Viihdettä kotiin ja matkaan – Edes bittimaailma ei rajoitu neljän seinän sisälle

Kuten aiemmin kerroimme, internetin käyttö on lisääntynyt melkoisen paljon ympäri maailman. Mm. tähän liittyen viihteelle on kysyntää enemmän kuin miesmuistiin. Ihmiset liikkuvat enemmän ulkona, kuluttavat enemmän video- ja striimauspalveluita ja mm. lukevat enemmän. 

Esimerkiksi äänikirjojen kulutus on lisääntynyt suorastaan räjähdysmäisesti. Alkuvuoden aikana kansainvälinen ääni- ja e-kirjapalvelu BookBeat on kasvattanut liikevaihtoaan huimat 79% eikä muutkaan alan toimijat jää ”pekkaa pahemmaksi”.

Video- ja striimauspalveluista esimerkiksi Netflixin käyttö on niinikään lisääntynyt ympäri maailman ja vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana palvelu saikin 15,7 miljoonaa uutta asiakasta. Helsingin Sanomien artikkelissa konsulttiyhtiö Futuresourcen analyytikko David Sidebottom totesi, ettei Netflixin kaltaisten palveluiden tarvitse enää tulevaisuudessa keskittyä niinkään uusien asiakkaiden hankintaan, vaan pyrkiä pitämään kiinni jo hankkimistaan asiakkaista. Tähän peilaten Netflixin päätös jäädyttää kaikki tuotantonsa ympäri maailman, ei ehkä ollut kaikkein viisain päätös.

Myöskin suomalaisten suoratoisto-palveluiden kysyntä on viime kuukausina kasvanut melkoisesti ja esimerkiksi C-More:n myynti kaksinkertaistui lyhyessä ajassa.

Viihdettä siis kulutetaan paljon, mutta kaikki mitä kulutetaan, myöskin kuluu ja uusia tapoja viihtyä olisi keksittävä kuin likuhihnalta. Hyviä vinkkejä kaivataan ja vaikka palveluiden tarjoajat tuntuvat tekevän parhaansa asiakkaidensa tyydyttämiseksi, saattaa se ”paatuneinkin” Youtuben kuluttaja, online-pelaaja tai lukutoukka ajoittain tympääntyä tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

Bitit kulkevat pihallakin – Jos niitä kaipaa

Mikä sitten eteen kun kaikki sähköiset keinot on loppuun kaluttu ja tuntuu, ettei bittimaailma tarjoakaan mitään uutta? Aina on se luonto… Ulkoilma, jonne jokaista on lapsesta asti patisteltu, mutta joka valitettavan usein tuntuisi jäävän virtuaalitodellisuuden varjoon ihmisen rajallisesta vapaa-ajasta kilpailtaessa. Ajanvietteen lisäksi on tutkittu tosiasia, että ulkoilma vaikuttaa positiivisesti niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin.

Näiden kahden vaihtoehdon, bitti- ja todellisen maailman ei kuitenkaan tarvitse olla toisiaan poissulkevia, vaan esimerkiksi äänikirjoja, videopalveluita ja erilaisia pelaamisen muotoja voi yhtä hyvin harjoittaa ulkoilmassa kuin neljän seinän sisälläkin. ”Tabletti tai älypuhelin matkaan, varavirtalähde taskuun ja puistoon”- saattaisi kuulostaa monellekin houkuttelevalta neuvolta kevätkelien alati lämmetessä.

Toki virtuaalitodellisuuden tarjoamien tieto- sekä viihdepalveluiden ja tuotteiden lisäksi on myöskin perinteisempiä vaihtoehtoja. Vaikka kuvaputkitelevision ja jatkojohdon kantaminen lähimetsään ei olekaan se loistavin ratkaisu, esimerkiksi perinteinen kirja kulkee mukana kuten ennenkin. Monet kirjastot tarjoavat palveluitaan etänä, varauspalveluiden ynnä muiden muodossa ja nyt on aikaa lukea – sillä monet kirjastot ovat myöskin ilmoittaneet, etteivät ne peri myöhästymismaksuja kirjastojen kiinnioloajalta.

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.