Sanoma Oyj ostamassa Alma median alueelliset lehdet – Tiedonvälitys yhä harvemmissa käsissä?

Suomalainen mediajätti, mm. Helsingin sanomia sekä Iltasanomia julkaiseva Sanoma oyj. tullee vielä tämän vuoden aikana ostamaan Alma median alueelliset lehdet, mm Aamulehden ja Satakunnan kansan. Valtamedia hyssyttelee asiaa ja esimerkiksi Yleisradio toteaa jutussaan, ettei huolta oikeastaan mistään ole. Kauppa on enää kilpailuviranomaisen hyväksyntää vaille valmis. Artikkeli sisältää kyselyn, joka löytyy jutun lopusta.

Alma median puolelta kauppa on helposti perusteltavissa, sillä maakuntien paperilehdet ovat olleet jo pitkän aikaa taloudellisesti kannattamatonta liiketoimintaa.

– Sanoman osalta kauppa myöskin käy järkeen: näin Suomen valtamedian ehdottomaan kärkeen kuuluva Sanoma Group vahvistaa käytännössä YLE:n kanssa jakamaansa yksinoikeutta totuuteena pidettyyn tiedonvälitykseen, sanoo Nykysuomi-lehden päätoimittaja Petri Perta.

Helsingin yliopiston viestintäpolitiikan professori Hannu Nieminen totesi HS:n jutussa, että itse lehdille kaupan hyödyt näkyvät Sanoman panostuksissa digitaaliseen sisältöön.

Kaupassa Sanoma Oyj:n omistukseen siirtyisi 15 alueellista sanomalehteä, Aamulehti, Satakunnan Kansa, Janakkalan Sanomat, Jämsän Seutu, Kankaanpään Seutu, KMV-lehti , Merikarvia-lehti, Nokian Uutiset, Rannikkoseutu, Suur-Keuruu, Sydän-Satakunta, Tyrvään Sanomat, Valkeakosken Sanomat, Vekkari ja Jokilaakso.

Sinun rahoillasi operoiva Yleisradio vakuuttelee kaupan riskittömyyttä vapaalle ja riippumattomalle tiedonvälitykselle. Mitä mieltä Sinä olet?

YLE on moneen otteeseen vakuutellut kuluttajille, ettei Sanoma-Alma media-kauppa vaikuta vapaaseen tiedonvälitykseen, median riippumattomuuteen tai mitenkään muutenkaan ikävästi suomalaiseen mediakenttään (1, 2, 3). Vaihtoehtomedian hengen mukaisesti kysymme nyt Sinun mielipidettäsi:

Vaikuttaako Sanoma Oyj:n Alma media-kauppa mielestäsi suomalaiseen mediakenttään?

 • Kyllä, negatiivisesti (97%, 113 Votes)
 • Ei (3%, 3 Votes)
 • Kyllä, positiivisesti (1%, 1 Votes)
 • En osaa sanoa... (0%, 0 Votes)

Total Voters: 117

Loading ... Loading ...

Kysely on käynnissä 6.4.2020 saakka.

Lähde: YLE, HS, 2

5 thoughts on “Sanoma Oyj ostamassa Alma median alueelliset lehdet – Tiedonvälitys yhä harvemmissa käsissä?

 • 1.4.2020 at 07:18
  Permalink

  Valtamedian toimittajat ovat sen verran tyhmiä etteivät ole pysyneet ajan juoksussa mukana. Internetin aikana totuus tulee julki vaihtoehtomedioiden ja tavallisten ihmisten välityksellä. Valtamedia on käpertynyt menneen ajan syvään poteroon ja piehtaroi pimessä kädet peiton alla.

  Reply
 • 1.4.2020 at 07:32
  Permalink

  eipä vaikuta oikeastaan mihinkään.. almamedia on samaa paskaa sanoman kanssa muutenkin.
  almamedian narettavuudesssan loistavan gallupin tulos oli: sdp-kommunistit on suositumpi puolue kuin PS

  Reply
  • 1.4.2020 at 08:18
   Permalink

   sama pisti heti minunkin tajuuntaani, kun luin artikkelin…riippuu ketkä ”tekevät” gallupit.

   Reply
 • 1.4.2020 at 08:50
  Permalink

  No, aatos vihasi suomalaisia niin paljon että sen sijaan että olisi keräämillään varoilla auttanut Suomea ja suomalaisia perintöverojen muodossa, se päätti koittaa kiillottaa kilpeään ja nostaa omaa elämäänsä jalustalle. Toisin kävi, kuoltuaan miehestä tuli varmaan Suomen vihatuin mies.

