Kansalaisjärjestöt saavat yhteensä 1,2 miljoonaa euroa valtionavustusta ruoka-apuun

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 1,2 miljoonaa euroa valtionavustusta ruoka-apuun vuoden 2021 loppuun saakka. Tukea ruoka-avun koordinointiin ja toteuttamiseen saa kolme valtakunnallista järjestöä: Samaria rf. (983 000 euroa), Työttömien keskusjärjestö ry (120 000 euroa) ja Suomen Punainen Risti (97 000 euroa).

Ruoka-avun jakaminen on muotoutunut järjestöjen vakiintuneeksi toiminnaksi, joka tavoittaa arviolta 20 000—25 000 henkilöä viikoittain. Ruoka-apua saaneet ovat pääasiassa perusturvaetuuksien varassa eläviä ja heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä. Koronapandemian aikana ruoka-avun piiriin on hakeutunut enemmän avuntarvitsijoita, mm. lapsiperheitä ja nuoria.

Avustushaku suunnattiin ruoka-apua toteuttaville yleishyödyllisille yhteisöille, järjestöille ja säätiöille. Covid-19-epidemia on haastanut järjestöt löytämään uusia ratkaisuja ruoka-apua tarvitsevien auttamiseksi. Valtionavustuksen myöntämisessä haettiin tarkoituksenmukaisia ratkaisuja tilanteen helpottamiseen.

Kaikilla avustusten saajilla on vakiintunutta toimintaa ruoka-avun järjestämisessä ja kehittämisessä. Ne myös toimivat joko valtakunnallisesti tai verkostoituneesti usealla alueella. Valtionavustuksen saajille on asetettu yhteistyövelvoite päällekkäisyyksien välttämiseksi.

Avustuksen myöntämisessä painotettiin ruoka-apua antavien yhdistysten toiminnan tukemista ja sen kehittämistä valtakunnallisesti yhteneväisin periaattein. Lisäksi haluttiin varmistaa maantieteellinen kattavuus sekä toiminnan vaikuttavuus ja pitkäjänteisyys.

Valtionavustusten hakuaika oli 1.4.-15.4.2020. Määräaikaan mennessä hakemuksia tuli 13 kappaletta.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.