Ravikatsauksen haastattelussa Kimmo Kemppi

Raviurheilun maailmassa Kimmo Kemppi on niin Suomessa kuin muualla maailmassa tunnettu nimi ja kasvot merkityksellisestä roolistaan ravihevosten jalostuksessa ja kehityksessä.

Kimmo Kemppi ja Kemppitalli ovat toteuttaneet huikeata menestystarinaa lämminveristen ravihevosten kasvattajana jo pitkään.

 

PASSIONATE KEMP OLI JOULULAHJA ÄIDILLE

 

 

Kimmo Kemppi tunnetaan alan rautaisena ammattilaisena ja raviurheilun moniottelijana, sillä hänen osaamisensa ja ammattitaitonsa perustuu ravihevosen kasvatukseen, uraan ja raviurheiluun laaja-alaisesti.

Ammattitaito ei näy pelkästään täällä koto Suomessa vaan myös mm Amerikassa. Amerikasta matka jatkui jokunen vuosi sitten Sveitsiin.

Tämän kevään aikana Kimmo Kemppi perheineen muuttaa Suomeen ja jatkaa kotimaan kasvatuksessa.

Lukuisia ennätyksiä rikkonut Passionate Kemp on Kemppitallin kasvatteja. Se on hienolla urallaan tienannut eniten lämminverisistä ravihevosista maassamme.

Muutto kiireiden keskeltä Kimmo Kemppi ehti vastailla kysymyksiin.

 

 

Milloin Kimmo Kemppi hurahti hevosiin ?

  • Ensimmäisen kerran pääsin raveihin 10-vuotiaana. Sen jälkeen pääsin isän mukaan aina silloin tällöin. Pelaaminen viehätti. Se oli nuoren pojan mielestä jännittävää. Kiersimme pelaamassa raveja kun olin 15-22 vuotias yhdessä Alaseppälän Martin kanssa ja 5-6 ravit viikossa. Voisin sanoa, että tunsin kaikki hevoset hyvin siihen aikaan. Pelaamalla pystyi silloin pärjäämään oikein hyvin kun ei ollut vielä internettiä joten meillä oli silloin enemmän informaatiota kuin muilla pelaajilla. Eli ensiksi siis pelaaminen ja lopulta sydämen vei itse hevonen.

 

Millaiset ovat olleet ensi askeleet hevosten parissa?

  • Ensi askeleet tulivat pelaamisen kautta. Ensimmäiset kilpahevoset tulivat meidän suvulle 1983, jolloin myös Ravitalli Kemppi perustettiin.
  • Vuodesta 1987 alkaen Ravitalli Kempillä on ollut kasvatus toimintaa. Silloin tuli ennen raveja, ravien aikaan ja lähdön jälkeen katsottua ja taputeltua omia kilpahevosia.
  • 15 vuoden iässä hevoset alkoivat kiinnostaa enemmän ja rupesin epäsäännöllisen säännöllisesti käymään Kalkkisissa jossa Ravitalli Kemppi piti siittolaa. Samoin silloin aloin opettelamaan hevosten käsittelyä ja niillä ajamista.
  • Ajokortin saatuani aloin käymään Perttusen Tapiolla ajamassa hiittiä kolmesti viikossa. Siitä jonkin ajan päästä sain oman valmennettavan hevosen nimeltä Competitive Kemp (17.0aly). Se kuitenkin myytiin pois ennenkuin pääsin sillä kilpailemaan.
  • Seuraava valmennettavani oli Dionysos Kemp (16.4ake) jolla saavutin urani ensimmäisen voiton valmentajana kuin myös ohjastajana.

 

Miten kasvatustoiminta alkoi ?

  • Kasvatustoiminta alkoi kun ensimmäiset omat kilpahevoset päättivät kilpailu-uransa ja ne päätettiin astuttaa.
  • Meillä oli maatila Kalkkisissa ja siellä oli tyhjää tilaa niin Teollisuusneuvos Martti Kemppi tykkäsi saada hevosia pihapiiriin mitä voi katsella. Siitä se sitten hiljalleen kasvoi Suomen suurimmaksi siittolaksi kun tammojen lisäksi aloimme pitämään siitos oreja.

