Hevostelua LIIKENTEESSÄ

Eletään vuodenaikaa jolloin hevosten näkyminen liikenteessä moninkertaistuu tuleville kuukausille. Vaikka tieliikenne laki muuttui viime vuonna, se ei tarkoita, että hevosta ei tarvitse varoa.

Liikenteessä tai tiellä saattaa näkyä ratsastaja tai hevonen kärryjen kera. Tilanne taju ja rauhallisuus sekä varovaisuus on hevosten suhteen valttia.

Taitava autoilija tietää seurata ratsastajan tai hevosten kanssa esimerkiksi jalkaisin  liikkuvan ihmisen mahdollista käsimerkkiä. Autoilija voi luottaa siihen, että hevosten kanssa liikkuva näyttää milloin voi ohittaa rauhallisesti tai milloin on hyvä pysähtyä.

Hevonen on pakoeläin ja voi rauhallisenkin luonteen omaavana pelästyä kovia yhtäkkisiä ääniä.

Yhteistyö onkin liikenteessä todella tärkeätä.

Ratsastamisen lisäksi saattaa olla tilanne jossa hevosia viedään laitumelle. Jos mukana on nuoria hevosia on todella tärkeätä toimia rauhallisesti.

Pian alkaa myös kevään ja kesän ratsastusleirit joissa on lapsia ja nuoria. On tärkeätä osata ratsastaa tai ajaa maastossa joten tämäkin taito tulee oppia käytännössä. Autoilijan rauhallisuus auttaa näissäkin tilanteissa paljon.

Hevosen kanssa liikkuva ihminen osaa tulkita hevosta. Autoilija joka ei hevosia välttämättä tunne, saattaa luulla hevosen olevan rauhallinen ja lähtee ohittamaan hevosta. Voi kuitenkin olla, että hevonen on vasta näyttänyt ensimmäisiä pelästymisen ja hermostumisen merkkejä ja se on rauhoitettavissa maltillisella toiminnalla: esimerkiksi ratsastaja saattaa tulla pois ratsailta ja jatkaa kulkua hevosta taluttaen. Tämän vuoksi on siis tärkeätä luottaa hevosen kanssa liikkuvan ihmisen antamiin merkkeihin.

Kärryillä liikkuva hevonen ilmentää samoja asioita ja edellyttää rauhallisuutta ja varovaisuutta liikenteessä. Kärryillä oleva ihminen kuitenkin harvoin voi siirtyä liikkumaan itse jalkaisin.

Hevostrailerissa saattaa matkustaa sairas hevonen tai esimerkiksi tamma pienen varsan kanssa. Hevosäiti voi suojella varsaa vaaroilta vahvastikin . Trailerissa saattaa olla myös nuori, ensimmäistä kertaa kyydissä oleva hevonen. Nuori hevonen voi reagoida ääniin voimakkaasti.

Traileria ja hevosautoa tavatessa koskee sama varovaisuus  isonkin hevosauton suhteen, sillä  hevonen kuulee liikenteen ja äänet moninkertaisesti ihmistä voimakkaammin ja selvemmin.

 

Hevonen kuulee lähestyvän kulkuneuvon jo kauan ennen ihmistä.

Hevosen kanssa liikkuva osaa tulkita hevosta koska hevonen ”kertoo” sen kanssa liikkuvalle ihmiselle auton lähestyvän.

 

Hevostraileri väistää tien varteen jos se on mahdollista. Trailerissa saattaa kuitenkin olla hevonen jonka kanssa se ei onnistu eli esimerkiksi sairas hevonen. Hevostraileri ei lisäksi voi liikkua yhtäkkisin liikkein, eikä se voi liikkua tien kaarteissa ja kääntymistä vaativissa tilanteissa nopeasti. Tämä johtuu hevosesta trailerissa.

Hevonen tasapainottaa itsensä trailerin liikkeiden mukaan.

Koska ratsukolla ja hevos ajokilla pitää nykyisin olla valot olisi toivottavaa, että jos tilanne on se, että valo ei toimikaan tai on esimerkiksi tippunut – ei autoilija tööttäile ja huutele asiasta.

On aika varmaa, että hevosen kanssa liikkuva korjaa valaistusta koskevan tilanteen heti kun se on mahdollista.

Auton töötti kannattaa jättää kokonaisuudessaan käyttämättä hevosia liikenteessä nähdessään.

Hevosen pillastumisesta liikenteessä tai trailerissa voi seurata vakavia ja kohtalokkaita tilanteita.

 

 

Aja rauhallisesti ja varovasti.

Pidä rittävästi välimatkaa, niin paljon kuin on mahdollista.

Odota hevosen kanssa liikkuvan merkkiä ja toimi sen mukaisesti.

Älä ohita jos ei ole pakko.

Jos ohitat, aja mahdollisimman kaukana hevosesta/trailerista ja rauhallisesti. Älä kiihdyttele. Myöskään ohittamisen jälkeen !

Moottoripyörille toivotaan malttia ja rauhallisuutta kuten edellä.

Mopoilijoiden on hyvä muistaa, että äänet mopoissa saattavat olla äänimaailmaltaan kovaäänisiä ja pelästyttää hevosen jopa vielä voimakkaammin kuin auto.

Lähivalojen käyttö suotavaa. Valojen räpsyttely toimii usein vain negatiivisesti.

 

Kiitos että välität ja pidät huolta omalta osaltasi, että hevosten – ja niiden kanssa on turvallista matkustaa !

 

https://www.liikenneturva.fi>hevonen-liikenteessä

 

 

 

 

Kuva: Liikenneturva

 

 

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.