Lapin poliisi: Lappilaisten vesiliikennetaidoissa parantamisen varaa

Vesillä liikkumisen suosion kasvu on huomattu poliisissa. Monet eivät tunne vesillä liikkumisen sääntöjä sekä lähtevät vesille alkoholin vaikutuksen alaisena. Poliisi on huolissaan mahdollisista seurauksista, sillä kokemattomuus, alkoholi ja vesistöt ovat huono yhdistelmä.

Poliisi valvoi vesiliikennettä Meri-Lapin alueella viikonloppuna. Vesijettipartio teki yhteensä 87 tarkastusta ja osallistui yhdessä merivartioston kanssa useaan meripelastustehtävään.

Nuoret pelastettiin keskeltä Tornionjokea

Lauantaina poliisi pelasti nuoret, jotka ajelehtivat kahdella kumilautalla keskellä Tornionjokea, eivätkä päässeet omin voimin rantaan. Lopulta nuoret pääsivät rantautumaan Ruotsin puolelle saareen, poliisin droonin löytäminä ja vesiskootteripoliisien avustamina. Voimakkaat virtaukset, aallokko ja nopeat säätilan muutokset voivat yllättää kokemattoman vesillä liikkujan.

Vesillä liikkujan tulee perehtyä vesiteiden sääntöihin

Viikonlopun vesiliikennevalvonnan havaintojen perusteella vesillä liikkujat eivät ole perehtyneet vesiliikenteen sääntöihin tai säännöt ovat päässeet unohtumaan. Jos väylämerkit ja lateraaliviitat kuulostavat vierailta, vesiteiden säännöt voit kerrata Traficomin sivuilta ja vesiliikennelaista. Ohjeita turvalliseen merellä liikkumiseen löydät myös Rajavartiolaitoksen nettisivuilta. Sääntöjen noudattaminen sujuvoittaa vesiliikennettä ja vähentää huomattavasti vaaratilanteita.

Poliisi kehottaa veneilemään vain vesiselvänä

Huomattava määrä vesiliikennevalvonnan aikana tarkastetuista vesillä liikkujista oli nauttinut alkoholia ennen vesille lähtöä. Vaikka 1,0 promillen rangaistavuusraja ei puhallutuskokeissa ylittynytkään, tulee vesillä liikkujan tiedostaa, että alkoholin vaikutuksen alaisena veneillessä altistaa itsensä ja muut onnettomuuksille.

Viikonlopun valvonnan aikana sattui yhteensä kolme meripelastustapahtumaa, joista yhdestä vesiliikenneonnettomuudesta kirjattiin rikosilmoitus vesiliikennejuopumuksesta ja myös toiseen meripelastustapahtumaan liittyi alkoholin käyttöä. Alkoholin käytön ja onnettomuusalttiuden yhteys on selvä.

Lähde: Lapin poliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.