 

Kasvatustoimintanne Suomeen palattuasi jatkuu Lahdessa. Millaisia palveluja talli tuottaa ja miten se työllistää suoraan ja välillisesti ?

  • Kemppitallilla on kahdessa paikassa siitostammoja: Asikkalassa Ranch Stablella 9 kpl ja Mikkelissä Suojalampi Stablella 2 kpl . Eli kasvatamme lämminverisiä ravihevosia.
  • Kemppitalli ostaa tammojen hoidon ja ylläpidon edellä mainituilta talleilta joten välillisesti työllistämme tallinpitäjiä, eläinlääkäreitä, oriaseman pitäjiä, kengittäjiä ja heinän tuottajia, rehun valmistajia, hevoskuljetus yrittäjiä muun muassa. Listaan voi lisätä paljon muitakin joita välillisesti työllistämme. Puhutaan useista kymmenistä henkilöistä.

 

Millainen työsarka on ravihevosen kasvattaminen ? Miten jalostetaan ja kasvatetaan menestyvä ravihevonen ?

  • Ravihevosen kasvattamisessa on pitkä työsarka. Noin 2 vuotta ja 4 kuukautta per hevonen. Kun ajatellaan aikaa astutuksesta varsan myyntiin. Yleensä varsa myydään kun se on 1v 6kk ikäinen. Joskus vielä myöhemminkin.
  • Menestyvän hevosen kasvattamisessa koetetaan antaa suvullisesti niin emän kuin isänkin puolelta parhaat mahdollisuudet. Genetiikkaan emme voi sen enempää vaikuttaa.
  • Tärkeätä on tamman hyvä hoito kun se kantaa varsaa, ja että se saa oikeita lisärehuja aina tietyssä vaiheessa raskautta.
  • Samoin varsan syntymän jälkeen ruokinta on tärkein asia. Myös varsojen käsittelyllä varsasta alkaen on merkitystä niiden käyttäytymiseen niin tallilla kuin radalla.
  • Uskomme pihatto kasvatukseen eli siihen, että hevoset saavat olla mahdollisimman paljon ulkona ja liikkua vapaasti.

 

Miten suuri merkitys on jalostuksella ollut raviurheilun kehittymiseen maailmalla ?

  • Ehkä sitä kautta, että ihmiset haluavat tulla katsomaan entistä nopeampia hevosia. Raviurheilun kehittymiseen vaikuttaa kyllä moni muu asia suuremmin kuin itse jalostus.

 

Millainen maa Suomi on ravihevosen kasvatuksessa verrattuna esimerkiksi Amerikkaan ?

  • Kyllä Suomi on ihan hyvä maa kasvattaa hevosia. Pidempi kesä antaisi tietysti hevosille paremmat lähtökohdat kuin mitä ne ovat nyt. Valo ja lämpö auttavat hevosia kehittymään nopeammin kuin kylmä ja pimeä.
  • Kylmät kelit vievät hevosilla energiaa itsensä lämpimänä pitämiseen ja täten energia ei riitä yhtä nopeaan kasvamiseen kuin lämpimämmissä olosuhteissa.

 

Miten raviurheilu on kehittynyt vuosien varrella Suomessa ja maailmalla ?

  • Jalostus menee eteenpäin kovaa vauhtia. Samoin tietyissä maissa on ollut suotuisaa kehitystä… Sitä useimmiten mitataan palkinto rahojen määrällä joka tuloutetaan takaisin lajiin palkintojen muodossa ja ne ovat olleet kasvussa.

 

Olet palaamassa Suomeen maailmalta ja sinulla on varmasti monenlaisia suunnitelmia kasvattamisen suhteen tuleviksi vuosiksi ?

