Aikuisten iltasadut

Kirjastoissa hyllyjen välissä lähestulkoon hiivitään etsiessä parhaita tärppejä seuraavaksi teokseksi johon uppoutua. Se tunnelma on ainutlaatuinen, mitä ei voi korvata millään nykyteknologialla.

Lukemisen rinnalle on tasaisesti nousua tehneet äänikirjat. Jokainen meistä muistaa ainakin cd-levyt, vanhempi väki myös kasetit, ennen digitaalisen muodon ottaneita versioita kirjoista. Varsinaisen läpimurron ne tekivät 2010-luvun loppupuolella ja suosio sen kuin vain kasvaa. E-kirjoista ja Kindlen noususta täysin toimiviin äänikirjoihin, kuka tietää lukemisen tulevaisuuden.

Unsplash.com

Kuuntelu haastaa lukemisen

Äänikirjojen kuuntelijana ei tarvitse kuin antautua tarinan vietäväksi ja antaa omille ajatuksille siivet sen myötä, oli aiheena sitten fantasiatarinat, elämän draamaa, pohdiskelua nettikasinoiden mainonnasta tai ihan vain vinkkejä talouden hallintaan.

 

Kaikilla meillä on ajanjaksoja elämässä jolloin aikaa lukemiseen on vaikea löytää tai yksinkertaisesti ei kykene keskittymään lukemaan. Näissä tilanteissa loistavana vaihtoehtona ovat äänikirjat.

 

Lukemisen hyödyt lukijalle on meidän kaikkien tiedossa. Häviääkö kirjojen hyödyt samalla, jos sisältö muutetaan digitaaliseen muotoon?

Viekö teknologia mukanaan lukemisen tuomat hyödyt?

Kautta aikojen on tehty monia tutkimuksia lukemisen hyödyistä meidän aivoille ja yleensä hyvinvoinnille. Sen avulla voi parantaa muistia, kehittää empatiakykyä ja lievittää stressiä. Onpa puhuttu jopa pidemmästä iästä.

 

Lukemiseen ei liity pelkästään terveyteen liittyvät seikat, vaan kirjojen avulla pääsee oppimaan lisää maailmasta ja muiden ajattelutavasta. Ne auttavat meidät näkemään asian monelta eri kantilta, ja parhaimmillaan antavat vinkkejä parempaan omaan elämään.

 

Äänikirjojen kuuntelu pitää sisällään hyvin samanlaiset hyödyt, kuin itse lukeminen. Itse asiassa se saattaa olla jopa hyödyllisempää kuin lukeminen. Kuunnellessa on mahdollisuus puuhastella kaikkea pientä.

Monet hyödyntävät kirjojen kuuntelun lenkkeilyn yhteyteen, joten hyödyt ovat silloin moninkertaiset. Lukemisen hyvät puolet eivät onneksi ole sidottu sivujen kääntämiseen, vaan aivan yhtälailla ne saadaan irti digitaalisessa muodossa.

 

Ainut haaste on vain se, että hommaillessa ajatuksen lähtevät helposti harhailemaan ja kuunneltu muuttuu helposti vain epämääräiseksi taustamölyksi. Tällöin ei hyödyt ole mitkään parhaimmat, jos ei pysty pitämään tarkkaavaisuutta siinä mitä kuunnellaan.

Mitkä ovat suosituimpia äänikirjoja?

Ensimmäistä kertaa viime vuonna luetuinta kirjaa edusti äänikirja, kyseessä tosin oli lastensatu. Tämä kertoo kuitenkin niiden suosion kasvusta. Toiselta sijalta löytyi kuitenkin kaikkea muuta kuin kiltti iltasatu.

 

Sieltä löytyy elämänkerrallinen kirja entisestä jengipäälliköstä ja rikollisesta Pekka Lehtisen Wanted Janne “Nacci” Tranberg sekä hieman kevyempää kerrottavaa Antti Holman Kaikki Elämästä(ni). Muiden elämäntarinat ja tapahtumat ovat aina kiinnostaneet kirjoina lukijoita. Tämä sama on nähtävissä myös äänikirjoissa

Pixabay.com

Tutustu äänikirjojen maailmaan ilmaiseksi

Tiesitkö että äänikirjoihin pääsee tutustumaan myös ilmaiseksi. Omalla kirjastokortilla saa käyttöön kirjastojen tarjoamat valikoimat ja lisäksi kattavan valikoiman äänikirjoja voi kuunnella vaikka Ylen Areenasta.

 

Sieltä löytyy klassikot kuten Seitsemän veljestä sekä muita teoksia Minna Canthista Johannes Linnankoskeen. Eniten kuunnellaan juuri nyt Kirjoituksia kunfulaisuudesta, Volter Kilpin Alastalon salissa ja Virginia Woolfin Orlando.

 

Näistä on hyvä aloittaa tutustuminen äänien tarinoiden maailmaan, jos erilaiset äänikirjapalvelut eivät juuri nyt tunnu omalta.

Lukemalla tai kuuntelemalla unten maille

Päivät ovat töiden, harrastusten ja perheen kanssa tarkoin aikataulutettua. Aika juuri ennen nukkumista on täydellinen hetki lukemiselle tai äänikirjoille. Samalla kun rauhoittuu nukkumaan, niin voi viedä ajatukset kirjojen tarinoiden mukana aivan uusiin ulottuvuuksiin.

 

Mikäli et tiedä mistä aloittaa, niin voit vilkaista vuoden 2020 parhaat äänikirjat tai ladata kuulokkeisiin valmiiksi luetun version kirjoista, jotka ovat koskettaneet eniten kirjana. Tästä kannattaa ottaa jokailtainen tapa tuudittaa itsesi uneen erilaisten tarinoiden voimalla.

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.