Ravikatsauksen Esittelyssä KARI AHOKAS ja VIESKER

Ravikatsaus kurkistelee Suomalaisten ravivalmentajien arkeen.

Ja mistä on hyvä tämä kurkistelu aloittaa, niin tietenkin Kari Ahokkaasta ja Vieskeristä.

Tämän kaksikon tarina on todellinen huimaava menestystarina ja iloksemme saamme julkaista ihan tuoreen kuvan Vieskeristä ja Karista.

Haastattelussa Kari Ahokas itse, joka kertoo menneistä yhteisistä 27 vuodesta Vieskerin kanssa lämmöllä ja tyytyväisenä. Onhan Viesker tulkittu Suomessa kaikkien aikojen menestyneimmäksi Suomenhevoseksi raviradoilla unohtamatta jalostusta.

Kari Ahokkaan hevosmies ura on lähtenyt pikkupoika ajoista kun isä ja vaari puuhastelivat paljon työhevosten kanssa. Hevosten kanssa oli aina mukava touhuilla. Karin isä oli kova kauppamies ja hän myös myi hevosia. Kari teki monenlaista askaretta hevosten kanssa tienaten samalla karkkirahaa ja oppien monenlaisia hevosmies taitoja.

Ensimmäisiä Karin hoidokkeja oli Kim Karpo-poni joka on jäänyt lapsuus iästä hyvin mieleen. Myös muistoihin jäänyt tulinen lämminveri tamma Koodi oli pienen pojan ihastus kun isä sillä kilpaili mm silloisen Kouvolan rataennätyksen. Silloin ei pienellä Karilla ollut vielä asiaa sen tamman kärryille.

Mutta vuodet vierivät ja tieto taito lisääntyi ja Viesker tuli taloon sen ollessa nelivuotias.

 

Yhteistä matkaa ja uraa kuljettu 27-vuotta

”Se oli nuori ja vilkas oripoika tullessaan isolle tallille jossa piti jonkun aikaa ihmetellä uutta maailman menoa”Kari muistelee.

”Se oli erittäin energinen nuori hevonen”.

Viesker tuli aluksi treeniin velipoikansa Vilkerin kanssa. Kun Ahokkaat kuulivat Vieskerin tultua myyntiin se ostettiin miltei siltä istumalta. Vilkeri jatkoi piakkoin uuteen kotiin.

Viesker osoittautui todella taitavaksi ja halukkaaksi tehdä asiat hyvin. Sen kanssa oli helppo tehdä ja kilpailla.

Vieskerin kokonais palkintosumma kilpailu uralta kertoo paljon:

1 154 422 euroa !!! Käsittämätön summa.

Kovin aika autolähdössä 19,9 aly ja voltilla 22,5.

169 starttia ja 136 voittoa ! Kakkossijoja 17 ja

kolmossijoja 3.

Jalostuksessa Viesker ei ole ollut muutamaan vuoteen mutta pakasteena on käytettävissä edelleen.

Vieskerin pitkää ja hienoa uraa ei saa yhteen eikä kahteen juttuun joten kiteytetään olennaisinta ja kysellään millaisin mielin Kari menneitä vuosia muistelee ?

  • Hienoa, että on saanut nähdä ja kokea kaikki vaiheet vuosien varrella. Se oli niin massatoimintaa kun kilpailtiin ja kiireistä. Ei siinä kauheasti ehtinyt pysähtyä miettimään. Nyt jälkikäteen ymmärtää paremmin ja näkee asiat kokonaisvaltaisesti.

 

Karin ajatuksia alan kehityksestä 

Miten on ala muuttunut siitä kun Kari aloitteli radoilla ?

  • Kalusto nykyisin turvallista. Siihen aikaan ajettiin vaarallisillakin vehkeillä. Ison harppauksen ottanut ala turvallisuuden suhteen. Homma on myös paljon siistimpää nykyisin, Kari kertaa.

Millainen on hyvä hevosmies?

  • Osaa lukea hevosta. Pitää olla monena; reenarina, tallityöntekijänä ja vaikka missä ja olla nöyrä. Ikinä ei ole valmis. Hevonen työkaverina on kiva ja kiva tehdä yhdessä ja nähdä muutos ahkeran työn tuloksena, Kari tuumii.

 

Viesker nyt 31-vuotias

Vuosittain Jyväskylässä Viesker- raveissa saa tavata tämän hienon kaksikon; Karin ja Vieskerin. Tänä vuonna herrat ihastuttivat yleisöä taas kerran hienossa säässä. Komeassa kunnossa kummatkin. Vieskeriä saa rapsutella ja silitellä. Siitä se pitää selvästi. Kari toteaakin nauraen, että ” me kumpikin pidetään paapomisesta. Vieskeristä on tullut vanha lutunen ukko”.

Sitä käy nuoret tytöt välillä hoitelemassa ja ei askeltakaan ota kun on tallissa paijattavana. Niin kovasti tykkää, että seisoo vaan ja nauttii, nauraa Kari.

Miten Viesker voi ja millainen on sen normaali päivä:

  • Viesker voi hyvin. Kesällä vähän vaikeata jos oikein kuumaa mutta nyt taas piristyy kun syksyyn päin mennään, Kari toteaa.

Tyypillinen suomalainen siis.

Vieskerin päivä alkaa n 6.30 puuroilla ja pöperöillä ja 7.30 se viedään ulkoilemaan.

Kolmen, neljän aikaan päivällä se jo tulee portille huutelemaan, josko pääsisi sisälle.

Siitä sitten mennään talliin jossa iltaruuat odottavat.

Nyt ehtii Karikin vähän muuta harrastella Vieskerin eläkepäivien ohessa. ”Kalastaminen ja polttopuiden teko ovat mieluista puuhaa ”, Kari kertoo.

 

Aurinkoista ja värikästä syksyä Vieskerille ja Karille !

 

 

VIESKERIN MERIITTEJÄ

Isä Vokker, emä Vieska ja emänisä Jaska.

Kasvattaja Eero Luukkanen.

 

RAVIKUNINGAS 1996-2000

KYLMÄVERIHEVOSTEN SUUR-HOLLOLA-AJO 1997-2000,2003

SUURMESTARUUS 1996-1998,2000,2002

POHJOISMAIDEN MESTARI 1995-1999

RUOTSISSA ELITKAMPEN 1996-2000

NORJASSA BJERGEN TGN SPRINTEN 1997,1999-2000

NORJASSA VINTILLA – AJO 1996

NORJASSA SÖRLANDETS ELITELOP 1998-1999

 

Viesker on hyväksytty kantakirjaan 1. palkinnolla 6 vuotiaana. Se on ensimmäinen Suomenhevonen, jonka palkintosumma on ylittänyt miljoonan euron rajan ja sillä on enemmän jälkeläisiä kuin millään muulla Suomenhevosella: vuosina 1997-2019 on syntynyt 1500 jälkeläistä joista 756 voittanut yhdessä n 12,5 miljoonaa euroa. Lisäksi tulevat yksittäiset jälkeläiset tienisteillään.

Se on myös ensimmäinen Suomenhevonen joka alitti kilometriajan 1.20 Mikkelissä 2002 ajalla 1,19.

 

 

 

 

Haastattelu ja teksti  syyskuu 2020

Haastattelussa : Kari Ahokas

Kuva: Viesker ja Kari Ahokas kuvattu syyskuussa 2020, kuvaaja: Johanna Huikko

 

 

 

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.