5G-verkkotoimiluvat myönnetty – Rakentaminen alkaa heinäkuussa

Valtioneuvosto myönsi 26 gigahertsin taajuusalueen verkkotoimiluvat Telia Finland Oyj:lle, Elisa Oyj:lle ja DNA Oyj:lle huutokaupan tuloksen mukaisesti 17.6.2020. Teleoperaattorit voivat käyttää taajuuksia huippunopeiden langattomien 5G-verkkojen rakentamiseen heinäkuusta alkaen. 

– Suomen 5G-verkot laajenevat vauhdilla ja nyt saamme lisää taajuuksia käyttöön. 5G:n ansiosta data kulkee entistä nopeammin, verkkojen yhteysviive lyhenee ja Suomessa voidaan kehittää uusia digitaalisia palveluita, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom huutokauppasi toimiluvat 8.6.2020. Huutokauppaan osallistuivat Telia, Elisa ja DNA, jotka maksavat kukin toimiluvasta seitsemän miljoonaa euroa. Jokainen teleyritys voitti huutokaupassa yhden kolmasosan myynnissä olleista taajuuksista. Huutokauppa tuo valtiolle tuloja 21 miljoonaa euroa.

Taajuusalue 26 gigahertsiä (25,1-27,5 GHz) soveltuu suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen paikoissa, joissa datan käyttötarve on erittäin suuri, kuten liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa. Taajuusalueen alempi osa 24,25-25,1 gigahertsiä eli 850 megahertsiä taajuuksia jätettiin huutokaupan ulkopuolelle ja varattiin paikallisten verkkojen rakentamiseen. Paikallisia verkkoja voitaisiin rakentaa tulevaisuudessa esimerkiksi satamiin ja teollisuuslaitoksiin, mikä mahdollistaa liiketoiminnan digitalisaation kehittämisen.

Kaupallisten 5G-palveluiden tarjontaa on Suomen lisäksi Euroopassa noin kymmenessä maassa. Euroopassa 5G:n rakentumisen kannalta tärkeiksi on tunnistettu taajuusalueet 700 megahertsiä, 3,5 gigahertsiä ja 26 gigahertsiä. Kaikki kolme taajuusaluetta on Suomessa nyt myönnetty langattoman laajakaistan käyttöön. 5G-verkkoa on rakennettu vuodesta 2019 alkaen Suomessa yli 30 paikkakunnalle.

Taajuusaluetta 26 gigahertsiä voidaan käyttää 5G-verkkojen rakentamiseen 1.7.2020 alkaen. Toimiluvat ovat voimassa 31.12.2033 saakka Manner-Suomessa.

5G-verkot ovat nostattaneet paljon sekä keskustelua, että epäilyjä verkkojen terveellisyydestä. Jopa koronavirusta on eräiden salaliittoteorioiden mukaan yritetty sälyttää 5G-verkkojen harteille.

Lähde:LVM

15 thoughts on “5G-verkkotoimiluvat myönnetty – Rakentaminen alkaa heinäkuussa

 • 17.6.2020 at 17:37
  Permalink

  Haista kaa mätä aivopesty lammaslauma vittu! Lapsenne sairastuvat vakavasti joka on ihan oikein teille ihmis jätteelle! Israelissa kehitetty mutta eivät itse ota sitä käyttöön Israelissa ja tumppi ei halunnu maralagoon 5g verkkoa! Ymmärrättekö enää yhtään mistään mitään tyhmät lampaat!

  Reply
 • 18.6.2020 at 02:40
  Permalink

  Digi-digi, 5G,6G,7G,8G. Eikö mikään riitä?
  Lisäksi datakeskuksia ympäri maailmaa, mihin kaikkea dataa säästetään?
  Tulee sekin päivä jolloin auringonpurkaukset tuhoavat kaikki saatanan bitit. Siitäs saatte.

  Reply
 • 18.6.2020 at 08:37
  Permalink

  Suurin osa kommentoijista jos muuttaisi haja-asutusalueille niin näitä ongelmia ei olisi. Haja-asutusalueella eivät edes 4G verkot toimi tarpeeksi voimakkaasti että sielä saataisiin luvattuja siirtoja. Eli ilma on huomattavasti puhtaampaa.

  Ja sittten operaattoreihin: Telia on ruotsalainen operaattori joka vie voitot verotta Ruotsiin. Elisa on englantilainen operaattori joka vie voitot verotta Iso-Britaniaan. No, DNA ei ole juuri sen parempi australialaisten omistajiensa kanssa, mutta maksavat ne paikallisten operaattoreiden kautta veroja Suomeen. On siis valintojen aika!! Haluaako korkeamman tuloveroprosentin vai maksaako sen esim. operaattorin kautta?

  Muistatteko kun Sonera (Posti ja Tele) osti Saksasta taajusalueita -90 luvun alussa? Saksalaiset hylkäsivät ostetut taajuudet heti eivätkä ostaneet suomalaiset operaattorin SIM:ejä. Meidän tulisi toimia samalla
  tavalla. Hylätä ulkomaalaiset operaattrit kylmän tylysti. Se toisi suomalaisille vaurautta ja työtä. Kyllä Sonera myy kaiken Suomesta pois paikallisille yrityksille heti kun se ei enää tee puoltatoista miljardia puhdasta voittoa suomalaisten tyhmyydellä.

