Kuinka virtuaalivaluuttoja voidaan käyttää tulevaisuudessa?

Virtuaalivaluutat ovat olleet viimeisten vuosien aikana yksi puhutuimmista asioista rahamarkkinoilla. Ne ovat jakaneet niin alan asiantuntijat kuin myös sijoittajat. Joidenkin mielestä virtuaalivaluutat ovat liian riskialttiita, jotta ne pystyisivät pysymään pinnalla pitkäaikaisesti.

 

Toisten mielestä taasen kyseessä on tulevaisuuden valuutta, jonka käyttömahdollisuudet tulevat laajenemaan – ainakin suurempien virtuaalivaluuttojen osalta. Heidän mielestään myös kryptomarkkinoita pitäisi kehittää ja myös tukea lainsäädännön osalta, jotta ne voisivat tulevaisuudessa nousta vahvaksi kilpailijaksi perinteisillä valuutoille.


Aleksi Räisä on Unsplash

 

Markkinat ovatkin nähneet pientä siirtoa juuri tätä positiivisempaa näkemystä kohtaan kun esimerkiksi bitcoiniin on alettu sijoittaa suurten sijoittajien toimesta. Kuuluisin viime aikojen bitcoin-sijoittaja on ollut kiistatta Elon Musk, mutta myös miljardöörisijoittaja Pau Tudor Jones ja vakuutusyritys MassMutual ovat sijoittaneet siihen suuria summia vuonna 2020.

 

Samalla maailman tunnetuin maksuväline PayPal on ilmoittanut lisäävänsä palvelutarjontaan kryptovaluuttojen osto- ja myyntimahdollisuuden. Visa on yhtä lailla aloittanut luottokorttien julkaisun kryptovaluutoille. Kaikki kyseiset uutiset ovat tarkoittaneet, että varsinkin bitcoin on yhä vankemmalla pohjalla verrattuna muihin kryptovaluuttoihin.

Mitä sijoitukset tarkoittavat tulevaisuuden kannalta?

Jotta virtuaalivaluuttojen käyttäjämäärät kasvaisivat ja sen myötä myös kurssit tasaaantuisivat, niiden käyttömahdollisuuksien tulisi laajentua nykyisestään. Suurimpia virtuaalivaluutoja, kuten bitcoineja, ethereumeja ja litecoineja, on voinut jo käyttää tietyissä verkkokaupoissa, pelisivustoilla tai jopa maksamaan lentolippuja.

 

Kyseiset mahdollisuudet eivät kuitenkaan ole vielä lähelläkään niin sanotun mainstream -valuutan vastaavia. Niitä voi käyttää lähes missä vain kun taas virtuaalivaluuttojen vastaavat ovat rajoitettu tällä hetkellä vain muutamaan sataan, ja monet niistä ovat myös alueellisesti rajattuja palveluja.

 

Elon Musk kuitenkin avasi suuremman pelin kertomalla, että Tesla-autoja voisi ostaa bitcoineilla. Se olisi ensin mahdollista vuoden 2021 aikana amerikkalaisille ostajille ja loppuvuodesta myös Yhdysvaltojen ulkopuolisissa ostoissa. Kyseinen ratkaisu kertoo, että käyttömahdollisuudet voivat olla melkoiset ja ne voidaan ottaa käyttöön myös suuremmissakin ostoksissa.

 

Markkinoilla odotetaan, että suuret toimijat alkavat yhtä lailla hyväksymään laajemmin suurempia virtuaalivaluuttoja maksuvälineenä Teslan esimerkin jälkeen. Seuraavan suuren kryptosijoittajan odotetaan olevan Apple, jolloin kryptovaluuttoja voitaisiin käyttää myös iPhone-puhelimien ja iTab-tablettien ostoon lähitulevaisuudessa.

 

Suurimpia haasteita ovat saatavuus ja itse virtuaalivaluutan sisältö

Käyttömahdollisuuksien leviäminen voi tapahtua nopeallakin aikataululla seuraavien 5-10 vuoden aikana, joskin se tulee riippumaan täysin siitä, pystytäänkö valuutan kursseja pitämään edes jollain tavoin nykyistä vakaampina.

Stanislaw Zarychta on Unsplash

 

Suuret romahdukset ovat nimittäin asia, jonka takia usea isompikin yritys ei halua riskeerata sijoittamalla siihen. Yksi ratkaisu tähän on lainsäädäntö, mutta senkään ei uskota nousevan pysyväksi työkaluksi. Kun maailman kaikista ostoksista vain alle 2 prosenttia tehdään tällä hetkellä kryptovaluutoilla, sen on hyvin vaikeaa nousta siitä edes 10 % tasolle ilman suurempia muutoksia.

 

Ensinnäkin kryptovaluuttoja ei voi nostaa vain pankkitililtään automaatista, vaan sitä varten täytyy olla erillinen myynti- ja ostoalusta. Kyseisiä nettipohjaisia palveluja käyttävät yleensä vain rikkaat ja keskitasoa paremmalla tuloilla elävät, kun taas köyhät ja keskituloa vähemmän ansaitseville se on melkeinpä haave.

