Ravikatsauksen haastattelussa PEKKA KORPI

Pekka Korpi on raviohjastaja ja valmentaja jonka nimi tunnetaan varmasti jokaisessa Suomalaisessa kodissa. Hän on raviurheilun ehdottomasti menestyneimpiä alan ammattilaisia.

Pitkän ja hienon raviurheilu uran lisäksi Pekka Korpi on menestynyt myös ratsastuksessa voittaen Juniorien esteratsastuksessa 1967 sekä Maasto esteratsastuksessa hevosella Nowator.

Raviurheilun hän on aloittanut 1971 ja valmentaja lisenssi ollut vuodesta 1978.

Suomessa menestystä raviurheilun saralla niittänyt konkari on tuotteliaana miehenä saavuttanut menestystä myös ulkomailla.

Esimerkiksi Ruotsissa Pekka on yhtä tunnettu nimi kuin meillä täällä koto-Suomessa ja hänellä on siellä arvostettu kaksois lisenssi. Pekka on valmentanut myös Belgiassa ja Floridassa.

Ohjastajana Pekka tunnetaan lempinimellä Kultasormi. Ja hänellä on lukematon määrä urallaan Suurkilpailu voittoja. Hän on voittanut mm Ohjastajien Euroopan Mestaruuden kolmasti ja saavuttanut toisen sijan Ohjastajien Maailman Mestaruuskilpailuissa Pohjois-Amerikassa.

Lisäksi meriiteistä löytyy Raviurheilun Kultainen ansiomerkki ja viidesti valinta Vuoden Valmentajaksi.

 

VUODEN HEVONEN

MASCATE MATCH LAHJOITTI 430.000 E SYÖPÄLAPSILLE

 

Pekan ensimmäinen muistikuva hevosista on kun Pekka on ollut kolmevuotias. Lapsesta asti on Pekka käynyt talleilla ja raveissa ja ollut mukana hevosten maailmassa monipuolisesti.

Kotona on aina ollut hevosia. Onhan Pekan isä legendaarinen Allan Korpi ja Pekan veljet ovat myös tunnettuja nimiä hevosurheilun maailmassa. Tunne siitä, että Pekka jatkaa isän jälkiä syntyi vuosien myötä pikku hiljaa.

Kävi Pekka opiskelemassa muutakin alaa ammattikoulussa Levyseppä hitsaajaksi. Kyseinen opinahjo ei ole ollut turha hevosten maailmassa. Pekan päätös pysyä hevosten parissa raittiissa ilmassa ja liikunnan sekä urheilun keskellä on pitänyt vuosikymmenet.

Ensimmäinen voitto Pekan uralla tuli Ylivieskan Jääraveissa. Eikä kuulemma yhtään jännittänyt.

Usein hevosten kanssa työskentelevät toteuttavat elämän tapaa jonka keskiössä on hevonen.

Ravihevonen vaatii hoitoa ja huolenpitoa ympäri vuorokauden. Ja ravihevosta valmennettaessa päivittäistä hoitoa ja liikuntaa.

Pekan mielestä hevosten kanssa työskentelyn suola on itse hevonen.

 • Eläinten kanssa kun saa olla tekemisissä ja niistä tykkää. Hevosten kanssa tottunut elämään ja niiden kehitystä oppinut seuraamaan.
 • Suomessa on perinteisesti hevosten kanssa töitä tehty. Hevosia on ollut maataloudessa ja sodissa ja hevonen on edelleen ihmisille tärkeä. Ihmiset tykkäävät olla hevosten kanssa.
 • Monella on se kilpailu joka viehättää. Joillakin se on ratsastuksessa ja joillakin raviurheilun puolella.
 • Minä tykkään seurata erityisesti nuorten hevosten kehitystä;miten ne kehittyvät ja käyttäytyvät ja oppivat.Niissäkin on niin eri luontoisia hevosia ja se pitää myös mielenkiintoa yllä, Pekka kertoo.

Pekka tunnetaan hevoslähtöisenä valmentajana. Hän antaa hevosen omalle persoonalle tilaa.

 • Kyllä se niin pitää olla. Hevosta ei voi pitää pinteessä. Sitä koittaa tehdä niiden kanssa työtä niin, että antaa vapauksia joka tukee niiden persoonallisuutta. Pitäähän hevosen tietysti mennä sinne minne kuski ajaa ja määrää, mutta hevosella saa olla oma persoonallisuutensa jota ei voi tukahduttaa. Pitää toimia kevyellä kädellä, toteaa Pekka rauhallisesti.

Millaisia ajatuksia on raviurheilun mestarilla alan kehityksestä ja menneistä vuosista alan historiassa?

 • Ala on varmasti joka puolelta kehittynyt mutta hevosten taso ja luonne on tullut pitkän jalostuksen tuloksena paremmaksi. Tänä päivänä hevoset ovat monella tavalla helpompia kuin aikoinaan kun minä aloittelin uralla. Olosuhteet myös raveissa ovat parantuneet todella paljon vuosien myötä, Pekka listaa.

Pekan muistoja legendaarisesta Charme Asserdalista joka kuului veljen Heikki Korven ohjastettaviin ?