  Reply
 • 18.6.2020 at 10:45
  Permalink

  Maailma on tullut hulluksi. Taivaalle aiotaan ampua 32.000 satelliittia, jotta kyyläysverkot ulottuisivat kaikkialle. Teknologian kehittelijät olisivat voineet halutessaan suunnitella verkon, joka korkeatehoisena tavoittaa vain sitä haluavat. Nyt valittiin universaali teknologia, joka pakkosyöttää kansoille sekä turhan säteilykuorman että kyyläyksen eli lopettaa yksityisyyden kaikkialla maailmassa. Tämä itsessään täyttää jo rikoksen tunnusmerkit. Jokainen tietoliikenneteknologiaa suunnitteleva, valmistava ja kauppaava on tästedes luettava rikollisten joukkoon. Ikävä kyllä. Olisitte voineet toimia eettisemmin, mutta ette toimineet.

  Reply
 • 18.6.2020 at 13:44
  Permalink

  Niin mutta onhan se ilmastonmuutosta torjuvaa että Elon Musk ampuu 2000 rakettia taivaalle saasteineen päivineen, ja että aloitetaan 200 uutta kaivosta jotta 5G laitteistojen tuhansien miljardien laitteet voidaan valmistaa harvinaisista ja tavallisista aineista?

  Reply
 • 18.6.2020 at 13:56
  Permalink

  Monta maatan missä koko 5g pistettii jäähylle, luultavasti pysyvästi, mutta ei suomessa, ei.
  Täällä maassa ei haluta muuta kun tappaa koko kansa veroilla ja myrkyillä.
  Yhden ison myrkyn kuitenkin voi vältää, palmuöljy.
  Sitä on lähes 90% leipomoiden makeissa tuotoksissa.
  Tuo aine jota käytetään kuten polttoöljyä maailmalla mutta suomalaiset syö sitä, terveyviranomaisten tehdessä ei yhtään mitään.
  Palmyöljy rinnastetaan jopa pahempana syövänaiheuttajan mitä tupakka, siitä voi päätellä mikä myrkky tuo on.
  Olen ollut yhteuydessä moniin leipomoihin siitä miksi ne tuota myrkkyä käyttää, vastaus on ollut lähes kaikissa ”ei ole vastaavaa ainetta vielä löytynyt, joten käytämme palmuöljyä siihen saakka”
  Yksi leipomo lopetti palmuöljyn käytön, aika ihmeellistä sillä tuo tapahtui samalla viikolla kun soitin ko leipomoon.
  On se nyt helvetti kun ees korppuja muka voi valmistaa ilman tuota myrkkyä.

  Reply
 • 18.6.2020 at 16:05
  Permalink

  Hienoa että maailman kolmesta suuresta verkkoyhtiöstä 2 on pohjoismaissa ja toinen suomalainen. Nyt vain kaikki mahdollinen tuki näille kiinan polkumyyntiä vastaan.5G on erittäin tärkeä edistysaskel .

  Reply
  • 18.6.2020 at 16:14
   Permalink

   Edistysaskel suoraan hautaan.

   Reply
  • 18.6.2020 at 22:10
   Permalink

   Mikähän suomalainen verkkoyhtiö on maailman suurimpia?

   Reply
 • 18.6.2020 at 19:25
  Permalink

  Shungiitti kivillä voi vähentää säteilyhaittoja. Niissä on buckminsterfullereeni C60 hiilimolekyylejä joilla on myös ikääntymistä hidastavia ja parantavia vaikutuksia. Voi tehdä myös shungiitti vettä jossa niitä saa veden mukana. Venäjän Karjalasta voi ostaa.. https://bit.ly/3czu2Ux

  Reply
 • 18.6.2020 at 22:11
  Permalink

  26 000 tutkijaa ympäri maailmaa on esittänyt huolensa 5g:n turvallisuudesta. Miten on mahdollista että ihmisten terveydellä ei ole enää väliä. Onko tämä todella sivistysvaltio???

  Reply
 • 19.6.2020 at 01:28
  Permalink

  5G-verkkotoimilupien myöntäjät pitäisi ampua paikalla!

  Reply
 • 19.6.2020 at 09:01
  Permalink

  5G on terveydelle vaarallinen. Sen ovat lukuisat tutkimukset kiistatta osoittaneet. Nykyinen datasiirron nopeus ja laatu riittää vallan hyvin. Mihin ihmeeseen meillä on kiire, kun jatkuvasti pitää nopeuttaa ja nopeuttaa. Ja toisakseen, silloin kun tuli 4G, niin toitotettiin että tiedonsiirto nopeutuu. Henkilökohtaisesti en huomannut mitään eroa nopeudessa. Vastuutonta hommaa koko 5G. Koronaan 5G liittyy siinä mielessä, että 5G:n säteily aiheuttaa elimistön hapenottokykyyn vaikutuksia, jolloin elimistö ei kykene käyttämään happea hyväkseen. Tulee siis hengitysvaikeuksia. Niin kuin on sanottu koronan oireisiin liittyvän. Huvittavaa on se, että jutun loppulauseessa vedettiin tämä salaliittoteoria-asia taas esille. Tätähän on jo Kennedyn murhan ajoilta asti käytetty keinona tukkimaan kriittisten mielipiteiden esittäjien suut. Niin, että silleen. Päättäjäksihän pääsee aina myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole tehtäviensä tasalla.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.