 

Lisäksi virtuaalivaluuttojen kriittisimpiin ongelmiin ei ole vielä löytynyt ratkaisua. Ne koskevat esimerkiksi kuluttajansuojaa, koulutusta sekä teknisen ja lainsäädännön kanssa yhteensopivaa yksityisyyttä.

 

Teknisesti kyseessä on anonyymi maksuväline, mutta lakien takia pitäisi olla mahdollista selvittää, kuka rahaa on käyttänyt ja milloin. Tällä hetkellä anonyymisyys aiheuttaa ongelmia myös käyttäjille, koska jos vastaanottajan kirjoittaa väärin, rahansiirtoa ei pystytä jäljittämään ja tällöin palauttamaan.

Tulevaisuus on avoin – joskin vaatii työtä

Virtuaalivaluutoille on kysyntää ja kiinnostusta, jonka johdosta potentiaalia on paljon. Se kuitenkin vaatii kansainvälistä yhteistyötä sijoittajien, lainsäätäjien ja muiden yhteisöjen välillä. Myönnytyksiä tulee nähdä jokaiselta osapuolelta, joten voi olla, että tulevaisuudessa varsinkin virtuaalivaluuttojen anonyymisyyteen tullaan erityisesti tekemään muutoksia.

 

3 thoughts on “Kuinka virtuaalivaluuttoja voidaan käyttää tulevaisuudessa?

 • 14.4.2021 at 10:50
  Permalink

  Nyt on kirjoittaja aikaansa jäljessä.

  Minä olen jo kuukausia käyttänyt Mastercardia, mikä muuttaa ostotapauksessa automaattisesti lompakossa olevan kryptovaluutan fiat-valuutaksi. Minun tapauksessa Euroksi. Ja toimii ympäri maailmaa missä normi Martercardkin. Visalla myös samantapainen systeemi.

  Sitten, toisin kuin luullaan, kryptovaluutan kulkemista voi seurata, kun taas 50€ seteli on huomattavasti vaikeampaa. Rikolliset ovatkin käyttäneet normirahaa rikoksiinsa miljoona kertaa kryptovaluuttaan verrattuna.

  Reply
 • 14.4.2021 at 12:48
  Permalink

  Virtualivalutoiden suurin ongelma on että niillä ei ole mitään konkreettista takuuta. Eurolla on maiden keskinäinen keskuspankki sekä maiden omat takausrahastot. Virtuaalivaluutoilla ei ole mitään. Jos joku nykäisee töpsölin servereistä niin sinne meni.

  Toinen suuri ongelma virtualivalutoissa on niiden herkkä heilahtelu. Ei tarvitse olla suurikaan muutos niin lompakosta sulaa äkkiä 30-40% pois. Harva nk. Fiat-raha menettää yhtä paljon arvostaan yhtä nopeasti.

  Kolmantena on se tosiasia että virtualirahoilla ei voi ostaa kaupoista, tankata, maksaa toreilla tai ostaa pääsylippuja/matkalippuja. Vasta silloin kun sillä voi maksaa normaali elämistä eikä vain juomista/hauskapitoa, siitä tulee konkreettinen vaihtoehto.

  Ja kun joku vielä minulle selittäisi että miksi minun kannattaisi vaihtaa 30cm paksu pinkka seteleitä kassakaapistani virtuaaliseksi rahaksi? Meinaan, jos tämä Fiat-raha on niin arvaamatonta ja huonoa, miksi kukaan vaihtaisi arvokkaita virtuaali-kolikoitaan huonoon setelirahaan?

  Reply
  • 14.4.2021 at 20:11
   Permalink

   Bitcoinin arvo on tällä hetkellä n. 1000miljardia dollaria (1000 000 000 000$), Se on se summa millä ihmiset ovat ostaneet sitä. Coinbase, joka on kryptovaluuttojen keskinäinen vaihtopörssi, on tänään 14.4. listautunut Nasdaq-pörssiin. Tuskin sinne arvottomia firmoja hyväksytään.

   Kurssi heilahtelee, totta. Niin tekee osakekurssitkin, mutta vähemmän.

   Kuten edellisessä kommentissa ensimmäisessä lauseessa mainitsin kryptovaluuttaa voi käyttää joka paikassa, missä Mastercard tai Visa toimii. Selvennän: Kryptovaluuttalompakossani on erilaisia kryptovaluutoita, Bitcoineja ja Altcoineja, jotka Mastercardini vaihtaa Euroiksi maksutapahtumassa. On toiminut jo kuukausia.

   Viimeiseen lauseeseesi se on jokaisen omassa harkinnassa en lähde sen tarkemmin asiaa ruotimaan. Sen verran kuitenkin, että henkilökohtaisesti itsekin käytän ensisijaisesti sitä huonoa setelirahaa. Masteria olen käyttänyt vain kokeeksi tietääkseni, että toimii.

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.