 • Charme oli minun kilpa vastustaja.Itse treenasin ja kilpailin omilla hevosilla silloin.  Charmesta tuli kansan suosikki ja oli huippu hevonen ja pärjäsi kansainvälisissä kisoissa. Se oli ensimmäisiä hevosia joka sai kilpailu luvan Ranskaan ja saikin lentokuljetukset sinne. Se kilpaili Amerikassa ja ympäri Eurooppaa, Pekka muistelee.

Mascate Match on noussut Suomessa koko kansan tietoisuuteen kuin Charme aikoinaan. Kaikkia huippuhevosia usein verrataankin kansan keskuudessa Charmeen.

Pekka Korpi on Mascate Matchin pitkäaikainen valmentaja ja ohjastaja.

Raviliiga HIFK keräsi syöpään sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä hyväksi Mascate Matchin voitoista puolet eli 430.000 euroa.

Hevonen juoksi urallaan yli 700.000 euroa.

Raviliigan päätyttyä Mascate Match myytiin 307.000 eurolla. Kulujen vähentämisen jälkeen  osakkaiden ja  Sylva Ry:n  kesken jäi jaettavaksi 860.000 euroa.

Mascate Match on päättänyt hienon kilpailu uransa ja siirtynyt siitokseen.

 • Kyllähän se on saanut paljon huomiota ja oli hienoa kun iso porukka omisti sen. Erityisesti voittorahat jotka menivät syöpälapsille oli todella hieno asia ja lämmitti mieltä. Olihan se huippu lahjakas ja erikoinen hevonen. Se ei montaa juoksua hävinnyt. Vaikka se kilpaili pääasiassa Ruotsissa ja Suomessa, niin sillä oli hieno ura, Pekka kertoo.
 • Se ymmärsi melkein puhetta, mutta ei osannut vastata, nauraa Pekka.

Millainen on Mascate Matchin tulevaisuus kun kilpailu ura on takana?

 • Koitetaan käyttää huippu oriita ja toivottavasti tekee hienoja varsoja, tuumailee Pekka.

Jokaisella valmentajalla on muistoissa niitä erityisiä hevosia joiden kanssa kaikki on sujunut hyvin. Pekka listaa uransa alku ajoilta Suomen ykkösnimiin kuuluvan Meadow Trishin (16,1aly) joka toi Pekan uraa esille. Muita konkarin muistoihin jääneitä hevosia on tietysti Mascate Match(10,0aly)  sekä Twigs Voici(09,9aly).

Kun Pekka tapaa uuden hevosen ensimmäisen kerran, mihin hän hevosessa ensimmäisenä kiinnittää huomiota?

 • Ensimmäisenä tulee se yleissilmäys, rakenne, pää ja silmät. Silmät on sielun peili, hevosellakin.  Hevosen silmistä näkee hevosen luonteesta paljon, Pekka toteaa.

Mikä on Pekka Korven menestymisen salaisuus ?

 • Ei kai siinä ole muuta kuin hyvät hevoset ja kova työ. Oikotietä ei ole. Hevosen lahjakkuus auttaa paljon, Pekka kiteyttää.

Miltä raviurheilun tulevaisuus näyttää ammattilaisen silmin?

 • Kyllähän se on haastavaa mutta minä uskon, että hevosilla ajetaan kilpaa vielä iät ja ajat, Pekka nauraa.

Konkarin neuvot uusille, alalle tuleville ihmisille ?

 • Pitää olla kova palo tehdä tätä työtä ja tykätä eläimistä, hevosista. Eikä voi kelloon katsella. Hevosten kanssa kun toimii, niin niille voi tulla vaivoja ja ne voivat sairastua, niin on oltava valmiita  toimimaan hevosen hyväksi keskellä yötäkin, kiteyttää Pekka.

 

Pekka Korpi on saavuttanut 1000. voittonsa jo v 1980.

2020 vuoden loppuun mennessä voittoja ohjastajana on kokonaisuudessaan yhteensä 5266 kpl ja valmentajana 1590 kpl.

 

Mascate Match 10,0aly

Tamma

Synt. 3.6.2016

Isä Muscle Mass , 10.7aly

Emä Captivation, 13,6aly

Omistaja Massi Stable

Kasvattaja Punkarin Hevostalli Ky&Mikkola Naini&Saku

 

 

Pekka Korven Ravitalli Suomessa Star-racing Oy (perustettu 1985).

https://www. Starracing.fi

 

Pekka Korpi on työllistänyt uransa aikana välillisesti ja suoraan varmasti satoja ja taas satoja ihmisiä. Monet valmentajat ja ohjastajat tekevät uransa parissa lisäksi merkityksellistä työtä mm varusteiden kehityksen puolella.

Myös Pekka Korven poika Janne Korpi jatkaa sukupolvien ammattitaitoa hevosmaailmassa harrastuksena sekä kilpakentillä.

 

 

 

Haastattelussa: Pekka Korpi

Haastattelu ja teksti: Teija Kangaslampi

Kuva: Hippos; Pekka Korpi ja Mascate Match

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.