Pikavippien korot ovat laskeneet tuntuvasti

Pikavippien mainetta kalliina ja vaarallisina lainoina on aika tarkastella uudelleen. 

Vuoden 2019 korkokatto laski pikavippien kustannuksia merkittävästi, ja vuoden 2020 väliaikaisella korkokatolla oli suorastaan tuntuva vaikutus kulutusluottojen korkoihin. Pikavippi on ratkaisu heille, joilla ei ole antaa lainalle vakuuksia – mutta etenkin heille, joilla on kiire saada rahasumma käyttöönsä.

 

Pikavippi halpeni korkokattojen myötä

Pikavippien kallis maine pohjautuu faktoihin.

Ennen vuoden 2013 korkokattoa pikavippien korot saattoivat olla tuhansia prosentteja. Asiakas maksoi siis ottamansa lainan moninkertaisesti takaisin. Vuoden 2013 korkokatto koski alle 2000 euron luottoja. Niiden korko sai olla 50 % + viitekorko.

Korkokattojen uskottiin vaikuttavan epäsuorasti myös isompiin lainoihin.

Kuviteltiin, että kilpailu pitäisi korot kohtuullisina. Toisin kävi. Rahoituslaitokset alkoivat tarjota kuluttajille yli 2000 euron joustoluottoja, joiden korot saattoivat olla satoja prosentteja.  Joustoluotto tarkoittaa luottosopimusta, minkä puitteissa voi tehdä vaihtelevan kokoisia nostoja. Kun velan maksaa pois, vapautuu saman verran uutta lainapääomaa nostettavaksi. Vuonna 2019 tuli voimaan uusi korkokatto. Se laski kaiken kokoisten luottojen korot korkeintaan 20 prosenttiin. Lainan kulut saavat olla enintään 150 euroa vuodessa.

 

Väliaikainen korkokatto 2020 koskee myös pikavippejä

Vuoden 2020 koronapandemia johti väliaikaiseen korkokattoon, millä pyrittiin estämään suomalaisten ylivelkaantuminen koronakriisin takia. Väliaikainen koronaviruksen vuoksi asetettu korkokatto laski uusien lainojen korot korkeintaan 10 prosenttiin, ja se koskee myös pikavippejä 31.12.2020 asti. Vuoden 2019 tai 2020 korkokatolla ei kuitenkaan ole vaikutusta vanhojen lainojen korkoihin.

 

Pikavipin ja pankkilainan erottaa ehkä vain nopeus

Uuden pikavipin voi saada netistä suurin piirtein samalla hinnalla kuin pankkilainan.

Pikavipin ja pankkilainan erottaa tätä nykyä lähinnä nopeus.

Monella voi tulla vastaan tilanne, jossa pitää ihan oikeasti saada pikavippi heti tilille eikä vasta parin viikon päästä. Silloin ei ole aikaa pankkien pitkille käsittelyajoille.  Pikavippifirmat voivat käsitellä lainahakemuksen jo 15 minuutissa.

Jos lainapäätös on myönteinen, siirretään pikavippi välittömästi tilille. On enää pankeista kiinni, onko pikavippi tilillä 30 minuutin, saman päivän vaiko kahden vuorokauden sisällä. Viikonloppu voi hidastaa lainasumman siirtämistä.

Pikavippi sopii väliaikaiseen rahoitukseen – vaikka sitä pankkilainapäätöstä odotellessa.

Jokaisella meistä on tilanteita, jolloin rahaa tarvitaan heti, eikä vasta viidestoista päivä. Pikavipillä saattaa edelleen olla korkeampi korko kuin pankista saatavalla vakuudettomalla lainalla. Erotusta voi ajatella ikään kuin pikatoimituslisänä.

Pikavippivertailu paljastaa, mistä löytyy pikavippi pienellä korolla. Vertailu kannattaa tehdä, vaikka kyse olisi vain muutaman satasen lainasta. Pankit ja muut rahoituslaitokset laskevat lainan koron asiakaskohtaisesti.

Lainan korkoon vaikuttaa ennen kaikkea se, miten suurena riskinä luotonantaja lainan myöntämistä pitää. Jos asiakkaan maksukyky on hyvällä tolalla, voi lainan korko olla matala.  Rahoituslaitoksilla on näkemyseroja, joten pikavippien kilpailuttaminen säästää asiakkaan rahoja.

 

Muita eroja pikavipin ja pankkilainan välillä

Pikavipin ja pankkilainan välillä voi olla toki muitakin eroja kuin lainahakemuksen käsittelyn ja rahojen siirtymisen nopeus.

Pankkilaina voi olla myös vakuudellinen.  Vakuudellinen laina on pääsääntöisesti aina halvempi, mutta kaikilla ei ole antaa lainalle vakuuksia. Pikavippi on nimenomaan vakuudeton laina.

Netin rahoituslaitokset palvelevat heitä, joilla ei ole riittäviä vakuuksia tai joille pankki on jostain muusta syystä antanut pakit.  Vaikka luottotiedot olisivat kunnossa, voi pankki kieltäytyä antamasta lainaa, ja silloin ratkaisu voi löytyä pikavippifirmoista.

Viimeaikaiset korkokatot ovat hieman vaikeuttaneet lainan saamista.

Koska rahoituslaitos ei voi kompensoida korkeaa riskiä nostamalla korkoa yli säädetyn rajan, on asiakas voinut saada kielteisen luottopäätöksen myös netin rahoituslaitoksilta. Silloin kannattaa kokeilla pienemmän lainan hakemista, tai yhteishakijan metsästämistä.

Lähde vuoden 2019 lakiuudistuksen tietoihin:

 

https://valtioneuvosto.fi/-/1410853/ministeri-hakkanen-pikavippien-saantelyyn-tulee-kiristyksia-korkokatto-myos-yli-2000-euron-luottoihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.