Yleisön tärkeimmät odotukset tulevalta Matrix 4 -elokuvalta

Alkuperäinen Matrix-leffa sai ysärin lopussa lukioälyköt ja kovisnörtit pukeutumaan pitkiin nahkatakkeihin ja mustiin aurinkolaseihin sekä jätti perinnöksi siniset ja punaiset pillerit meemien maailmaan. Ja okei, olihan ensimmäinen Matrix todella kova leffa, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Wachowskin veljesten elokuvan jatko-osat The Matrix Reloaded ja The Matrix Revolutions puolestaan otettiin vastaan vaihtelevin arvosteluin; flopeista ei ollut kyse, mutta ensimmäisen elokuvan kaltaisia suuria hittejäkään nämä vuoden 2003 julkaisut eivät olleet.

Huhuja elokuvasarjan neljännesta osasta pyöri jo pitkään ennen elokuussa 2019 tullutta virallista julkistusta: kyllä, Matrix-sarja saa neljännen osan. Elokuvan lopullista nimeä ei ole vielä tätä kirjoitettaessa tiedossa, yleisesti puhutaan vain Matrix 4:stä. Alun perin ensi-illan oli määrä tapahtua 21.5.2021, mutta sittemmin päivämäärää lykättiin vuoden 2022 aprillipäivään asti ja siirrettiin taas aikaisemmaksi joulukuulle 2021. Mitä leffasarjan fanien ja muun yleisön sitten on lupa odottaa tulevalta teokselta? Katsotaan.

 • Siistejä temppuja ja teknisiä vimpaimia

Matrix esitteli aikanaan huimia taistelukohtauksia ja uudenlaista kameratyöskentelyä valkokankaalla. Tekniikka ja sen piilotettu kritiikki olivat niin ikään mukana, ja dystooppisista sävyistä huolimatta monista elokuvan esittelemistä asioista on tullut ainakin jossakin muodossa totta. On hyvä muistaa, että alkuperäinen Matrix julkaistiin tosiaan vuonna 1999: tuolloin älypuhelimista ei tiedetty mitään. Nykyään miltei jokaisella on taskussaan mukana sääennusteet, videopuhelut, pokerisivut, valokuva-albumit, musiikkikirjastot, urheilutulokset, ja niin edelleen. Tätä kehitystä ei vielä Matrixin ilmestyessä voi ennakoida. Kysymys kuuluukin: millaista teknistä kehitystä uusi Matrix-elokuva tulee ennakoimaan? Millaisia action-kohtauksia ja kamera-ajoja nyt nähdään? Paine keksiä jotain uutta on kova, ja yleisön odotukset ovat korkealla.

 • Keanu Reeves ja Carrie-Anne Moss mukana

Monille tärkein tieto on toki se, että Neon alkuperäinen näyttelijä eli jo 60 ikävuotta (!) lähentelevä Keanu Reeves on edelleen mukana. Samaten nuorten miesten päiväuniin lateksiasussaan noussut Carrie-Anne Moss on Trinityn roolissa. Jatkuvuus hahmojen ja näyttelijöiden kannalta on siis olemassa, eikä mitään täydellistä ”stand-alone”-tyylistä jatko-osaa olla näkemässä. Uusista näyttelijöistä mainittakoon Neil Patrick Harris, joka on ainakin sitcomien ystäville tuttu sekä Yahya Abdul-Mateen II. Morpheuksen hahmon jatkosta ei ole tietoa, mutta Laurence Fishburne ei ole mukana.

 • Mistä leffan juonessa on kyse?

Tällä haavaa Warner Bros -studio on onnistunut pitämään salaisuuksien verhon hyvin tiukasti kiinni, mikä ei ole onnistunut monien muiden vuoden odotetuimpien elokuvien kanssa. Matrix 4:n juonesta ja premisseistä ei tiedetä käytännössä mitään. Lana Wachowski ohjaa ja on mukana kolmen pääkäsikirjoittajan tiimissä, joten yhdessä pääosakaartin nimien kanssa voimme vain olettaa aiemmista osista tutun tarinan jatkuvan. Sen verran näyttelijöiltä on tosin kuulunut, että elokuvassa käsitellään myös ajankohtaisia teemoja – sitä kylläkään ei ole täsmennetty, mistä on kyse, ja miten käsittely näkyy. Niin kauan kuin oikeaa tietoa ei ole olemassa, voi yleisö viihdyttää itseään lukemalla netin villejä faniteorioita – ehkä ihan kaikki elokuvassa ovatkin klooneja…

 • Yhtäaikainen ensi-ilta eri kanavissa

Warner Brosin strategiaan vuodelle 2021 kuuluu elokuvien julkaisu sekä leffateattereissa että yhtiön HBO Max -suoratoistopalvelussa. Myös Euroopassa HBO:n palvelut muuttuvat HBO Max -brändin alla, kuten jo aiemmin on uutisoitu. Tämän on tarkoitus tapahtua vuoden 2021 loppupuolella. Voi siis olla, että myös me suomalaiset pääsemme nauttimaan Matrix 4:stä vielä tänä vuonna kotisohvalta käsin!

