeasti itselle tärkeitä.

 

  • Aloita säästäminen pienestä

Keskipalkkaisen on lähes mahdoton unelmoida kymmenien tuhansien säästöistä. Itselle ei kannata maalata mielikuvia suurista rahakasoista ja luksuselämästä. Kannattaa aloittaa pienestä.

Otetaan esimerkkinä lapsiperhe, jossa molemmat vanhemmat käy töissä. Jos säästäminen aloitetaan 10 euroa viikossa, niin palkkapäivän alussa itselle sopivaan jemmaan tulisi siirtää 40 euroa. Vuoden jälkeen täältä jemmasta löytyy jo 480 euroa.

Tämän summa ei vaikuta todennäköisesti millään lailla arkeen tai totuttuihin tapoihin, mutta vuoden jälkeen tällä summalla on mahdollista tehdä esimerkiksi pieni lomamatka perheen kanssa.

Jokainen voi määrittää tähän omalle taloudelle sopivan summan ja aikavälin. Pitäen tätä summaa sijoituksena vaikka omaan ja/tai perheen viihtymiselle tai hemmottelulle.

  • Keskitä ruokaostosten teko yhteen kertaan

Ruokalistan suunnittelu pitkälle ajalle sopii toisille todella hyvin, kun taas löytyy minun tapaisia, joille se on täyttä ajanhukkaa. Kauppaan mennessä koko ruokalista on hukassa ja sen olemassaolon muistaa aina väärään aikaan.

Huolimatta löytyikö ruokalistaa tai ei, niin ruoat valmistetaan hyvin samanlaisista raaka-aineista. Vaihtelevuutta tuodaan lähinnä mausteilla. Tästä johtuen kaupassa käynti kannattaa keskittää muutamaan kertaan kuukaudessa.

Silloin nälkäisenä kauppaan meneminen voi olla jopa hyödyksi. Se tuo mukanaan vaihtelua ruoanvalmistukseen, kun tulee tehtyä niin sanottuja heräteostoksia.

Tyyli toimii etenkin talouksissa, jotka omaavat pakastimen. Näin elintarvikkeiden säilymisen kanssa ei tule ongelmia, kun ne voi säilöä sinne loppu kuukautta varten.

  • Kierrätä, osta käytettyä ja vain tarpeeseen

On todella hienoa ja arvostettavaa, jos ajattelee tekemisissään ekologisuutta. Tällä ei ole aina suoraa yhteyttä taloudellisuuteen. Kirppareilla kiertäminen tai käytetyn tavaran ostaminen saattaa käydä lopulta kalliimmaksi kuin uuden ostaminen.

Ajatusmaailma kääntyy helposti siihen, että “ostin ku halvalla sain”. Tämän kannalta kannattaa tehdä kaikki ostokset harkiten. Oli tavara sitten kierrätettyä tai uutta.

Oman talouden kannalta edullisempaa on keskittyä siihen minkä verran ostetaan, kuin mistä ostetaan. Kaikessa on hyvä pitää kohtuus. Loppupelissä esimerkiksi vaatteille tai käyttötavaralle ei ole todellisuudessa määrällisesti suurta tarvetta.

Säästäen tai tuhlaten – omalle kukkarolle sopivalla tyylillä

Jokainen rakentaa elämän omien arvojen ja tapojen ympärille. Säästäminen on yleisesti ajatellen viisasta, mutta tämäkään ei sovi jokaiseen elämäntilanteeseen tai tyylille elää. Vinkkejä on tarjolla mielinmäärin ja niistä tottakai kannattaa ottaa opiksi siltä osin, kun ne sopivat omalle rahapussille ja tilanteelle.

Jos edellä olevat vinkit tuntuvat turhan työläiltä juuri nyt, niin matkan vakaampaan talouteen ja säästämiseen voi aloittaa kodin tippikupilla. Sen voi sijoittaa rahapussin säilytykselle tarkoitettuun paikkaan. Näin kätevästi ylimääräiset kolikot ja rahat voi tyhjentää siihen.

Kupin täyttyessä kertyneet varat voi käyttää jonkin pienen unelman täyttämiseen.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.