Mitä kodinelektroniikkaa suomalaiset ostavat vuonna 2021?

Kodinelektroniikkamarkkinat porskuttavat vahvasti vuodesta toiseen. Niiden parhaimmat myyntivaltit ovatkin vuosittain valmistuslinjalta saapuvat uutuustuotteet, jotka sisältävät aina parannuksia aikaisempaan sekä ne esittelevät uusimpia innovaatioita.

Varsinkin tietoiset kuluttajat tutustuvat uutuuksiin suurella mielenkiinnolla ja tekevät ostopäätöksiä sen mukaan, kuinka ne sopivat elämäntyyliin. Lisäksi tänä päivänä energiaystävällisyys on merkittävä valintakriteeri minkä tahansa teknologialaitteen kanssa.

 

Mitä kaikkea suomalaisten kodista sitten löytyy vuonna 2021? Tutustutaan lähemmin kodinelektroniikan uusimpiin tuuliin ja suosituimpiin tuotteisiin. Ehkä saat inspiraation myös itsekin hankkia jonkin niistä kotiisi.

Viihteeseen panostetaan taas kunnolla

Koti on paikka jossa rentoudutaan, mutta myös viihdytään. Se on korostunut varsinkin parin viime vuoden aikana. Viihde-elektroniikkaa, kuten kaiuttimia, televisioita, kuulokkeita ja älykelloja, myydään enemmän kuin koskaan ennen. Varsinkin korvien sisäiset langattomat kuulokkeet, vastamelukuulokkeet ja bluetooth-kuulokkeet ovat haastaneet perinteiset nappikuulokkeet.

 

Yhtä lailla televisioissa trendi on taas kohti isoja ja laadukkaita televisioita. Tänä päivänä eniten myydään yli 40 tuuman televisioita, joista etenkin 4K- ja UHD-mallit ovat suosittuja. Yhä tarkempaa kuvanlaatua tarjoavia televisioita onkin saatavilla useampi erilainen malli.

Älykellot ja aktiivisuusrannekkeet tukevat liikuntaa

Ihmiset elävät yhä aktiivisemmin ja haluavat myös analysoida hyvinvointiaan monipuolisemmin. Aikaisemmin tarjolla oli pelkästään askelmittareita, mutta nykyään se voidaan nähdä monen muun toiminnon kanssa älykellosta. Älykellot ovat yhtä lailla osa kodinelektroniikkaa.

Älykellojen ja erilaisten aktiivisuusrannekkeiden myynti on kasvanut melkoisesti viime vuosina. Parhaimmat kellot mittaavat aktiivisuuden lisäksi sykettä, kuljettuja matkoja, unen laatua ja jopa kaloreita. Niitä voidaan myös yhdistää lukuisiin sovelluksiin, jotka taas pystyvät analysoimaan monipuolisemmin käyttäjän hyvinvointia.

Niiden ulkonäkö on yhtä lailla erittäin tyylikäs, joten ne sopivat nykyään erinomaisesti ympärivuorokautiseen käyttöön. Älykellojen lisänä ovat myös erilaiset sykevyöt, jotka sopivat varsinkin juoksijoille. Suomalaiset suosivat varsinkin Polarin ja Garminin tuotteita.

Pelaaminen on edelleen huippusuosittua

Television lisäksi pelikonsolien ja muiden pelilaitteiden myynti on erittäin kovaa. Vaikka moni pelaa edelleen eniten mobiililaitteellaan, uusimmat konsolit, tietokoneen pelivarusteet ja tietenkin itse konsolipelit ovat suosittuja. Nettipelaaminen vaatii tänä päivänä yhtä lailla mikrofonilla varustetut kuulokkeet, joiden kautta keskustellaan muiden pelaajien kanssa.

Yhtä lailla tietokoneiden kanssa työskentely on nostanut taas kameroiden tarvetta. Sitä voidaan tarvita esimerkiksi pelaamisen striimaamiseen, sisällön luomiseen sosiaaliseen mediaan tai vaikkapa laadukkaampien kuvien ottamiseen. Kännykkäkamerat ovat tältä osin rajallisia.

Kevyet järjestelmäkamerat ovat nousseet myyntilistojen kärkeen, kun taas perinteiset, painavat järjestelmäkamerat ovat hiipumassa pois kameraliikkeiden tarjonnasta. Niiden suosio on jopa romahtanut, ja yksi syy tähän on niiden suuri koko. Kevyempiä kameroita on helpompi käsitellä, kantaa mukana ja nykyisen teknologian ansiosta ne pystyvät tarjoamaan samanlaisen laadun.

Onko sinulla jo robotti-imuri?

Tämä on taatusti yleisin kysymys, jota kavereilta kysytään. Robotti-imurien suosio on tällä hetkellä huipussaan. Niitä saadaan edullisesti ja hyvät käyttökokemukset ovat suorastaan myynneet niitä kuin kuumia leipiä uunista.

Vuosia sitten ilmestyneet ensimmäiset robotti-imurit olivat laadultaan ja työnjäljeltään huonompia kuin nykyiset, kehittyneemmät versiot. Jopa edullisimmilla perusversioilla saadaan hyvää tulosta aikaan. Täten aikaisemmin skeptiset ihmiset ovat nyt ostaneet kotiinsa robotti-imurin ja kertoneet sen olevan paras ostos vuosiin.

Ihmiset eivät halua haaskata viikoittain tuntikausia imurointiin, kun sen ajan voi käyttää moneen muuhunkin: urheiluun, lenkkeilyyn, rentoutumiseen tai viettäkseen aikaa kumppanin tai perheen seurassa.

Robotti-imuri hoitaa koko kodin imuroinnin ja se voidaan aikatauluttaa siivoamaan aina kun omistaja on töissä. Se on erinomainen ostos varsinkin lemmikkitalouksiin, jotka joutuvat imuroimaan karvojen takia useammin kuin normaalisti.

Mitä voimme nähdä tulevaisuudessa?

Vuonna 2020 Las Vegasissa järjestetyt CES-messut (Consumer Electronics Show) esitteli maailmalle uusimpia elektroniikan innovaatioita, joista voidaan ehkä odottaa tulevaisuuden ilmiöitä. Ne sisälsivät melko mielenkiintoisia tuotteita.

Maailmalle esiteltiin muun muassa autoyritys Fiatin kehittämät henkilönkuljetusalustat, jotka laitetaan kengän alle ja se kuljettaa henkilöä paikasta toiseen aivan kuten automaattiset rullaluistimet. Enemmänkin käyttökelpoisempaa messunäytettävää olivat älyvaatteet, joita on valmistettu kaikille ikäluokille ja sukupuolille.

Älyvaatteet eli päälle puettavat, tekniikkaa sisältävät alusvaatteet tai urheiluvaatteet tarkkailevat sensorien avulla käyttäjän sykettä, lämpötilaa, aktiivisuutta ja yleistä terveyttä. Se sopii varsinkin pitkäaikaissairaille, aktiiviurheilijoille ja muille, joiden keho vaatii jatkuvaa tarkkailua.

Aikaisempien messujen yksi mielenkiintoisimmista tuotteista on ollut älykaljakone, joka tekee  kaljanvalmistuksesta kotona helppoa. LG:n valmistama laite nimittäin itse valvoo prosessia ja käyttäjä vain syöttää koneeseen kahvikapselien tapaisen olutkapselin ja kone valmistaa oluen itse kahdessa viikossa. Laite hyödyntää tekoälyä ja on samalla itsepuhdistuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.