 • Toppi vai floppi?

Viime Matrix-elokuvasta on kulunut jo pian 20 vuotta, joten odotukset ovat luonnollisesti korkealla. Elokuva-ala elää samanaikaisesti murrosta suoratoiston rynniessä yhä vahvemmin mukaan kuvaan. Monella on pelko uuden Matrixin floppaamisesta, mutta toisaalta mukana on kokenutta ja sarjaa arvostavaa tekijäkaartia, joten korkeat odotukset ovat myös perusteltuja. Lisäksi on hyvä muistaa, että kakkos- ja kolmososat otettiin nekin fanien parissa positiivisesti vastaan.

4 thoughts on “Yleisön tärkeimmät odotukset tulevalta Matrix 4 -elokuvalta

 • 9.4.2021 at 12:47
  Permalink

  Niin! Äkkiä lisää hömppäviihdettä kansalle nyt kun on jopa merkkejä siitä että osa on herännyt tähän kaikkeen vedätykseen!

  Reply
 • 9.4.2021 at 13:00
  Permalink

  Siis jos oikeasti katsoo ja ymmärtää mistä Matrix 1:ssä on kyse niin se on henkilön henkisestä heräämisestä.

  Henkilö ymmärtää että maailma ei todellisuudessa ole se ruusuinen kuva (nainen punaisessa puvussa) joke meille esitetään maailmana. Vaan paljon rumempi, harmaampi ja kolkompi paikka jossa ihmisiä käytetään säälimättä hyväksi (paristo). Ja kun ihminen ymmärtää millainen maailma todella on, hän panikoi (oksennus). Koska samalla ymmärtää että maailma on liian pieni että voisi paeta minnekkään. Ja että joka kolkkaa hallitsevat samat ksavottomat oligarkit jotka määräävät kohtalosi ja tehtäväsi orjana tässä maapalolla (koneet).

  Kun tämän ymmärtää, ymmärtää miksi yksi ihminen onnistuu siinä missä sadat epäonnistuvat. Silloin kun ihminen ymmärtää ne lainalaisuudet millä maapallomme valtaapitäät toimivat, hän ymmärtää miten olla yhteiskunnassa kun haluaa (virtuaali matrix) ja miten kadota koneistolta kun itse niin haluaa (reaali maailma). Ja kun nämä kaikki yhdistetään siihen jäykkään hallintatapaan, jää välehin aina koloja (porsaanreiki) joita tavallinen ihminen voi käyttää hyödykseen auttaakseen itseään ja muita.

  Ja tästä on kyse: Ihmisten henkisestä heräämisestä!! Ja kun kasnakunnat sen ymmärtävät, pakolla pystyssäpidetyt valtarakenteet romahtavat ja ihmiset itse määräävät mitkä asiat ovat heille hyäksi.

  Monet vastaavat elokuvat ovat kassamangneetteja koska ihmiset alitajunnan tasolla ymmärtävät mistä on kyse, vaikka eivät kuitenkaan näe yhtäläisyyksiä omaan elämäänsä. Esimerkkeinä Liisa ihmemaassa ja Avatar. Niissäkin on kyse henkisestä heräämisestä.

  Kun tarpeeksi moni näkee tuon ykkösen ja miettii miksi Neo näyttää oven mutta jokaisen on itse siitä kuljettava. Niin ymmärtää milloin on herännyt todellisuuteen. Ja silloin ihmettelee miksei ennen ole ovesta kulkenut.

  Varoitus kuitenkin kaikille. Kuten Matrixissa niin myös tosielämässä: Todellisuus iskee päin kasvoja kuin märkä rätti. Eikä sitä sen jälkeen voi enää paeta vaikka haluaisi. Oletko valmis valitsemaan oikean pillerin? Vai elätkö mieluummin horroksessa hyväuskoisena?

  Itse olin herännyt jo vuosia ennen Matrixia ja käynyt saman kehityksen läpi. Voin sanoa että pari ensimmäistä viikkoa ovat ahdistavia. Tuntuu ettei saa henkeä. Mutta sen jälkeen ”Noe:na” liikkuminen tässä yhteiskunnassa on todella antoisaa.

  Reply
 • 9.4.2021 at 13:01
  Permalink

  eikös siellä hollywoodissa ollut ”ihan pieni” pedofiiliongelma jonka takia lukuisa porukka kaiken maailman tomhankseja myöten muuti ihan maastakin pois? kannattaako hollywoodia edelleen tukea?

  muutenkin: kolmos-osahan päättyi niin että lisäjatko-osat olisivat suhteellisen väkisin elvytetty?

  Reply
 • 9.4.2021 at 13:08
  Permalink

  Eikö se että jatkaa näiden massaelokuvien katsomista ja niitä harrastamista, ole juurikin itsessään BLUE PILL? Eka elokuva saattoi asiansa ajaa mutta….

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.