EU:ssa kiellettiin makusavukkeet – chicagolaiskauppiaat haluavat pitää ne myyntihyllyillä

Chicagon päättäjät käyttävät samaa perustetta makusavukkeiden kieltämiseen kuin EU:ssakin käytettiin: makusavukkeet vetoavat nuorisoon ja saavat heidät aloittamaan tupakanpolton.

Perusteista huolimatta bensa-asemat, päivittäistavaramyymälät, tupakkakaupat ja niitä edustavat kaupparyhmittymät vastustavat kiihkeästi makusavukkeiden poistamista myynnistä, ja asian eteneminen on nyt pysähtynyt kaupunginvaltuustoon.

Kun kaupungin terveyden ja ihmissuhteiden valiokunta käsitteli asiaa virtuaalikokouksessa, se sai vastaansa ”lumivyöryn” vastustusta.

Bensa-asemien, päivittäistavarakauppojen ja tupakkakauppojen omistajat ja niitä edustavat tahot syyttivät valiokuntaa ”potkimisesta silloin kun ollaan jo valmiiksi heikoilla”.

Hankkeen vastustajien mielestä kauppiaat ovat kohdanneet jo kaksi takaiskua: ensin koronaviruspandemian ja sen jälkeen kauppojen ryöstelun mielenilmausten yhteydessä. Monet kaupoista eivät olleet varautuneet näihin takaiskuihin vakuutuksilla.

Tupakkatuotteet muodostavat tyypillisen chicagolaisen bensa-aseman myynnistä 40 prosenttia, josta makusavukkeiden osuus on 52 prosenttia. Hakiessaan tupakkaa asiakkaat ostavat samalla myös muita tuotteita.

”Tiedossani ei ole dataa, joka todistaisi, että piipputupakka kasvattaisi suosiotaan nuorison keskuudessa. Ei myöskään purutupakka. Tai edes mentolisavukkeet. Mutta kaikki nämä tuotteet on sisällytetty ehdotukseen”, sanoi Tanya Triche Dawood, Illinoisin vähittäismyyjien yhdistyksen varatoimitusjohtaja ja asianajaja.

Hankkeen vastustajien mielestä makusavukkeiden myyntikielto tarkoittaisi niiden myyntiä pimeästi, myynti- ja verotulojen pienenemistä, myyntihenkilökunnan vähentämistä ja myyntipisteiden sulkemista.

EU:ssa mentolisavukkeiden kielto tuli voimaan 20. toukokuuta 2020. Laitonta ei ole kuitenkaan savukkeiden omatoiminen maustaminen, mihin netistä löytyy ohjeita, kuin ei myöskään tupakan kasvattaminen purkissa tai pihalla.

Lähde: Chicago Sun Times

3 thoughts on “EU:ssa kiellettiin makusavukkeet – chicagolaiskauppiaat haluavat pitää ne myyntihyllyillä

 • 7.7.2020 at 15:24
  Permalink

  Niin EU:ssa kuin Chicagossa päättäjät eivät pysty poistaamaan todellisia epäkohtia, joten kieltävät pikkuasioita. Näin luodaan mielikuva, että asiat olisivat hallinnassa.

  Tämä on sama juttu, kuin jos palokunta kieltäytyisi tuhkahduttamassa paloa ruiskuttamalla vettä tulipesäkkeisiin. Sensijaan palomiehet johtonsa määräyksestä kiertelisivät paikalle kertyneiden ihmisten joukossa muistuttamassa, ettei tupakkaa saa polttaa ja samalla takavarikoisivat sytyttimet.

  Reply
 • 7.7.2020 at 18:09
  Permalink

  Purkissa kasvattaminen saattaa olla haastavaa tupakka on kuitenkin aika iso kasvi syksyllä, mulla on kyllä purkissa kasvaneita tomaatteja ostin ne lidlistä yhdessä purkissa on n.4-5 tomaattia., Kavattaisin mielummin jossain ruukussa jotta se saa valoa.

  Reply
 • 7.7.2020 at 18:48
  Permalink

  Eu se puuttuu lillukan varsiin kun oikeitakin ongelmia olisi. Ai niin EU:n ainoa tarkoitus on kerätä ongelmia.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.