Mitä jokaisen aloittelevan yrittäjän tulisi tietää – TOP 5 vinkit

Oletko pohtinut yrittäjyyttä vaihtoehtona tai onko sinulla loistava liikeidea, jota kukaan ei ole vielä lähtenyt jalostamaan? Olemme koonneet viisi erinomaista vinkkiä liiketoiminnan aloittamiseen.

Liikeideaan ja -suunnitelmaan panostaminen on kaiken ydin

Kaikki alkaa liikeideasta ja liiketoimintasuunnitelmasta. Liikeidea on ensimmäinen askel, jota pohtiessa kannattaa miettiä idean ainutlaatuisuutta. Mitä harvinaisempi yritysidea, sitä kiehtovampi se voi olla. Suunnitelmallisuus tekee puolestaan yritystoiminnan tarkastelusta mahdollista. Sen aikana tarkastellaan, mitä aiotaan tehdä, ketä ovat kilpailijat samalla kentällä, mistä saada asiakkaita ja millaiset edellytykset yrityksellä on ylipäätään menestyä.

Etenkään liiketoimintasuunnitelmaan edetessä ei kannata jäädä pyörittämään ajatuksia vain omassa päässä, vaan apuun kannattaa yleensä ottaa yrittäjyyttä tai alaa hyvin tunteva henkilö neuvonantajaksi. Toimintasuunnitelma on jo ideaa konkreettisempi tuotos, jossa lasketaan investointikulut ja muut kulut sekä määritellään tarkemmin mitä tehdään ja miksi. Kun suunnitelmat ovat valmiina, on aika pohtia rahoituksen hankkimista käytännössä.

Starttirahat ja muut tuet yrittäjyyden alkuun

Jokainen yrittäjyyttä harkinnut on tietoinen starttirahoista. Starttiraha on tuki, jonka myöntää työ- ja elinkeinotoimisto. Tuen tarkoitus on auttaa uutta yrittäjää alkuun tukemalla häntä taloudellisesti. Starttirahaa saa puolen vuoden ajaksi, minkä jälkeen yrittäjä voi hakea vielä toista kuuden kuukauden tukea.

Tuessa on kuitenkin muutamia ehtoja, jotka hakijan on täytettävä. Näistä olennaisin on se, että rahaa voi saada vain sellainen yrittäjä, joka on saanut hyväksytysti hakemuksensa läpi ennen liiketoiminnan aloittamista. Takautuvasti rahaa ei nimittäin voi hakea. Toiminnan alkuun pääsemiseksi yrittäjä voi joutua ottamaan lainaa pankista. Yksi tapa saada takaus lainalle on hankkia sellainen Finnveran kautta. Myös Finnvera itse myöntää lainoja yrittäjille. Hyödyntää voi myös joukkorahoitusta tai pääomasijoittajia.

Kevytyrittäjyydellä voi kokeilla siipiään turvallisesti

Kiinnostaako yrittäjyys, mutta liikeidea vaatii vielä kehittämistä tai et ole valmis vielä sitoutumaan täyspäiväisesti yrittäjän arkeen? Silloin kevytyrittäjyys on yksi mahdollisuus liikeidean kokeilemiselle. Kevytyrittäjyys on yleistyvä työnteon muoto, ja kevytyrittäjille tarjotaan yhä monipuolisempia palveluita ja tukea. Osa-aikainen yrittäjyys antaa mahdollisuuden kokeilla, millaista olisi toimia yrittäjänä, miten markkinoida omia tuotteita ja palveluita ja tehdä uusasiakashankintaa.

Kevytyrittäjyyden aloittaminen on helppoa, sillä tarvitset siihen oikeastaan vain verokortin. Laskutus, verot ja muut kulut hoituvat palvelun puolesta, joten kevytyrittäjän ei tarvitse palkata välttämättä erillistä kirjanpitäjää. Kulut palveluissa ovat varsin kohtuulliset etenkin Freellä, jonka kulut ovat yhdet Suomen alhaisimmista kevytyrittäjille suunnatuista palveluista. Mikäli asiaan haluaa tutustua tarkemmin, kevytyrittäjyys ja sen monet käyttötarkoitukset selviää FREE.fi -palvelusta!

Huolehdi veroista ja taloudesta

Yksi merkittävimmistä juoksevista ja samalla ikävistä asioista on verotus. Verotuksen kunnolla hoitamatta jättäminen voi tulla erittäin kalliiksi, joten mistään pienestä asiasta ei ole kyse. Suomessa kuitenkin Verotoimistosta saa monipuolista apua, kun sitä aktiivisesti itse osaa pyytää. Pidä huolta siitä, että mahdollinen arvonlisävero tulee hoidettua kuten myös muut mahdolliset verot.’

Mitä tulee tilintarkastukseen, kannattaa se lähes poikkeuksetta ulkoistaa ammattilaiselle. Harvoin päätoimisella yrittäjällä on aikaa suoriutua yrityksen taloushallinnosta siinä mittakaavassa tehokkaasti siten, että aikaa jää enemmän varsinaiselle yrityksen pyörittämiselle ja kehittämiselle. Nykyään monet toimistot tarjoavat edullisia, tarpeeseen räätälöityjä palveluja pienille yrityksille.

Asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin

Tärkeintä uutena yrittäjänä on muistaa, että yrittäjän ei tarvitse jäädä yksin. Monet saavat neuvontaa ja tärkeitä vinkkejä jo yrityksen perustettuaan niin Uusyrityskeskukselta, TE-palveluista kuin Suomen Yrittäjien liitosta. Näiden virallisten tahojen lisäksi on järkevää tutustua alalla työskenteleviin henkilöihin niin kasvokkain kuin verkossa. Yksi hyvä tapa on seurata LinkedInissa samalla alalla pitkään töitä tehneitä kokeneita henkilöitä, jotka usein jakavat postausten muodossa vinkkejä ja kokemuksia työstä. Myös omista kokemuksista voi kirjoittaa – voit yllättyä positiivisesti siitä, miten tuntemattomat ihmiset antavat tukea ja neuvoa.

Uuteen yritykseen suhtautuu usein intohimolla, jolloin omasta vapaa-ajasta saattaa lähteä tinkimään. On paljon juoksevia asioita ja kehitysideoita, joita haluaisi viedä läpi. Lisäksi pitäisi hankkia uusia asiakkaita ja palvella jo olemassa olevia mahdollisimman hyvin. On kuitenkin olennaista muistaa, että elämässä tulee olla muutakin. Omille ajatuksille kannattaa antaa aikaa, nähdä ystäviä ja perhettä sekä pitää vapaita.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.