Ravikatsauksen haastattelussa Suomenhevosten Suurmies Seppo Suuronen

Huippusuomenhevosten taustalta löytyy erityisesti yksi nimi ja se on Suomenhevosten suurmiehenä tunnettu Seppo Suuronen.

Seppo Suuronen on kasvattanut Suomenhevosia ja erityisesti hevosia raviurheilussa menestyneiksi juoksijoiksi jo vuosikymmenet.

Sepon meriitit ovat merkittävät Suomalaisten oman ja hienon rodun jalostuksessa ja kehityksessä.

Useat Suomalaiset tunnistavat ja muistavat Sepon huippuori Patrikista joka juoksi Ravikuninkaaksi neljästi 1988-1991. Lisäksi Kuninkuus löytyy Villihotin kanssa 2011.

Patrikista tuli merkittävä siitosori joka on jälkeläisnäytöillään huikean uransa lisäksi jäänyt vahvasti historian kirjoihin.

Jälkeläisiä ovat esimerkiksi Kuninkaina ansioituneet Rikhard ja Patrikin muisto sekä Ravikuningatar Uja.

Seppo Suuronen on menestynyt valmentaja lukuisissa ikäluokka kilpailuissa. Hänen ammattitaitonsa ja asiantuntemuksensa on raviurheilun saralla laaja-alaisesti merkittävä.

Muita meriittejä löytyy esimerkiksi Suomenhevosten Kriteriumin voitosta 2005 Cordiitan ja Derby Artturen kanssa.

Ravitalli Suurosen kasvatteja on myös Ravikuningas Vitter, Kuninkuus kilpailu osallistujat Kilun Peedro ja Franko ja huipputamma Carmela jota pidetään yhtenä parhaista periyttäjistä maassamme.

2000 luvulla Ravitalli Suurosen kasvatit ovat tienanneet raviradoilla yli 1.6 miljoonaa euroa !!

Hippoksen kultainen ansiomerkki on annettu vuosien saatossa vain 7:lle henkilölle ja Seppo Suuronen palkittiin ansiomerkillä 2019 ansiokkaasta ja merkittävästä kasvatus urastaan Suomenhevosten parissa.

1990 luvulla vaikuttanut Lento Mari oli 28 aikainen Sepon muistoihin hyvin jäänyt tamma. Kasvatteja yleisesti löytyy jo viidennessä polvessa.

Maurizo joka kääntynyt nyt viisivuotiseksi lienee Seppo Suurosen tallin silmäteriä ja osoittanut lahjakkuutensa monipuolisesti useissa kilpailuissa.

Ravitalli Suuronen on tehokkaasti mutta rennolla otteella organisoitu talli. Suurmies Suuronen tavataan siellä niin talikko töissä kuin hevosia ajamassa joka päivä. Kesä on Sepon mielestä hieman lunkimpaa aikaa kun tulee lisäksi mukaan heinätyöt joissa voi sitten tuumailla kaikenlaista ja rentoutua.

Seppo kiteyttääkin ravitalli yrittäjän työviikon olevan 7 päivää viikossa ja 24h vuorokaudessa.

Seppo kasvattaa myös Lämminverisiä ravihevosia.

Millaisia eroja löytyy Suomenhevosten ja Lämminveristen kasvatuksesta, vai löytyykö niitä?

  • Ei ole isoja eroja. Lämminveristen osalta vaatii taloudellisesti enemmän ja on isommat varsamaksut. Hyvälle varsalle löytyy aina ostaja, Seppo tuumailee.

Miten on kasvattaminen muuttunut vuosien varrella ?

  • Ei paljoa ole muuttunut. Hevoskauppaa tehdään samassa määrin kuin menneinä vuosina. Kun alv (arvonlisävero) tuli mukaan kuvioihin niin se vähän rasittaa kun sitä ei pääse käyttämään hyväkseen, Seppo listaa.

Millaisia ajatuksia Sepolla on kasvatuksen tulevaisuudesta?

  • Varsamaksut ovat tärkeitä jokaiselle kasvattajalle jotta voi pitää esimerkiksi siitos oria tai tammaa yllä.
  • Toivottavasti astutusmääriin ei tule paljoa muutoksia kun ovat laskeneet viime vuosina ja tämä johtuu osaltaan maailmanlaajuisesta talous tilanteesta, toteaa Seppo.

Haluaako Seppo ottaa kantaa nykyisin paljon puhuttuun oriiden katto-rajoituksiin ?

  • Ihmisten tekemisiä ei tarvitsisi hirveästi rajoitella. Kyllä ammattilaiset tietävät mitä tekevät. Turha rajoittaa astutusmääriä. Nykyajan tamman omistajat tietävät mitä tekevät, ovat valveutuneita, kiteyttää Seppo.

 

 

Haastattelussa: Seppo Suuronen

 

Kuva: Hippos ja Suvi Hakkarainen; Lauri Hyvönen ojentaa Seppo Suuroselle Hippoksen Kultaisen ansiomerkin Lahden Kuninkuusraveissa 2019.

 

 

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.