Reijo Tossavainen: Suomen koronalinja edesvastuuton

Koronavirus rantautui Suomeen muita Euroopan maita myöhemmin. Siksi hallituksen jahkailusta huolimatta torjuntatoimet käynnistyivät vain muutaman päivän myöhässä. Silti rajoitustoimet ovat tehneet tehtävänsä. Koronaan sairastuneiden ja kuolleiden määrä on saatu pysymään kohtuullisena.
 
Entä tästä eteenpäin? Pääministeri Sanna Marin julisti sunnuntaina, että ”emme pysty pysäyttämään tautia, emmekä pyri siihen, koska se on mahdotonta”.
 
Ei se ole mahdotonta. Esimerkiksi Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern sanoi maanantaina, että ”Uusi-Seelanti on onnistunut pysäyttämään koronaviruksen laajamittaisen ja huomaamatta tapahtuvan leviämisen”.
 
Uudessa-Seelannissa voidaan pikkuhiljaa palata normaaliin elämään. Suomessa THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan koronahuippu on vasta kaukana edessäpäin. Rajoituksia hieman löysätään, mutta koronasairastumiset ja kuolemat ilmeisesti jatkuvat suurinpiirtein nykyisessä laajuudessa useita kuukausia, ehkäpä noin vuodenvaihteeseen saakka. Samaan aikaan riskiryhmiä pahoin rasittava kotiaresti jatkuu vähintään yhtä kauan.
 
Valittu linja on Suomen kansantaloudelle tuhoisa. Yritystoiminta on liian kauan suurelta osin täysin jumissa. Valtion talous kohtaa Kreikka-ilmiön, valtio velkaantuu paljon enemmän kuin nyt on arvioitu.
 
Lopputulema on, että Suomi selviää koronasta vasta rokotteen ja/tai lääkkeen kehittämisen myötä. Siis joskus 1-2 vuoden kuluttua. Sitä ennen korona on aiheuttanut yhteiskunnassa niin pahaa tuhoa, että siitä toipuminen kestää vähintään vuosikymmenen.
 
Hallituksen tällä tietoa valitsema linja on äärimmäisen edesvastuuton. Uuden-Seelannin ja monen muun maan valitsema tie olisi paljon parempi vaihtoehto.

13 thoughts on “Reijo Tossavainen: Suomen koronalinja edesvastuuton

 • 28.4.2020 at 08:23
  Permalink

  Uusi Seelanti on saari ja äkkinäiselle voi olla yllätys kuinka kaukana se on Australiastakin. Koronan myötä maassa olevat turistit rupesivat hankkiutumaan pois ja uusia ei enää juurikaan tullut kun kaikille oli pakollinen 2 viikon karanteeni. Turismi on Uuden Seelannin suurin elinkeino ja varsinkin eteläsaarella rupesi heti tulemaan työttömiä. Turistikautta olisi kyllä kestänyt toukokuullekin, vaikka yöt rupeavat olemaan jo maaliskuun lopulla kylmiä. Maatalous on myös tärkeä elinkeino ja hyvämaineisille elintarvikkeille riittää ostajia, mutta se on hyvin riippuvainen kausityöläisistä samoin kuin Australiassakin. Länsimaiset nuoret työviisumilla tulevat ovat haluttuja koska eivät ole jäämässä sitten kun töitä ei ole. Kiinan, Thaimaan ja Intian kaltaisista maista olisi tulijoita mutta jos pannaan 2 viikon karanteeniin niin se maksaa, ja senkin jälkeen todennäköisesti aika lailla eristetään muusta yhteiskunnasta ja sitten heidät pitäisi vielä saada lähtemään kun töitä ei ole. Jo puolen vuoden päästä tämä kausityöläisongelma iskee näpeille.

  Muutenkin taloustilanteen pikakorjaaminen vaatii paljon uutta velkaa, ja jos/kun kriisi on ohi niin sitä ja omaksuttua koronalinjaa tullaan kiroamaan.