  No, yhtä kaikki. Niillä säästyneillä mijoonilla onkin sitten hyvä osteskella kaikenmaailman lehtiä. Sillä niiden tillajathan loppujen lopuksi koko lystin maksavat. Olikos se niin että Aamulehtikin maksaa toista tuhatta euroa vakiotilaajalle. Ja sieltä tulee postiluukkuun joku tabloidin kokoinen tivistelmä. Loppu on kuitenkin luettava netistä.

  Saas nähdä kauanko näitä hölmöjä tilaajia riittää. Kyllähän se minullekkin sitä tyrkyttivät, mutta ei oikein tullut tarvetta tilata. Se papsin määrä kun on niin pieni ettei siitä oikein näe edes lukea saati sillä sitten sytytetä saunanpesääkään.

  Noista gallupeista sen verran… Itse en ole päässyt osallistumaan yhteenkään julkaistuun galluppiin. Enkä tunne ketään joka olisi päässyt osalliseksi niistä. Joten, on niitä niin monetkymmenet esitetty virallisesti, että kyllä joku niistä olisi ptänyt osua kohdalle. Kai ne sitten kyselee niitä ruotsalaisilta.

  Reply
 • 1.4.2020 at 15:37
  Permalink

  Mitään mainittavaa vaikutusta ei ainakaan sisällön suhteen tule olemaan, sillä Alma ja Sanoma ovat tähänkin asti toimineet saumattomassa kartellissa, ja ovat ne kaksi ainoaa kättä jotka ovat sanomalehdistöä hallinneet tähänkin asti. Ja nämä alueelliset lehdethän ovat samaa roskaa kuin HS/IS/IL, mutta höystettynä alueellisella sisällöllä, joka on aikoa vetonaula jonka vuoksi kukaan ylipäätään lukee näitä Alman/Sanoman aluelehtiä, ja niiden suhteen ei alueiden sisällä kilpailua ole ollut muutenkaan Alman ja Sanoman kesken.

  Kuitenkin näen tässä pari positiivista viitettä:

  – Kertoo paljon siitä, että valtalehdistöllä on kannattavuusvaikeuksia, mikä tuskin tulee siitä kummentumaan siirtämällä nämä kaikkein kannattamattomimmasta päästä olevat nimikkeet saman kartellin toiselle toimijalle, jonka toiminta ei tähänkään asti ole ollut millään tavoin laadukkaampaa minkään julkaisun osalta.

  – En tiedä kuinka suuri osa valtamedian nimikkeistä on näistä kumman käsissä, mutta kun otsikosta oletetaan (viittaus ”harveneviin käsiin”) suuremman osan olevan Sanomalla, niin nyt yhä enemmän ihan virallisestikin *yksiin* käsiin (Sanomalle) keskittyvä lehdistötoiminta rapauttaa entisestään valtamediakentän uskottavuutta – ansaitusti. Saattaa vihdoin alkaa soida hälytyskellot niilläkin, jotka ovat vielä tähän saakka uskoneet valtamediaan.

  Ja me tolkun kansa, jatkakaamme siis toimintaamme vanhaan malliin, ei klikkauksia, ostoja, eikä tilauksia Alma/Sanoma-kartellin millekään medialle, vaan luetaan uutiset riippumattomista medioista, ja alueelliset uutiset rehellisistä, riippumattomista paikallislehdistä.

  Riippumattomista medioista puheenollen, murkut.org on ollut aina kätevä tapa vilkaista uutisotsikot ja klikata kiinnostavat auki linkeistä. Nyt murkut.org tiedottaa lopettavansa, lienekkö totta vai aprillia? Jos totta niin kannattaa nyt laittaa kaikki mediat nettiosoitteineen sieltä muistiin/kirjanmerkkeihin, ja levittää tietoa niistä somessa, foorumeilla, kahvipöytäpuheissa, työpaikoilla, ja kaikkialla. Ja lisäksi etsiä vastaavia linkkilistaa tuottavia palveluita, kuten K-media, ja joku toinenkin muistaakseni oli olemassa.

  Netistä etsintää, ja sanaa kiertämään! Hyvää aprillia kaikille, (punaisia) sillejä varoen!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.