  • Tässä on viimeisen vuoden aikana kasvatettu tammamäärää laadukkailla ja uusilla nuorilla tammoilla. Niillä mennään seuraavat vuodet, mutta on tärkeätä säännöllisesti uusia tamma kantaa sillä kaikki tammat eivät onnistu välttämättä itse siitoksessa. Tosin usein seuraavat sukupolvet tuottavat hyviä hevosia. Koitamme pitää laadukkaan tamma katraan noin kymmenessä tammassa.

 

Passionate Kemp on eräs kuuluisia ja menetyneimpiä kasvattejanne jota verrataan esimerkiksi legendaariseen Charme Asserdaliin. Millainen on Passionate Kempin tarina ?

  • Passionate Kemp oli niin sanottu ruma ankanpoikanen joka ei kelvannut kenellekään huippu treenarille puolitoista vuotiaana. Se oli kuitenkin minun ns ajokki ja itse tykkäsin siitä todella paljon. Koska se ei mennyt kaupaksi niin päätin antaa sen äidilleni joululahjaksi. Joulun jälkeen isäni oli sitä mieltä, että ei me voida sitä pitää kun ei olla tähänkään asti koskaan pidetty yhtään hevosta. Jos me pidettäisiin ja siitä tulisi se paras niin kaikki sanoisivat, että ne myy vaan ne huonot ja pitää parhaat itsellään. Ja niinhän tässä tapauksessa olisi käynytkin ! Voittosumma on kokonaisuudessaan 1.677.957 euroa !!!
  • Passionate oli meillä aina kaksivuotis kauden syksyyn asti. Itse ajoin tammalla opetuslähdön kesällä Jokimaalla sen ollessa kaksi vuotias. Passionate Kemp vaihtoi sitten syksyllä omistajaa. Se meni vaihtokauppana. Meille tuli ori siitokseen ja uudet omistajat Talli Hietsut saivat ”Passin” josta tuli erityinen tuhkimo tarina.
  • Tamma aloitti siitos uransa Ruotsissa jättäen sinne 4 kilpailu ikäistä varsaa. Viimeiset 2 varsaa on rekisteröity Suomeen joten se on tällä hetkellä Suomessa siitos tammana.

 

Millaisia ajatuksia sinulla on hevosalan ja raviurheilun tulevaisuudesta ?

  • Raviurheilu kilpailee ihmisten vapaa-ajasta siinä missä kaikki muutkin urheilu lajit. On tärkeätä saada lajin pariin uusia harrastajia jotta raviurheilu ja hevosala voivat hyvin myös tulevaisuudessa.
  • Kuitenkin hevosalan ja raviurheilun tulevaisuus on pitkälti valtiovallan päätöksien varassa. Ne päätökset ovat avain asiassa siihen miten elinvoimaisena hevosala ja raviurheilu pysyvät.
  • Mielestäni tulevaisuuden linjaukset eivät ole lajin kannalta aivan parhaat mahdolliset, mutta sen eteen eri henkilöt ja työryhmät tekevät kovasti työtä, että saisimme päättäjät ymmärtämään kuinka suuren määrän henkilöitä tämä ala työllistää suoraan ja välillisesti ja sen kuinka hieno laji hevosurheilu on.

 

 

Passionate Kemp

Tamma.

Syntynyt 2001

Isä Sonata Lobel

Emä Lindy Lane, ennätys 10,1 aly

Omistaja Talli Hietsut

Kasvattaja Ravitalli Kemppi

Voittosumma uralla: 1.677.957 e

Ennätys 10,4 aly

 

 

Kemppi talli:

 

 

Haastattelussa: Kimmo Kemppi

 

Kuva: Credit To Elgin ja 2021 syntynyt varsa Father Patrickista, Kimmo Kempin kuvagalleria.

  • Ehkäpä tästäkin varsasta kuullaan  tulevaisuudessa sillä, emän eli Credit To Elgin ennätys on 14,5 aly ja isän eli Father Patrickin ennätys huikea 08,6 aly ja voittosumma käsittämätön 2.327.645e

 

 

 

 

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.