Ravikatsaus esittelee raviratoja: Kokemäki

Suomessa on 43 ravirataa. Raveja ajetaan Suomessa joka päivä jouluaattoa ja joulupäivää lukuunottamatta. Toukokuusta syksyyn kilpaillaan kesäradoilla kuten Kokemäellä.

 

JUHANNUSRAVEIHIN KOKEMÄELLE

 

Suomalaisen raviurheilun pariin pääsee tutustumaan ympäri maata monipuolisesti. Löytyy ympäri vuoden toimivia ratoja sekä kesäratoja joissa varsinainen kilpailu toiminta on isoihin ravikeskuksiin verrattuna pienimuotoisempaa.

Kuitenkin juuri näiden raviratojen merkitys ympäri vuoden harjoittelu ratoina sekä monien ravihevosten uran ponnahduslautana kilpailutkin huomioiden on merkittävä. Niillä on myös suuri merkitys juniori toiminnassa sekä ravihevosten valmentamisessa.

”Ravirata on ravihevosen työpaikka ja monesti porukalla ajettavat hiitti-ravit ovat monelle hevoselle ainoa tapa oppia miten toimitaan sitten oikeissa raveissa kilpailu tilanteissa.

Rata on soikea ja kaarteet pitää oppia juoksemaan. Lisäksi pitää oppia juoksemaan vähintään kaksi kilometriä tasaisesti reipasta juoksua. Ei kuitenkaan vielä kilpailu vauhtia.

Monesti kotona vauhti on epätasaisempaa ja ajetaan lyhyempiä pätkiä. Lisäksi radan pohja on tasainen ja hevos ystävällinen pitemmän matkan harjoittelulle. Silloin myös harjoittelu on tehokkaampaa ja on mahdollisuus reippaampaan harjoitteluun kuin kotona ”, Meri Elomaa kertoo.

Ravirata harjoittelu on hyvin tärkeä osa ravihevosen valmennusta ja kehitystä. Ravihevonen harjoittelee viikottain aktiivisesti. Ravihevonen huippu-urheilijana tarvitsee samalla tavalla treeniä ja lihashuoltoa kuin urheileva ihminen.

Nuoret hevoset saavat rataharjoittelussa ensi kosketuksen ihmis yleisöön ja ratatunnelmaan.

Hiitillä tarkoitetaan kovavauhtista juoksua jolla pidetään yllä ravihevosen kilpailu kuntoa ja terveyttä monipuolisesti kilpailuja ajatellen.

Meri Elomaa, olet Kokemäen raviradan vastuu henkilöitä. Mikä on tittelisi ja tehtäväsi Kokemäen raviradan toiminnan suhteen ?

 • ”Olen Kokemäen ravirataa pyörittävän Sataravi Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Tehtävässä olen ollut 2015 lähtien.Hallitus työni Sataravin tiimoilta alkoi 2008.”

Olet myös raviohjastaja, valmentaja ja kasvattaja. Miten raviurheilu on kehittynyt vuosien saatossa ?

 • ”Raviurheilun kehittyminen näkyy etenkin ravihevosten tason parantumisena. Myös varusteiden, hoidon ja hyvinvoinnin parantuminen on ollut huomattavaa. Tietoa tulee valtavasti koko ajan lisää ja tutkimus- sekä kehitys työtä tehdään hevosten hyvinvoinnin parantamiseksi. Tämä koskee erityisesti terveydenhuoltoa ja sairauksien ennalta ehkäisemistä. Myös varuste puolella on valtavasti kehitytty. Esimerkiksi valjaiden istuvuutta on parannettu.”

Kokemäen ravirata kuuluu Satakunnan alueeseen. Millainen on radan historia ?

 • ”Kokemäen ravirata on perustettu 1940 luvulla sodan aikaan kun Porin ravirata tarvittiin sodan aikana muihin tarkoituksiin. Täällä on ajettu jo ensimmäiset ravit 1947. Sataravin toiminimi on ollut käytössä jo 1948.”

Miten rata työllistää välillisesti ja suoraan vuosittain?

 • ”Ravirata työllistää erityisesti ravikilpailu päivisin. Lisäksi mukana on lukuisa määrä talkoolaisia ja vapaaehtoisia toimihenkilöitä. Ympäri vuotisesti meillä on mm ratamestari.
 • Alueella on ammatikseen toimivia valmennus talleja tälläkin hetkellä 4 kpl. Pienempiä talleja löytyy saman verran. Hevosia alueella valmentautuu 60-80.  Lisäksi tulevat harraste hevoset ympäri maakuntaa.”

Kokemäen ravirata tunnetaan letkeistä kesä raveistaan. Esimerkiksi iloisista Juhannus raveista Kokemäki on suurelle osalle tuttu paikka. Millaisia raveja Kokemäellä saa käydä katsomassa ?

 • ”Kokemäellä ajetaan kesäisin muutamat kesäravit joissa pelataan myös totoa. Lisäksi on nuorisolle suunnattua poniravi kilpailu toimintaa. Myös harjoitus raveja ajetaan rennolla fiiliksellä ja joissa ei ole rahapalkintoja. Niissä ajetaan sovittua vauhtia porukassa hevosten tason mukaisesti.”

Miten radan toimintaa rahoitetaan ?

 • ”Raviradan toiminnan rahoitus tulee ravipäivien yhteistyö kumppani tuotoista, lipunmyynti tuotoista ja ravintola myynnin tuotoista. Veikkaus varoista maksettava toimintatuki on kilpailu päivä kohtainen.”

Miten ajattelet raviurheilun kehittyvän lähivuosina ?

 • ”Yhteiskunnan muutos paineissa  ja kilpailussa ihmisten vapaa-ajasta on toivottavaa, että hevosurheilu pysyy jo runsaan työllistävyytensäkin vuoksi. Raviurheilu ei ole pelkästään muutaman valmentajan elinkeino vaan se työllistää vuosittain 15 000 ihmistä vakituisesti sekä välillisesti vielä paljon enemmän.
 • Hevosten hyvinvointiin panostetaan entistä enemmän. Hevosurheilulla on vahva sija Suomalaisessa urheilussa.
 • Perinteiden kunnioittaminen on kiireiseen nyky-yhteiskuntaan tervetullutta vastapainoa.”

Onko teillä jokin erikoisuus tai ”must” juttu joka on ihan oma palvelu tai tuote ?

 • ”Kokemäellä saa ravipäivinä ”maan kuulua grillikanaa” jota ei ole tarjolla missään muualla Suomessa.”

 

 

Kokemäen kesäravit v 2021 starttaavat kesäiseen kilpailu kauteen lauantaina 22.5 päivä Suomenhevos raveilla.

Perinteiset Juhannus ravit ajetaan 26.6.-27.6.2021.

http://www.sataravi.fi

 

 

Haastattelussa: Meri Elomaa, Kokemäen ravirata

Haastattelija ja teksti: Teija Kangaslampi

Kuva: Kokemäen ravirata, Taru Peltosaari

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.