Loimaan liitolla ongelmia päivärahojen maksamisessa

Yleinen työttömyyskassa YTK, eli kansan kielellä ”Loimaan liitto” on tänään antanut sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, jossa työttömyyskassa varoittaa, ettei se nykylainsäädännön puitteissa pysty suoriutumaan lyhyessä ajassa realisoituvasta suuresta lomautusten määrästä ilman kohtuuttomia viiveitä maksamisessa. Ongelma ei YTK:n mukaan ole rahassa vaan työvoimassa…

”Päivärahahakemusten käsittely on käsityötä. Lyhyessä ajassa ei ole mahdollista lisätä nyt tarvittavaa määrää käsittelijöitä. Samalla elämme aikaa, jossa on jatkuvasti riski sille, että YTK:n työntekijöitä sairastuu. Tyypillisesti käsittelemme vuodessa noin 40 000-50 000 ensimmäistä hakemusta. Nyt olemme siis kohtaamassa yhden kuukauden aikana kahden vuoden työt. Päälle tulevat vielä kuukausittaiset 130 000 jatko- ja sovitteluhakemusta.”, YTK:sta todetaan.

Ongelma ei siis ole se, ettei kassassa olisi rahaa vaan se, ettei hakemuksia pystytä käsittelemään tarpeeksi nopeasti hakemusten määrän räjähdysmäisesti lisääntyessä. Oikeuskansleri totesi viime viikolla valtioneuvoston yleisistunnossa tämänhetkisen tilanteen vaarantavan perustuslaillisen oikeuden sosiaaliturvaan ilman aiheetonta viivästystä. Oikeuskansleri odottaa valtioneuvostolta erityisiä toimenpiteitä tilanteen ratkaisemiseksi.

YTK:n ehdotukset tilanteen saattamiseksi tolalleen ovat yksiselitteisesti seuraavat: Työnantajat jatkavat palkanmaksua ja valtio maksaa palkat takaisin työnantajille. Toisena ”Loimaan kassan” ehdotuksena on määrittää poikkeusajaksi erityinen lomautetun päiväraha, jonka perusteet voitaisiin hakea suoraan tulorekisteristä. Vaihtoehdossa on YTK:nkin mukaan joitakin käytännön ongelmia, mutta se ”mahdollistaisi automaation kehittämisen, jolloin toimeentulon turvaksi tarkoitetut rahat saataisiin lomautetuille pienemmällä viiveellä”.

Lähde: YTK

2 thoughts on “Loimaan liitolla ongelmia päivärahojen maksamisessa

 • 1.4.2020 at 12:43
  Permalink

  Byrokratia kiusaa kansalaisia koronan varjolla.

  Reply
 • 2.4.2020 at 14:07
  Permalink

  Sama kitinä oli silloin kun penäsin saataviani -90 luvun puolivälin jälkeen. Silloin oli lama jo ohi ja nousushdanne menossa. Mutta Loimaan-liitto oli silloinkin alityöllistettynä. Loimaalaiset keksivät koko ajan pyytää lisää lippuja ja lappuja, myös sellaisia joilla ylläpidettiin laittomia rekistereitä. Eikä se vaatimusten määrä ja hylättyjen anomusten määrä loppunut ennenkuin käytiin ihan oikeudessa asti. Puolitoista vuotta siihen rumbaan meni mutta sain rahani. Ja Loimaan liitto maksoi kulut sekä korkoa jokaiselle kuukausierälle.

  Olisi luullut että Loimalla olisi omalta kohdaltani käytäntö muuttunut sitten noiden koijareiden. Mutta näköjään mitään ei ole opittu. Eihän päivärahan maksamiseen tarvita kuin palkkatodistus (tilinauha käy) ja yriyksen nimenkirjotiusoikeuden omaavalta lomautus/irtisanomis ilmoitus. Ja sen jälkeen pitäisi Loimaalaisten alkaa maksaa rahoja. Mutta ei, ne koittaa luistaa velvollisuudestaa yhä nykyäänkin.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.