  Reply
 • 28.4.2020 at 11:01
  Permalink

  Taudista liikkuu paljon ristiriitaista tietoa ja WHO:n tai THL:n kaltaisiin keskitettyihin tiedonlähteisiin ei voi täysin luottaa, kun tunnetaan niiden kytkennät mm. lääketeollisuuteen, jonka valtavat intressit ovat nyt mukana pelissä. Virus ei tietenkään ole harmiton tai normaalin flunssan tasoa ennen kuin toisin todistetaan, mutta juuri nyt näyttää siltä, että sen vaarallisuutta on suuresti liioiteltu. Periaatteessa paras toimintalinja virusta vastaan ovat rajut, muta lyhytaikaiset toimenpiteet epidemian alkuvaiheessa. Tämän jälkeen voidaan tai on melkein pakko luottaa siihen, että perusterveet ihmiset kehittävät luontaisen immuniteetin tautia vastaan ja se lopulta menettää leviämistehonsa. Riskiryhmien osalta voidaan jatkaa erityistoimenpiteitä, mutta sielläkin kohtuudella ja ihmisten perusoikeuksia kunnioittaen. Aikuisia ihmisiä ei saisi kohdella kuin lapsia tai kuin karjaa ensin pelotellen ja siten pakottaen heidät heidän toimeentulonsa ja kansalaisvapautensa tuhoaviin toimenpiteisiin. Monille vapaus on jopa suurempi arvo kuin hengissäsäilyminen. Emme voi loputtomasti jatkaa elämäämme pelkureiden tai heikoimpien yksilöiden ehdoilla. Näistä tulee poikkeustiloja hyväksikäyttäville tyranneille tekosyy ottaa koko yhteiskunta totalitaristiseen hallintaansa.

  Reply
 • 28.4.2020 at 19:19
  Permalink

  ”emme pysty pysäyttämään tautia, emmekä pyri siihen, koska se on mahdotonta”.

  Lue: Emme HALUA pysäyttää tautia, emmekä pyrikkään siihen, koska se on agendamme vastaista!

  Hybridistrategia = ”Lopullinen ratkaisu”!

  Reply
 • 28.4.2020 at 22:00
  Permalink

  Valoisaa ajattelua että rokote voidaan keksiä 1.2 vuoden sisällä.
  Aikaa voi kulua vähimmillääkin kymmeniä vuosia eikä sittenkään ole mitään lääkettä koronaan.

  Reply
 • 29.4.2020 at 06:39
  Permalink

  Alkakaa pikkuhiljaa tajuta, että rahatalous on jo aikoja sitten tullut tiensä päähän, tuota mätää järjestelmää ajaa vain ja ainoastaan ahneus, ja normi kansalaiset tuntee senkin vaikutukset kun hintoja keinotekoisesti nostellaan sairaissa pörssipeleissä. Jo korona on osoittanut sen, että ahneudella ei enää ole tässä ajassa ja maailmassa sijaa. Yksikään, edes suurista yrityksistä ei ole varautunut millään tavoin mihinkään katastrofiin, vaan huutaa yhteiskuntaa ja veronmaksajia apuun, kun konkurssi uhkaa, mutta johtajille ja isokenkäisille kyllä syydetään miljoona bonuksia, ja yllisuurta palkaaa, siis niille jotka eivät edes tee palkkansa tai bonuksiensa eteen yhtikäs mitään, ja kaikki nämä ylisuuret palkat ja bonukset on revitty työntekijöiden selkänahasta, jotka sen tuloksen tekevät, ja jotka eivät edes plkoillaan tahdo elää, kun se van ei elämiseen enää riitä. Ei siis ihme, että ketään ei kiinnosta työönteko, kun ei sitä harrastuksen vuoksi tai sen kivuuden vuoksi todellakaan tee.

  Reply
 • 29.4.2020 at 08:46
  Permalink

  Kansakuntien olisi syytä miettiä sitä ihanaa talouden jatkuvaa kasvua, jossakin vaiheessa tulee seinä eteen. Hiljattain maallisen taivalluksen päättäneen Pentti Linkolan sanoin, tämän päivän Stubit. Sipilät ja Kataiset joutavat historia roskatynnyriin. Väestönkasvu suurinongelma, maamme hornahallituksen jälkeen.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.